123215093_3467733733274021_2399889503508874360_n Бідні, бо дурні, дурні – бо бідні. Мав нагоду їхати приміським рейковим автобусом за маршрутом Сміла–Черкаси.

Розмова з «кондуктором»:

— Доброго дня, скільки коштує проїзд?

— А вам квиток виписувать чи нє?

— Не зрозумів, це як?

— Ну квиток виписувати треба?

— А як інакше можна, в чому різниця?

— Ну без квитка буде 20, з квитком 25...

— Виписуйте, звичайно.

— Угу (незадоволений вираз обличчя).

Річ у тім, що такий рейковий автобус курсує за цим маршрутом із травня. Їхати ним дійсно комфортно та швидко.

Він мало де зупиняється, і по часу від селища, в якому він зупиняється, їхати не більше 15 хв до Черкас.

Для порівняння.

Якщо із цього ж селища їхати маршруткою, то це година часу в жахливому, душному «богданчику». Ціна така сама, як і в цьому новому рейковому автобусі (можу по ціні на пару грн помилятись). Або ж є старі, «убиті» дизель-потяги. Вони дешевші. Абсолютно некомфортні, і їхати ними довше.

Цей новий транспорт має лише один вагон. І всі люди, що сиділи неподалік мене, спокійно платили в кишеню кондукторам, що й самі відкрито проявляють ініціативу до цього.

Через декілька місяців цей рейковий автобус банально скасують через збитковість. Прибуток йде в кишеню кондуктору. Укрзалізниця недоотримує, і велкам в старі, пошарпані дизелі.

Суспільство почне звинувачувати кого завгодно, що «от бачте, так некомфортно, ніхто про нас не піклується». Хоча історія починається виключно із самого суспільства. Але, Укрзалізнице, я також прошу звернути увагу на поведінку ваших найманих працівників, які по факту свідомо порушують закон...

1

0

 2  

* * *

Моя історія про проїзд без квитка в рейковому автобусі Укрзалізниці має продовження.

Перш за все, в коментарях відповіли з офіційної сторінки УЗ. Потім ми списались в особистих. Скинув фото квитка та номер телефону. Що мене насправді здивувало. І тут варто віддати належне за зворотний зв'язок!

Вже ближче до вечора зі мною на зв’язок вийшов керівник підрозділу провідників, які мене обслуговували. Він вибачився за підлеглих. Взагалі приємно та конструктивно спілкувались, мабуть, годину. За що також віддаю належне).

Дізнався, що провідниця виправдовується, немов запитувала в мене, чи маю я квиток – і не більше. У своїх інтелектуальних спроможностях я впевнений, особливо щоб зрозуміти що саме в мене запитали. Щобільше, це не була історія одного питання. Тут все зав’язалось саме на уточнені, що ж мені зараз пропонують?.

Керівник підрозділу провідників запевнив, що працівників буде притягнуто до відповідальності. Яким чином і як – мені поки не відомо. Тут вирішувати керівництву. Але те, що в Укрзалізниця на ситуацію відреагувала, вже радує.

Якщо ж почитати коментарі, то суспільство точно дало свою оцінку).

З цікавого.

Ця історія, на моє здивування, відкрила немов «скриньку Пандори». Окрім дійсно великої кількості коментарів про всюдисущість подібного, не тільки на Черкащині, а й по всій Україні. ЗМІ також масово підхопили історію.

Але головне, я отримав можливість поспілкуватись саме із місцевими, котрі підтверджують непоодинокість таких випадків. І що характерно, звинувачують не тільки провідників, а в більшості самих пасажирів через їх недалекоглядність.

Як мені розповіли, на цьому маршруті зовсім недавно вже скасовували один потяг. Один із місцевих лідерів громадської думки взагалі написав, що «нашим людям було добре без квитків, але результат цього відчули на собі». І більшість розуміють, що така поведінка може призвести до чергового скасування та труднощів в логістиці. Але, цитую «життя нічого не учить».

Чого ж точно навчає ця історія?

Тут я процитую Сергія Стерненка: «Завжди говоріть про проблеми. Тому що тільки коли є розголос, то ці проблеми можна вирішити».

Як бонус, до публікації прикріплюю фото мого топ-коментатора) Якщо вірити чоловіку, то він працює на смілянській Укрзалізниці. І чи то солідарний з Іллею Кивою, носячи головний убір із серпом та молотом забороненим в Україні чи то щось інше.

4

5 

Богдан Тищенко, журналіст, політичний консультант

* Дописи у фейсбуці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рейковий автобус замінить швидкісний дизель.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #6 Андрій 29.07.2021 16:16
Цитую правда:
так було завжди, журналіст типу вперше про це дізнався????

Вперше чи не вперше, а абсолютно правильна реакція як пасажира, так і Укрзалізниці.
Але дуже цікаво, якби вони відреагуали, був би це не журналіст, а звичайний пасажир))
Бо на мої звернення про невидачу контролерами квитків найпопулярніша відповідь "план виконується".
Ну зате в роздовбаних і скасованих електричках у них територіальні громади винні, в яких мало грошей в бюджеті для компенсацій.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #5 Андрій 29.07.2021 16:13
Цитую Іван:
Завжди платив без квитка, зручно було і мені, бо дешевше, і кондукторші, бо на хліб заробляла. А тепер після цього скандалу повинен платити повну суму. ДЕ працює цей консультант і кого консультує?Хто він за освітою, яку має зарплату? Скільки платить сам податків?


Чим заробляла на хліб, крадіжками? Так уявляєте, їдучи в транспорті ви повинні платити за проїзд. І перевізнику, який надає гроші, а не хабаря. Чи за які грші мають надаватись послуги?
Якщо неподобається цивілізований підхід - їдьте геть з України. В європейськіц країні таким не місце.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #4 Ден 30.06.2021 11:03
В дизелях їздять не політконсультан ти а прості люди, які економлять кожну трудову копійку, саме тому всі "регіональні експреси" і "рейкові автобуси" будуть збитковими поки існує транспорт дешевше. І не треба вигадувати про "некомфортні" старі дизеля - широкі лави без непотрібних поручнів, велика кількість місць і місце під валізи і "кравчучки", зупинки в кожному селі - цілком зручний та достойний транспорт для робітників та селян. А політконсультан ти хай їздять з комфортом на своїх машинах.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #3 Іван 30.06.2021 10:05
Завжди платив без квитка, зручно було і мені, бо дешевше, і кондукторші, бо на хліб заробляла. А тепер після цього скандалу повинен платити повну суму. ДЕ працює цей консультант і кого консультує?Хто він за освітою, яку має зарплату? Скільки платить сам податків?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 правда 30.06.2021 10:04
так було завжди, журналіст типу вперше про це дізнався????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #1 справедливий 29.06.2021 19:09
Павлік Морозов їздить потягами, дивно? А чому, якщо такий чесний не викликав поліцію до прибуття на станцію потягу? Було б зрозуміло скільки пасажирів без білетів і яку суму привласнила кондуктор.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100