Апофеозом жлобізму у вшануванні пам’яті Шевченка на Першому став, як і очікувалося, так званий Шевченківський вечір 10 березня…

Зауважу, що це єдиний канал, який анонсував трансляцію урочистостей до Дня народження Кобзаря і в міру власних сил зобов'язання свої виконав. У міру сил, бо, скажімо, та ж таки трансляція «урочистостей», яка, до речі, звелася до 15-хвилинного відеосюжету з Національного музею-заповідника Тараса Шевченка в Каневі, залежала, як завжди, не так від бажання і технічних засобів телевізійників, як від того, коли ті самі урочистості розпочнуться. А позаяк захід планувався «під президента», то, звісно, довелося чекати, коли на Чернечу гору прибуде сумнозвісний кортеж.

Тож об 11.00, час, заявлений у телепрограмі, на екрані не було ні могили Шевченка, ні Віктора Януковича на її тлі. Натомість Перший показав документальну стрічку «Леся Українка. Місія», створену студією документальних фільмів НТКУ до... 140-річчя поетеси…

За 35 хвилин, які тривав показ документалки про Лесю, в Каневі нарешті дочекалися президента, і нам показали процедуру нагородження цьогорічних лауреатів Шевченківської премії. Візуально вона виглядала дуже скромно.

Втім, якщо врахувати витрати на дорогу лауреатів, служби протоколу, охорони, а також інших представників досить масивного київського десанту на Черкащину, то церемонія нагородження в Музеї Шевченка на Чернечій горі сприймається як чергова показуха. Адже, якщо бензин, квіти й тому подібні атрибути вшанування пам'яті про національного генія оплачує ДУСя, скромність чиновників просто вражає.

Та менше з тим. Бо ж глядачеві передусім було цікаво, що цього разу скаже президент і яких ляпів утне. Ті, хто за звичкою ловив кожне слово гаранта, не розчарувалися. По-перше, вони дізналися, що, за версією Віктора Федоровича, творчість Шевченка глибоко «вИкорінена у власну землю» (все виділено автором. - Авт.). Ну, не даються нашому керманичеві збіги приголосних! «Викорінена» замість «вкорінена» - це з тієї ж серії, що й «уМИкнути Україну». По-друге, всіх дуже розчулив пасаж про те, що 200-річний ювілей Тараса Шевченка країна святкуватиме не день, не два, не тиждень, а цілий рік. І не сама, а в колі дружніх і не надто держав. А для цього, підкреслив, суворо насупивши брови, президент, потрібна соціальна відповідальність бізнесу перед культурою. І далі, грізно обвівши зал поглядом, Віктор Янукович додав: «Я сподіваюсь, вони мене відчують!» Саме так, не ПОчують, а ВІДчують. Обмовка, як часто-густо трапляється з Віктором Федоровичем, чисто за Фрейдом: відчують, і ще й як! Он Юрій Іванющенко так відчув ще навіть не озвучені погрози, що бігом картину Рєпіна «Прометей» Музею Шевченка подарував, а Рінат Ахметов 10 мільйонів гривень пожертвував на «ремонт храму», чи то пак музею. Отож, за долю прийдешнього грандіозного ювілею Поета можна не переживати. У нас усе вийде…

Тішить, утім, одне: у прізвищах і наголосах цьогорічних лауреатів пан президент не припустився жодної помилки, навіть у такому складному, як Кара-Васильєва (автор книжки про українську вишивку).

Після трансляції куцих «урочистостей» Перший показав 5-хвилинку з циклу «Обличчя української історії», присвячену Тарасові Шевченку. Давній ролик не викликав би жодних нарікань, якби голос за кадром не назвав місце заслання Шевченка «МангишПаком» замість усталеного в географічній традиції «МангишЛаку».

Проте апофеозом, вибачте, не можу дібрати іншого, більш толерантного слова, жлобізму у вшануванні пам'яті Шевченка на Першому став, як і очікувалося, так званий Шевченківський вечір 10 березня.

Більшої профанації пам'яті національного генія важко уявити. Про Шевченка в програмі концерту нагадували хіба що віршовані цитати з його творів між номерами та зо три-чотири музичні композиції на вірші поета.

…Сам порядок, точніше, безлад у демонстрації заходів, присвячених пам'яті чи не найдорожчої для українця постаті підтвердив: ми безнадійно загрузли в конформізмі, ба навіть у банальному невігластві. Бо ж святкуємо День народження Поета на його могилі, а в поминальний день віддаємо ефір під якусь язичницьку вакханалію.

Інна Долженкова, журналіст, Київ

(уривки з матеріалу на сайті «Телекритика»)

реклама

Коментарі  

 
+3 #4 sergo 18.03.2012 20:14
Апофеоз жлобізму-он везде к чему только не претронется виктор федорович... :-?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #3 Тамагавк 18.03.2012 16:51
Пані, Інно! А Ви очікували, що ювілей Шевченка буде святкуватись на рівні загальнонаціона льного свята?! Це не є можливим. По-перше в силу того, що в країні існує як мінімум два протилежні світогляди. По-друге, давайте глибше з"ясуємо, чим є постать Шевченка для пересічного українця. Для більшості - це не більше, ніж "бренд" української літератури і думаю відсотків 70 не зможуть пригадати жодного рядка його поезії. По-третє, творчість Тараса Григоровича вкрай складна для сприйняття, виконана в дуже похмурих тонах, а наш народ звик сприймати тільки якскраві кольори. Ну і по-четверте (мабуть саме основне), в країні де більшість зубожіє і живе за межею бідності, якось важко думати про духовне, щоб там не говорили ідеалісти про те, що все починається з мови, культури, самосвідомості тощо. В цьому випадку старикан Маркс був повністю правий, стверджувавщи: "Не людська свідомість визначає її буття, а людське суспільне буття визначає свідомість людини". Буде життя в достатку-буде й духовність.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #2 стас 15.03.2012 12:59
Що конкретно зробила ця пані?Я більше шануватиму жіночку на лавочці в селі,що вийшла попліткувати-вона просто відпочиває ,бо роботи було неміряно.То нехай пофантазує.А ось така пані і є жлобом-чого це їм ,а не мені?...Та ще б на шару.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Оксана Колісник 14.03.2012 01:07
Де наші часи та людці сучасновельможн і? І де Шевченко? Це - непоєднувані світи. Зате на сцені нашого театру було зовсім не жлобство 9 та 10 березня. І десь якось це народжує надію, що - виборсаємось!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100