281772519_10227515833144451_7678177633881852400_n Всякі урочистості мене втомлюють. І свята втомлюють. Не люблю ні свят, ні урочистостей. Люблю тишу і спокій. Буденність – найкращий для мене лікар, що зцілює душевну почовганість.

Дні минають, я стаю старшим… і навіть старішим. Все менше тягне у місто, все більше – під ковдру. Сьогодні в планах – денний сон, щоб прокинутися очманілим і сп’янілим від часової дезорієнтованості. Походити годинку квартирою у пошуках часу, віднайти його, сісти на диван, склавши руки, посидіти, гіпнотично зосередивши погляд на якомусь побутовому предметі, встати, знову походити, ліниво розгорнути книжку, несміливо глянути на гантелі.

В цей день мене ніколи не тягнуло на урочистості. Завжди здавалися зайвими. Надто гучно в цей день, надто гамірно і людно. Пафосно, розмальовано і розхристано. Загалом хочеться мовчати, а в цей день – прям оніміти.

Востаннє коли я був у місті на День Незалежності, наші кордони були прорвані російськими військами. Ми про це не знали. Дивилися парад і раділи перемогам в зоні АТО. Це був 2014 рік. Я теж радів. І парад дивився, обіймаючись зі знайомими на Хрещатику. Ми тоді з сім’єю дивилися. І раділи. Андрій був маленький і неслухняний. Я був юний, і мене з’їдало відчуття провини, що я не в АТО (як же я боявся вступити у невідому мені воду). А на параді було радісно. І не так страшно.

Ми тоді рахували гумконвої, а найбільш броньовані з нас вірили у фейки і складали несмішні анекдоти про сепаратистів.

Тепер ми мало у що віримо. Нас мало що дивує. Страх перетворився у щось неструктуроване і розмите, як розлите на землі молоко. Все несеться зі швидкістю болю. Ми продовжуємо відзначити цей день як день нашої незламності. Росія і далі намагається стерти цю дату з нашого календаря. Я ж мрію проводити цей день, як шість років поспіль до вторгнення – в лісі на Чернігівщині, збираючи гриби.

Хочеться бути інфантильним і молодим. Радіти дрібницям і плакати від книжок. А поки боротьба. Наша велика боротьба, щоб свято знову стало святом. Урочистим, гучним, гамірним і людним. Як і має бути там, де подолано зло.

Подолано, покарано і обісцяно.

Артем Чех, український письменник родом із Черкас, захисник України

*Допис у фейсбуці

реклама

Коментарі  

 
-9 #3 Дід Кривалівський 27.08.2024 05:36
Мені теж свого часу не подобались свята, але потім почав інакше їх справляти. І зараз кожне свято для мене є пам'ятною подією оскільки скромно з родиною без помпезностей. А державні свята так само зараз не такі якими були навіть десять років тому. Коли на ютьюбі подивишся якими ми були наївними тоді , а якими є щараз то Слава Богу, що час йде вперед.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Хвєдя 26.08.2024 15:35
Цитую Корабельна лядь:
Ах, як я його понімаю. Устала в корнє тоже. Еті скачки верхи, раути, вояжі,..., вони так утомляють, так утомляють!


Ах, еті ляді, вони такіє затєйніци! :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Корабельна лядь 26.08.2024 13:13
Ах, як я його понімаю. Устала в корнє тоже. Еті скачки верхи, раути, вояжі,..., вони так утомляють, так утомляють!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100