Сталося! Верховна Рада нарешті спромоглася призначити перевибори в 5-ти проблемних округах і відбудуться вони 15 грудня 2013 року. Майже рік близько 30% виборців Черкаської області не мають свого представника в Вищому законодавчому органі країни. Майже рік точаться дискусії стосовно юридичної правомірності рішення ЦВК, щодо неможливості визначити переможця в цих округах. Майже рік не вщухають пристрасті в Черкаській навколополітичній тусовці.

Але це все в минулому і тепер розпочинається найцікавіше.

Немає сенсу нині обговорювати особистості кандидатів і їх шанси, тому що всьому свій час і багато що може змінитись. А ось технології, які можуть бути задіяні на цих виборах, це вже привід для аналізу і роздумів. Найбільш дієвою на минулих виборах показала себе технологія підкупу. Все начебто просто: будується «піраміда» роздаються певні суми і проводиться сякий-такий контроль прихильників. При грамотній і потужній інформаційній підтримці і відсутності конкурентів (або при наявності кількох сильних конкурентів, які відтягуватимуть голоси один в одного) результат майже стовідсотковий. Половина мажоритарників на минулих виборах саме так і перемогла. Тож вибір очевидний – тільки підкуп! Скоріш за все саме такий висновок і зробить певна кількість кандидатів (а деякі вже почали будувати мережу), штаби розгорнуть відповідну роботу, спонсори виділять гроші на ретельно прораховані бюджети і… кандидат програє. Чому ми програли? Хто винен? Все ж правильно прорахували? – саме такі питання лунатимуть в штабах відразу кількох кандидатів, відразу після оголошення результатів виборів.

А відповідь буде проста. А тому, що не все прораховується лінійно і виборець не собака Павлова і з ним треба бути обережним. Дана технологія дієва тільки при певних розкладах, масовій каламутній воді, відсутності розумних конкурентів і масового контролю з боку громадськості.

Враховуючи, що одночасно відбуватиметься всього кілька локальних виборчих кампаній, а в Черкасах відразу в двох сусідніх округах, то до наших виборів буде прикута основана увага міжнародного співтовариства і центральних ЗМІ. Плюс очікуємо висадку десанту з пробивних нардепів і громадських активістів. А місцеві журналісти і активні громадяни вже перцюють на максимальну прозорість виборчої кампанії, яка ще навіть не розпочалась. До того ж опозиційні кандидати, у яких вкрали перемогу в 2012 році, просто зобов’язані, заручившись підтримкою всіх опозиційних сил, провести масштабну роз’яснювальну роботу серед виборців. Тож фактично матимемо «вибори під мікроскопом». Чи реально, при такій ешелонованій системі контролю, організувати підкуп і довести своїх виборців до потрібної «галочки» в бюлетені. Не думаю і особисто, як керівник Черкаського КВУ, робитиму все щоб цього не сталось.

Зроблю сміливий прогноз, що на цих виборах наш виборець нарешті подорослішає і, навчений гірким досвідом, накручений протестними настроями і озброєний громадською самосвідомістю зробить нарешті вибір, який вже ніхто не вкраде.

Максим Михлик, голова Черкаської ОО КВУ

* передрук з сайту КВУ

реклама

Коментарі  

 
+1 #4 Уго Чавес 13.09.2013 15:13
Цитую Любов Майборода:
Маємо підтримати кандидатів -переможців Леоніда Даценка та Миколу Булатецького. А гроші на виборчу кампанію повинен сплатити Сергій Тулуб, який знехтував волевиявленням черкащан. Любов Майборода, депутат облради від міста Черкаси.

иди *****
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 гість 07.09.2013 18:50
І на кого з кандидатів процюватимуть черкаські кавеушники, чи як завжди на всих.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #2 СЕЛЯНИН 06.09.2013 22:29
В сельских районах кандидатам предстоит позолотить ручонки местной бюрократии а уж те за продолжение того же все исполнят КАК НАДО
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 Любов Майборода 06.09.2013 18:14
Маємо підтримати кандидатів -переможців Леоніда Даценка та Миколу Булатецького. А гроші на виборчу кампанію повинен сплатити Сергій Тулуб, який знехтував волевиявленням черкащан. Любов Майборода, депутат облради від міста Черкаси.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100