30 квітня 2012 року з усіх куточків України та деяких міст Польщі, США, Канади та інших країн, до Холодного Яру з’їдуться свідомі українці, щоб вшанувати пам’ять Василя Чучупаки – Головного отамана Холодного Яру та отаманів Чорного Ворона, Пилипа Хмару, та інших Холодноярських отаманів і козаків – гайдамаків, які воювали за Волю України і загинули в боях з «червоними».

А от чому бояться вшановувати героїв-земляків чиновники – для мене завжди залишається загадкою. Здавалося б, за свою землю полягли молоді хлопці, а вбили їх ті, хто прийшов сюди як окупант. Чого ж тоді так насторожено відноситися до тих, хто воював під чорним прапором, на якому був тризуб і слова «Воля України або смерть»?!

Декілька тижнів я разом з письменником Романом Ковалем, який очолює історичний клуб «Холодний Яр», побував на Кіровоградщині. То там місцева влада вставляє палки в колеса навіть у справі встановлення пам’ятника селянам-хліборобам, яких (фактично беззбройних!) вирубав червоний ескадрон у вересні 1920 року за бунт проти продзагонів, які забирали останнє зерно. А після того з кулеметів і гармат ще й обстріляли хати села, де залишалися одні жінки, старі та діти. Невже може бути якийсь сумнів у тому, хто був правий у тій ситуації: господар, який захищав свій дім, чи зальотні бандити, які його грабували?! Але, дякуючи Богу розум все ж таки повертається до чиновників – і вони, маю надію, нададуть цей дозвіл і 29 квітня пам’ятник буде відкрито.

Повертаючись до теми Холодноярської республіки і отамана Василя Чучупаки – достатньо подивитися на Василеве і його братів фото, щоб зрозуміти, наскільки брехливі радянські вигадки, які шалено підтримують і зараз деякі «політичні діячі». Це фото розумних і інтелігентних людей, а не розтріпаних лісовиків, якими їх «малювало» радянське кіно. У родині Чучупак було п’ятеро синів, троє з яких – Василь, Петро і Олекса, стали повстанськими отаманами. До більшовицького перевороту всі троє вчителювали – а кожен знає, наскільки шанованою і високоосвіченою людиною був дореволюційний вчитель на селі! До речі, Олексій, окрім педагогічної світи здобув ще й музичну – закінчив Київську консерваторію, приятелював зі знаменитим Миколою Лисенком, працював на керівних посадах у міських училищах Києва. Всі троє братів і на Першій світовій відзначилися як хоробрі воїни: Петро – на Румунському, а Василь і Олексій – на Німецькому фронтах. Власне, і коли в Холодному Яру на прохання ігумені Мотриного монастиря був створений перший загін самооборони, то перші бої козаків були проти німців. А далі – проти нових окупантів: Добровольчої армії Денікіна, яка зламала зуби об Холодноярську республіку, так і не здобувши її землю і проти Червоної армії, яка довго й безуспішно ковтала куряву Черкаських доріг і вкривала свої знамена кров’ю тих, хто посягнув на чужу землю…Всіх загарбників Холодния Яр зустрічав однаково-кулею.

Маю надію, що міф, вигаданий комуністичною ідеологією про «бандитів» з Холодного Яру розвіється, як вранішній туман. Ви тільки погляньте, скільки селян в 1942 році йшло вшановувати головного отамана Василя Чучупаку та гайдамаків Холодного Яру. Де ви бачили щоб хлібороб вклонявся пам’яті «бандита»? А «бандит» ніколи не стане на захист селянина, на захист своєї землі та за Волю України.

Кожна країна вважає за честь пам’ятати та вшановувати своїх героїв, не розпитуючи сусідів, хочеться їм цього чи ні. Прийде 30 квітня – і наш обов’язок вклонитись пам’яті героям, які не здобувши Волю для України – прагнули померти!

29 квітня 2012 р., в неділю, о 12.00 в селі Соснівка Олександрівського району Кіровоградської області буде відкрито пам’ятник хліборобам Соснівки, Девятки, Скаржинки і Тирнавки, які загинули післяжнивної пори 1920 року від шабель червоного ескадрону (при нинішній трасі Київ – Знам’янка, поворот на Соснівку). Автор пам’ятника – Дмитро Бур’ян (Черкаси). У цей же день, о 15.00, відбудеться покладання квітів до пам’ятника чорноліському отаманові Пилипові Хмарі в с. Цвітне Олександрівського району Кіровоградської області.

30 квітня, у понеділок (вихідний день!), о 11.00, в центрі села Мельники Чигиринського району Черкаської області розпочнуться вшанування Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака, козаків та старшин полку гайдамаків Холодного Яру.

