345x349-images-news-042023-156769c52b6b44bec2ac6be231280c25 В суботу відвідав Золотоношу. Було цікаво побачити що то за свято придумали на 6 травня... Байкери, безкоштовна каша та вуличний баскетбол. Виступи дитячих колективів. Пригадав слово "майовка". Намагання скористатися генетичним тяжінням місцевих мешканців? Мета? Не знаю... мабуть, і досі залишив би думки десь при собі та продовжував би мовчки обмірковувати, що це було... Аби не звернув увагу в стрічці дивну кількість дописів від осіб поважного віку з сентенціями на рахунок марно забутого свята перемоги... Мешканців саме Золотоніського району, бо фейсбук таргетує стрічку автоматично додаючи туди "земляків".

Мовчати не хочеться. Вати, що переодягається у вишиванки і ніяк не лікується від ментального тяжіння до радянщини вистачає у представників всіх населених пунктів, без винятку. особливо їх кількість збільшується пропорційно зменшенню кількості населення містечка, села. Причини можуть пояснити психологи, але я не про те. Лише факти. В Запоріжжі намагалися врятувати пам'ятник виродку леніну, надягнувши на нього балахон, що нагадував вишитий українським орнаментом саван. Назвали це вишиванка. Але руський мір Запоріжжю та іншим містам в "червоній" зоні України зробив щеплення від братерської любові. Чим ближче до кордону та фронт, тим воно болюче. До мешканців Златокраю щеплення не дійшло. Іноді чують бабахи, лише в перші дні війни кілька разів в небі бачили червонозіркові бомбардувальники. Пощастило. Тому і є привід порадіти і спробувати врятувати свій комфортний совковий внутрішній світ.

В Золотоноші є парк. Його називають гучно - Меморіальний. Майже як в Нью-Йорку. Але цей парк скоріше має прохідну роль і не є місцем прогулянок місцевих мешканців. В парку сконцентровано кілька монументів різних епох. Найбільше помпезний присвячений Другій світовій. Навпроти нього в рази менший - російсько-українській війні. Зовсім маленький і такий, що нагадує надгробок - чорнобильцям. Але там є ще один монумент. Два прикордонних стовпчики, один в кольорах України, інший - червоно=зелений. Це, звісно, не стовпчик з білоруського кордону. Це стовпчик родом з СРСР. Монумент грає подвійну роль - з одного боку це монумент присвячений прикордонникам (звісно, радянським), з іншого - пам'яті війни в Афганістані, на який загинули 5 мешканців Золотоніщини. А ще там є кам'яна стела, на якій карикатурного вигляду металевий кашкет в кольорах прикордонних військ КДБ СРСР та з червоною зірочкою. Декомунізація* Ні, не чули. Тут, схоже, звикли загравати саме з цією електоральною групою. (Щось пригадав довгу та сумну історію з проведенням зборів в селах, що нині увійшли до складу ОТГ та "головуючих" на них лідерів громадської думки - здебільше орденоносних рептилоїдів)

Чомусь вже почав раніше думати про прогресивність маленького містечка. Але .... на другий рік великої війни зрозумів, що морок, що царює в головах певної частини поважного народонаселення нікуди не дівся.

В офісі років з двадцять лежав великий фоліант про історію Златокраю. Хоч я і люблю читати історичні книжки, все відкладав його на потім. Сьогодні відкрив ... шок. Комуністи, колгоспи, п'ятирічки. Дуже хотілося, щоб в цій частині Черкащині також почали відбуватися зміни. навіть війна не поставила всі крапки над "і". Я вже не хочу окремо писати про вплив місцевої парафії РПЦ на голови тутешніх. Може в цьому є секрет?

На фото той самий монумент прикордонникам кдб срср.

345433899_1637288023423538_6445412698312660095_n

Валерій Воротник, журналіст

*Допис з «Фейсбуку»

реклама

Коментарі  

 
0 #3 Homo sapiens 30.07.2023 11:30
Автор опусу - явно тяжіє до манкуртизму, тобто пропаганди безпам'ятства. Історію (у тому числі і свою особисту) не можна забувати, якою б вона не була (її не зміниш). Інша річ як її оцінювати і які брати з неї уроки. Людьми без пам'яті і знань про минуле дуже легко маніпулювати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 іІгор 29.07.2023 14:27
Ох і печалька :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Чiп не Дейл 09.05.2023 00:38
Рід пропагандиста соловйова по материнській лінії якраз з Золотоноші.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100