Попри очікування, що на Євро-2012 приїжджатимуть іноземці і привозитимуть сюди валюту, я б не сказав, що це буде значне «наводнення» євро. Той обсяг валюти, який вони привезуть – а очікують, що це буде близько мільярда євро, – суттєвої погоди не побудує. Тому від Євро-2012 гривня не зміцніє. Це дасть можливість Нацбанку акумулювати резерви, але не дасть підстав для того, щоб наша гривня відносно долара чи євро ревальвувала.

Додаткові надходження дадуть можливість нам лише зміцнити нашу позицію. Бо якщо говорити про загальний зовнішній борг України, то сьогодні він становить близько 120-125 мільярдів доларів. Коли ми будемо мати такі валютні резерви, то ми можемо сказати, що геть ніяких хвилювань і проблем не може бути, бо всі борги ми можемо роздати відразу… А оскільки поки такої кількості немає (наші валютні резерви сьогодні становлять 32 мільярди доларів), то ми повинні балансувати. Повинен бути якийсь незнижуваний залишок для того, щоб ми відчували себе спокійно в ситуації, коли треба буде розраховуватися по зовнішніх боргах. Тому мільярд євро – це ще й мало…

Розказують, що курс долара буде чи 7 гривень чи до 12 підніметься. Але наші валютні резерви протягом останніх двох місяців збільшуються. І це свідчить про те, що ніяких соціальних потрясінь Національний банк допускати не буде. Курс долара до  гривні буде утримуватися в тих межах, що й зараз – близько 8 гривень. Якщо й буде якась девальвація гривні, то вона буде дуже плавна і незначна – люди цього помічати практично не будуть. Тому потрясінь, які були в 2004 чи в 2008 році, ми не очікуємо.

Основне наше завдання на сьогоднішній день – ми повинні розворушити банківську систему відносно активності на кредитному ринку…

У цілому по державі ми маємо незначне зростання кредитування, пов’язане з тим, що на сьогодні вартість кредитних ресурсів для наших позичальників зависока. Тому Нацбанк розробляє заходи для того, щоб наситити ринок наявними ресурсами. По-перше, на сьогоднішній день зменшена облікова ставка – до 7,5 відсотка. По-друге, вдвічі зменшувалися ставки рефінансування, які видає Національний банк комерційним банкам під кредитну діяльність. Крім того, розглядається питання зменшення обов’язкових резервів. Тобто мова іде про те, що в найближчий час ми очікуємо зменшення вартості кредитів, і це дасть можливість для більш активної діяльності банківських установ.

Важливий фактор, що на сьогоднішній день банківська система виходить із збиткової діяльності, сьогодні можна вже говорити про те, що система працює прибутково, банки очищують свої баланси від проблемних кредитів. З урахуванням цього ми сподіваємося, що практично до кінця року всі банки забезпечать прибуткову і більш активну кредитну діяльність.

Сергій Забудський, начальник Управління Національного банку України в Черкаській області

Коментарі на прес-конференції 16 травня у Черкаському прес-клубі

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Ужасть 19.05.2012 20:03
Уже чувствуем...она уже не 8.04 а 8.06
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100