У програмі вшанувань – покладання квітів на могилі Василя Чучупака та братській могилі холодноярців на кладовищі села Мельники, меморіальний мітинг біля пам’ятника Героям Холодного Яру та пам’ятника Юрію Горлісу-Горському (в центрі с. Мельники, біля школи), реконструкція бою холодноярців з більшовиками (ліворуч між с. Мельники – Кресельці,1,5 км від місця проведення мітингу), покладання квітів до меморіалу Холодноярським героям на хуторі Кресельці (біля Креселецького лісництва), освячення зброї та прапорів на берегах Гайдамацького ставу (неподалік Мотриного монастиря, табличка “Монастирський став”), на х.Буда:

О 17.00 – на хуторі Буда, Чигиринського району, урочисте відкриття першої експозиції музею «Історія Холодного Яру».

О 18.00 – на хуторі Буда - прийняття в члени ГО «Вільне Козацтво Холодного Яру».

До зустрічі в Холодному Яру!

Слава Героям!

Олег ОСТРОВСЬКИЙ, головний редактор газети «Козацький край»

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #19 Гарбия 15.05.2012 20:20
Цитую Ужасть:
Цитую УкраїNець:
[quote name="Ужасть"] ...
у спокійних і багатих Штатах кожен - симпатик або республіканців або демократів.

Сброд опозиционных сил. Что мешает ВАМ объединиться в одну партию и иметь те же 45-48% избирателей вместо 1.0-1.8% 25 непонятных партий, рухов, блоков??? У ВАС нет единой идеологи, единой Программы...все так, собралась толпа и бегут куда-то типа аля-ули-гони гусей... Так скажите мне честно, ЧТО мешает ВАМ быть едиными? Почему ОДНОЙ партии Регионов противостоят КОДы, Союзы опозиционных сил.... Почему у вас столько гетьманов? На кого народу молиться? И почему вы ВЫНУЖДЕНЫ и ПОЧЕМУ объединятся? А что тогда вас РАЗЪЕДИНЯЕТ?

Опозицію розділяє жага до грошей та влади, а влада потрібна, щоб отримати ще більше грошей. А ствши депутатом, на крайній випадок, можна продатися в іншу коаліцію.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #18 Ужасть 15.05.2012 17:01
Цитую Володимир:
Щодо 45 - 48% за Партію Регіонів - то тут і я посміявся. Щодо двохпартійної системи - то до цього інші країни йшли протягом століть, а нашим політикам ще треба награтися, тобто переказитися. До речі, наприклад в Британії навіть конституції не має і, уявіть собі, живуть! :lol:

Вы бы могли смеяться еще полтора года назад. Если бы сумировали все голоса опозиционных 25 партий. А так отсается только сопеть в две дырки с 1.5-2% на каждую партию опозиции... А что дальше? ведь ПРОЦЕСС еще более усугубился... мало того что опозиционых партий 25 против одной ПРегионов усилившейся " партией Тигипка, так уже на одну же ПРегионов у ВАС уже аж три КОДа, ФОСа, СОСа и еще будут...увидите... Да, КОД наберет 5%, ФОС-4%, СОС-4%, Свобода-4%, Удар-4%, НУНС-2% (те кто пройдут в Раду из опозиции, процентов 20% (по привычке перепродадутся) а ПРегионов наберет 38-43%, коммунисты процентов 7 и опять Вы будете в пролете :cry:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #17 Ужасть 15.05.2012 16:53
Цитую Верю.Знаю. Вы - не можете:
[quote name="Ужасть"] . Думаю, для тебя, Ужасть, результат этих выборов станет сюрпризом, невзирая на разрозненность оппозиции.


Если Вы порядочный человек... и таки верите в то, что написали..(хотя так и не ответили, ЧТО ЖЕ разъденяет опозиционное крыло ПРегионов, на 35 опозиционных партий??? В чем они сходятся??? В марже прибыли???) то советую купит Вам пистолет с одним патроном
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #16 Володимир 15.05.2012 14:09
Щодо 45 - 48% за Партію Регіонів - то тут і я посміявся. Щодо двохпартійної системи - то до цього інші країни йшли протягом століть, а нашим політикам ще треба награтися, тобто переказитися. До речі, наприклад в Британії навіть конституції не має і, уявіть собі, живуть! :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #15 Верю.Знаю. Вы - не можете 15.05.2012 11:10
Цитую Ужасть:
Партия регионов за которую голосуют около 45-48% избирателей. А с другой стороны что??? Сброд опозиционных сил... 1.0-1.8%

Пиши истчо, Ужасть - у тебя смешно получается. ;-) У ПРушников - 45-48%?!! Цыплят по осени считают, и рейтинги тоже. Дождись выборов! Ющенко тоже считал, что его электорат - монолит. Так при нем хоть такой полнейшей руины не было! Думаешь, хотя бы шахтеры сейчас за ПР проголосуют? Да нет - скорее Петя Симоненко за ихний счет прибавит. А те, кто за демократический выбор - в этот раз, в отличие от последних през-ских выборов, не поленятся придти на избирательные участки... Думаю, для тебя, Ужасть, результат этих выборов станет сюрпризом, невзирая на разрозненность оппозиции.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #14 Ужасть 14.05.2012 21:17
Цитую УкраїNець:
[quote name="Ужасть"] ...
у спокійних і багатих Штатах кожен - симпатик або республіканців або демократів.

