18446954_10155314653324868_1156355252415815696_n В історії в Черкасах є один важливий нюанс.

Попереднім керманичем Черкаської єпархії десятиліттями був легендарний митрополит Софроній. Він відкрито підтримував незалежну українську церкву і один з небагатьох в УПЦ МП не боявся говорити про це публічно.

Ще одне захоплення Софронія - будівництво, саме він десятки років будував найбільший православний собор країни у Черкасах.

Коли ми приїздили до нього під час підготовки до створення автокефальної православної церкви, він із захватом показував нам свої дітища - собор з українськими національними мотивами у розписах, та ще одну цінність - дзвіницю-голуба, яка мала стати найбільшою у світі.

Він сам її проєктував, захоплено показував малюнки. Але завершити будівництво йому не судилось, так само як і втілити у життя іншу свою мрію - бути в незалежній українській церкві.

Софроній розбудовував єпархію і хотів приєднатись з нею, своїм собором і дзвіницею до ПЦУ. Про це він відкрито говорив ВВС в інтерв'ю нам з Svyatoslav Xomenko, а не під запис визнавав - він вже не має сил для боротьби, боявся, що як перейде, за ним підуть далеко не всі священники, а собор можуть забрати.

Зрештою Софроній мав бути делегатом на обʼєднавчому соборі, де створили ПЦУ, яка отримала томос. Але він туди не доїхав.

На моє питання - чому, він відповів, що погано почувався.

Які б причини не були у Софронія, останнього кроку він не зробив. Вже пізніше до нього з візитом приїздили президент Петро Порошенко та керівник ПЦУ Епіфаній, але до автокефальної церкви він так і не долучився.

463493702_10162504793434868_6039201310698910001_n

А далі були вибори, ПЦУ не опинилась у фаворі влади і переходити єпископу стало зовсім складно.

В червні 2020 року Софроній помер. А його спадок дістався митрополиту Феодосію, який був протилежністю Софронія.

Феодосій є прихильником Москви і навіть продовжує поминати патріарха Кирила після того, як вся його церква формально це робити припинила.

СБУ вже оголосила кілька підозр Феодосію за антиукраїнську діяльність, суди тривають. В УПЦ це називають політичними переслідуваннями.

Навесні 2022 року брат Софронія отець Петро, благочинник смілянських храмів, на фоні великої війни перевів усі храми міста до ПЦУ.

І ось зі скандалами, бійками і навіть стріляниною черкаський собор - дітище Софронія - опинився в ПЦУ.

Хтось підтримує такі методи, хтось засуджує, адже насильство в релігійній сфері неприпустиме. Але багатьом черкасцям, які поважали Софронія, чути поминання Кирила, який підтримує війну Росії проти України, було так само дико, як бачити бійки, кров і стрілянину у храмі.

Віталій Червоненко, журналіст

опис з ФБ

Фото зі сторінки В. Червоненка

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100