Ці рядки я пишу з нетбуку Asus EeePC, котрий одержала в подарунок на День народження. Чоловік придбав його в інтернет-магазині Rozetka.ua. Через вікно заглядає яскраве весняне сонечко і я думаю про тюльпани і нарциси, які напевно вже зацвіли на дачі. І про те, що варто встигнути на вихідних змотатися за місто і сфотографувати їх на згадку про чудовий квітень 2012 року. З собою візьмемо новенький фотоапарат, який ми також купували в магазині Rozetka.ua.

Купівля товарів у інтернет-магазинах поступово стає звичною практикою життя ХХІ століття, яке летить із шаленою швидкістю, тож неабияк хочеться не розмінювати його на дріб'язки та марну трату часу. Моє покоління народжених у добу пізнього Брежнєва добре пам'ятає часи дефіциту та довжелезних черг 80-х-90-х років, коли придбання найелементарніших речей - їжі та засобів гігієни - перетворювалося на цілий квест. Ото були веселі часи! Згадую, як напередодні зустрічі нового 1991 року майже дві години товклася в черзі гастроному "Київський", аби придбати два батони на новорічний стіл (більше в одні руки не давали(. І про те, як було гірко на душі липневого недільного вечора 1991 року, бо по телебаченню о 18:10 якраз показували мої улюблені "Качині історії", яких я чекала цілий тиждень! А я мусила оббігати всі навколишні гастрономи в пошуках 5-х кілограмів цукру, бо інакше зіпсувалася б потовчена смородина, яку ми з 6-ї ранку так старанно збирали у бабусі в селі. Адже навіть пачка талонів на цукор, одержаних мамою на роботі, ще не означала можливості купити цей продукт.

Наші діти цього не знають. Коли я починаю розповідати синові про своє дитинство, він робить круглі очі і не розуміє, чому сумістити заготівлю протертої смородини та перегляд улюбленого мультика 20 років тому було такою проблемою. Адже цукор у магазині є (були б гроші!), "Качиними історіями" можна обдивитися донесхочу хоч щовечора (слава ex.ua і дяка DVD-програвачу!).

Життя справді змінилося за цей час. Можна висмикнути шнур кабельного ТБ, або взагалі повернути "ящик" до стінки і дивитися через інтернет саме те, що ти хочеш і що тобі цікаво. А не дебільні ток-шоу чи псевдогумористичний непотріб. І звичайний недорогий нетбук стає твоїм віконечком у навколишній світ, зникла монополія кіоску "Союздруку", куди якісь 20-25 років тому доводилося бігати щоранку, аби встигнути придбати мамі "Літературну газету", "Огонек" та "Аргументи і факти".

Змушувати зараз людей купувати товари в звичайних магазинах - практично те ж саме, що спонукувати їх не читати новини в Інтернеті, а користуватися для задоволення інформаційних потреб тільки газетою "Правда", яку можна купити тільки з 9 до 10 ранку.

Таке враження, що громадян насильно намагаються загнати в магазини, яким нічим платити за оренду. Щось подібне було 9 років назад в Черкасах, коли з'явилися маршрути-спринтери, якими можна дістатися до Києва за 2,5 години (замість 4-го годинника на трясучих ЛУАЗах і убитих ІКАРУСах місцевого АТП). Влада тоді активно "кошмарила" нових маршрутників, і щодуху намагалися загнати людей, щоб ті їздили на автобусах державного АТП із автовокзалу на околиці міста. Не вийшло. Безглуздо заперечувати прогрес!

Ситуація з інтернет-магазином Розетка.уа - маразм і тупізм, інших слів не знайдеш. Вкотре знаходиш підтвердження, що долею країни досі розпоряджаються ті, хто керував ще в часи черг, дефіциту і лише трьох каналів телебачення...

Єщенко Тетяна, директор прес-центру "CherkassyNewsTV", журналіст-аналітик

* передрук, пост на персональному блозі

реклама

Коментарі  

 
0 #7 Бумер 13.06.2012 18:30
Саакашвили на вас нет!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #6 Бумер 13.06.2012 18:30
Цитую коментар:
всё это хорошо, но вот налоги тоже платить как бы надо...

Вот и платите налоги с заводов, газовых недр, и сверхроскоши, а не в офшоры выводите. Все только говорите что платите это ложь которую в тоталитарном режиме и проверить нельзя. А с народа шкуру трижды снять хотите.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #5 Оксана Колісник 27.04.2012 08:59
Цитую БТР:
Я прочитал статью и так и не понял что случилось с розеткой? Такое впечатление что все уже все знают, а я нет...
Не засмучуйтеся! З теперішніми порядками в країні Ви маєте шанс побачити ще цю ж саму "п'єсу", можливо в повторі, а можливо в інших "авторських інтерпретаціях".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 БТР 26.04.2012 18:47
Я прочитал статью и так и не понял что случилось с розеткой? Такое впечатление что все уже все знают, а я нет...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 sambuka 24.04.2012 08:54
Цитую коментар:
всё это хорошо, но вот налоги тоже платить как бы надо...

Сам пользовался услугами "розетки". Заказал, оплатил через банк, доставили в Черкассы, получил со склада товар, а к нему документы (платежка и накладная). Экономия - 600 грн. Какие проблемы с контролем, когда есть фин. док.? Эта шумиха - явный наезд.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Оксана Колісник 23.04.2012 09:22
Всі все розуміють. В смислі, що це аж ніяк не виховання культури споживання та не турбота про права покупця. Ті ж самі "кадри", що кошмарять "Розетку", купують в Інеті самі - без сумніву. Це просто пропозиція , від якої "не можна відмовитися". Можна було очікувати. Галузь виросла, організаційно та комерційно зміцніла, дає сталі прибутки. Час "стригти". Тобто "дах" наїхав...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 коментар 23.04.2012 08:41
всё это хорошо, но вот налоги тоже платить как бы надо...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100