Так вот и я том же. Я за двохпартиную систему...ну пусть будет еще 2 или 3 мелких партишек. И что мы сегодня наблюдаем: с одной стороны четко структурирована я, с уставом, програмой, четким и реальным учетом членов партии, Партия регионов за которую голосуют около 45-48% избирателей. А с другой стороны что??? Сброд опозиционных сил. Что мешает ВАМ объединиться в одну партию и иметь те же 45-48% избирателей вместо 1.0-1.8% 25 непонятных партий, рухов, блоков??? У ВАС нет единой идеологи, единой Программы...все так, собралась толпа и бегут куда-то типа аля-ули-гони гусей... Так скажите мне честно, ЧТО мешает ВАМ быть едиными? Почему ОДНОЙ партии Регионов противостоят КОДы, Союзы опозиционных сил.... Почему у вас столько гетьманов? На кого народу молиться? И почему вы ВЫНУЖДЕНЫ и ПОЧЕМУ объединятся? А что тогда вас РАЗЪЕДИНЯЕТ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #13 КудиЙдемо 14.05.2012 14:56
Здається, Ужасть, на ваше запитання до мене вже відповів УкраїNець, з яким ви одночасно пости написали).
Додам лише, що якщо ви й любите Україну, то таки не настільки як я - інакше за 20 років її Незалежності вивчили б українську мову, а не розмовляли чужою. Тільки не треба про "угнєтєніє русскаязичних", бо знання мови держави, небо якої коптиш - це свідчення елементарної до неї поваги. А відносно Адольфа Шикльгрубера... Не зовсім німцем він був - у Австрії народився. Обговорювати цього персонажа так само не хочеться, як і його "брата по розуму" - Іосіфа Сталіна. Вам би, Ужасть, щоб зрозуміть, що таке "єдіноє общєство", "аднапартійная сістєма" і "маналітний народ", пожить би в їхню епоху. І пописать би "воззванія": до Гітлера - вашою російською, а до Сталіна - німецькою.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #12 Ужасть 14.05.2012 10:08
Цитую Камо Грядеши:
Я не "пазіціонірую сєбя как патріот", я патріотом є і готовий "атпазіціонірова ть" кожного, хто Україну ненавидить. .

Я очень уважаю Вашу позицию. Но любовь она эгоистична. Неужели Вы считаете, что 90% населения проголосовавших за независимость Украины в 91 году.( в том числе и рускоговорящие и жители востока Украины) сегодня стали ее ненавидеть??? И не вашей ли любовью Вы вбиваете клин в межнациональное единство государства Украины? Почему Вы считатете, что Вы ее любите больше чем я? Гитлер тоже любил Германию и мы знаем что из этого получилось. Нужно объединять страну, нужны умные политики (политики, а не горлопаны-провокаторы) шаг за шагом соединять в единое целое страну. Чтобы у каждого украинца, где бы он жеи была гордость - то что он украинец. А то, что сегодня при власти ПРегионов так это заслуга именно "патриотического " крыла. Имея абсолютное большинство на выборах в 60-65% на разделив в его на 30 партий получаем абс.меньшинство
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #11 УкраїNець 14.05.2012 10:03
Цитую Ужасть:
...деля общество Украины на наших и не наших. Получается что есть наши и есть не наши, т.е. враги?..."без певної політичної позиції?" прямо выдержка из статьи Ленина о партийности литературы... :-)

Ти знову пальцем в небо, "Ужасть"? Навіть у найбільш благополучних країнах старої Європи люди мають політичні уподобання. Так само у спокійних і багатих Штатах кожен - симпатик або республіканців або демократів. І громадянських воєн від того немає. В якій шахті тебе навчили, що кожен, кому наплювать на твою улюблену партію - автоматично "дєліт общєство"? Викинь нарешті,зі своєї голови "видєржкі із Лєніна-Сталіна" і подивися на світ очима, не зашореними партквитком!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #10 Камо Грядеши 12.05.2012 19:59
Шановна Ужасть! Я не "пазіціонірую сєбя как патріот", я патріотом є і готовий "атпазіціонірова ть" кожного, хто Україну ненавидить. Коли я говорю про політичну ПОЗИЦІЮ, я не маю на увазі політичні ПАРТІЇ. Гидота, яка тільки шкодить Україні, на жаль є у кожній сучасній структурі з назвою "партія". Проте є окремі ОСОБИСТОСТІ, навколо яких "крутиться" політика України. Визначишся, кого підтримуєш - зробиш ставку, як у казино і виграєш або програєш. Я кажу про виграш інтересів України і реальних її громадян, а не окремо взятої громадянки Ужасті з віртуального світу форуму чи Вовочки з анекдоту...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100