На позачерговій сесії Черкаської обласної ради на виконання закону України «Про екстрену медичну допомогу», який набрав чинності з 1 січня 2013, більшістю голосів депутати ухвалили рішення «Про створення комунальної установи «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради». Я була серед тих 5 депутатів облради, які утрималися по цьому питанню. Чому? Роз'ясню своє позицію.

По-перше, така серйозна реформа має бути детально розглянута й проаналізована депутатами протягом не менше 20 календарних днів. Натомість депутатам повідомили про скликання позачергової сесії з цього питання два дні тому, а матеріали про створення Обласного центру екстреної медичної допомоги ми отримали на засіданнях постійних комісій... за годину до сесії. А це суперечить статусу депутата. Куди так поспішати? Хіба щоб відрапортувати «нагору» про швидке прийняття рішення.

По-друге, маю сумніви в тому, що реформування надання екстреної медичної допомоги буде ефективним. Конкретної програми (скільки йде техніки, фінансів, кадрових ресурсів, очікуваний результат і таке інше), щоб зрозуміти доцільність змін, немає. Говорять тільки про орієнтовні речі. «У перспективі», «очікується»...

Зате відомо, що з бюджету на реформу надання екстреної медичної допомоги на Черкащині витратять 72 мільйони гривень. Невже немає куди спрямувати такі кошти?

По-третє, сумніваюся я і в тому, що для обговорення цих змін були проведені громадські слухання, обговорення чи круглі столи за участю експертів, як це мало би бути. Коли на постійній комісії я запитала про пропозиції й зауваження, які, за логікою, повинні були б напрацювати учасники перелічених заходів, виявилося, що їх немає. Мої пропозиції утворити робочу групу для розгляду питання Центру теж відхилили. Тому складається таке враження, що таке реформування нам нав'язують, воно штучне. А створення чергового комунального підприємства навіщось дуже потрібно обласній владі...

Наталія Старікова, депутат Черкаської обласної ради від «Фронту змін»

* пост на особистій сторінці в соціальній мережі «Фейсбук»

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100