image001 Одним з найбільш наболілих питань для жителів і України, і Черкащини, зокрема, є нікудишній стан дорожнього покриття.

Нещодавно, їдучи з Черкас у Корсунь через село Мошни, був вражений станом дороги: дорога по трасі на території сіл Мошни, Байбузи, Яснозір’я ремонтувалася восени минулого року і після ремонту мала абсолютно задовільний стан. А вже навесні цього року стан дорожнього покриття не витримує ніякої критики: вибоїна на вибоїні, наче після бомбардування. Така ж ситуація на відрізку «поремонтованої» восени минулого року дороги між селами Яснозір’я Черкаського району та Драбівка Корсунь-Шевченківського району.

Яким чином ремонтувалася дорога і хто відповідальний за її ремонт, адже за півроку від ремонту не залишилося і сліду? Хто підписував акти виконаних робіт і несе відповідальність за використані кошти і не якісно виконану роботу?

Із цими запитаннями офіційно звернувся до Генеральної прокуратури України та Національного антикорупційного бюро України. Ті переадресували на Головне управління Національної поліції в Черкаській області.

Щось підказує, що звернення буде благополучно поховане, як поховані інші подібні звернення. Особливо, після того, як зателефонував втомлений голос з поліції і попросив підійти в Головне управління, по-можливості захопивши із собою докази «убитої» дороги. Тепер думаю, де взяти шматок асфальту, чи пригоршню щебню, щоб, як кажуть, не з пустими руками.

Чиновники країни звітуються за бюджетні кошти, виділені на ремонти доріг. А де дані, стосовно того, яка кількість людей відбуває покарання за зловживання у сфері ремонту доріг? Скільки осіб отримали реальні строки ув’язнення? У нас що, якісно використовуються ці кошти і ніхто не зловживає? Адже це – мільярдні суми, а «убиті» дороги залишаються у тому ж стані. Згадався приклад, як в одній із сільських громад Черкащини люди самі скинулись на ремонт дороги по трасі через село, самі цей ремонт зробили, то там і досі жодної вибоїни.

Це людські кошти і навіть заправляючись, кожен громадянин сплачує істотні суми податків до бюджету. У собівартості пального частка податків становить: 33% – для бензинів та 22% – для дизельного палива. Це – і акцизний збір і ПДВ. Є тут і складова, яка повинна відраховуватись у місцеві бюджет на ремонти доріг. Чи є дані по сумі цих коштів і як вони використані?

Давно час створити у системі поліції структуру, яка буде фахово займатись цим питанням, маючи експертів, засоби експертизи, чіткі критерії якості доріг і т. д. Але, мабуть, дуже невигідно комусь існування такої структури.

Юрій Баглюк, голова Черкаської громадської організації «Громадські ініціативи»

* Допис для «Прочерка»

реклама

Коментарі  

 
+1 #13 Пассажир 08.08.2018 11:01
Так це влада готується до вторгнення ворожих військ, протитанкові рви розробляє, щоб ні пехота, ні танк не прорвався.
А по суті, це просто жах. Змушені їздити часто, теж знаем кожну вибоїну. Але навіть активний слалом не допомагає, мінімум три ями спіймаемо в одну сторону.
Ось буду везти іноземців в Корсунь, ото порадіють, де ще такий екстрім-тур по ціні заправки машини спробуєш?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #12 Водій 05.06.2017 12:49
У п"ятницю (02.05.2017) я їздив на дачу в с.Яснозір"я, проклинав все і вся ! У мене одне колесо коштує 3000грн. диск - 8000грн. Тварі, вам повезло, що цю дорогу я знаю, в іншому випадку я б вас розірвав на суді і заставив щебінь з тих ям жерти, ублюдки ! На ту дорогу я вже подавав скаргу на Автодор. Як завжди ніхто не телиться. ну-ну. Де кошти які я сплачую в вигляді податків, де податок на дороги, який закладений в ціну палива ? Де ці кошти ? Треба ввести смертну кару за корупцію і змінити керівний склад антикоруційного комітету.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #11 Євген 05.05.2017 10:58
Грамотно толоково написано, тільки чого не кажуть про нашу дорогу у Мошнах через річку Вільшану, яка теж убита і яку у 2008 році пан Черевко тоді губер з величезним пафосом відкривав. І тоді казалі, що ця дорога на багато років з гарантією буде без ям. Подивіться на неї зараз
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #10 Андрій 04.05.2017 16:24
Я дивуюся, їздимо за толваром із Корсуня до Черкас. Тіки пересікаєш Корсунський район, вїзжаеш у Черкаський, це повна жопа, дороги нікакенні. Останнім часом у нашому районі дороги тьху, тьху, а що робиться у Черкаському, то я дивуюся
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #9 Торос 04.05.2017 15:08
Заспокойтеся. От за пару десятків років відремонтують дорогу на Смілу, а потім вже можливо і до Мошен черга дійде. Тут ніяк з департаментами культури люди розібратися не можуть, а ви з своїми ямами да колдобинами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #8 продавець 04.05.2017 14:24
Торгую на базарі у Мошнах не один рік Напроти базару ями образувалися,що ставки можна там робити Дійсно у минулому році латали, ям не було а зараз здоровенні колобані. треба просто дорогу перекривать водіям і все
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #7 Пенсіонер-дорожник 03.05.2017 16:15
Те, що пан Баглюк називає "ремонтом" - лише ліквідація аварійної ямковості! Такі заходи мають носити тимчасовий характер для забезпечення проїзду транспорту, а в подальшому необхідно виконувати капремонти та реконструкцію! Переважна більшість доріг були збудовані в 60-80-х роках минулого сторіччя й були розраховані на навантаження від МАЗ-200, а не на сучасні великовагові машини!

Як відомо, риба гниє з голови, тому в першу чергу треба питати у чиновників, а не у рядових роботяг (які, доречі, по кілька місяців працюють без зарплат, тому й мусять сп@здити трохи матеріалів, щоб продати і прогодувати сім'ї)!

Дуже гарно всі ці моменти висвітлені в фільмі "Слуга народу" (якщо не помиляюся, 15 серія).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #6 Чинушки 03.05.2017 12:40
Если будут хорошие дороги, то за какие деньги мы виллы в Испании и на Кипре строить будем?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+33 #5 ДЖЕКО 03.05.2017 09:01
Велика проблема, що водії всі їздять, матюкаються, а реально ніхто нічого не добивається. Це роблять одиниці. А владі, яка ..аде на дорогах колосальні кошти, це супервигідно. Тому така і ситуація.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #4 Водій 02.05.2017 13:47
За мутки з асфальтуванням треба руки відрубувати як у Китаї, тоді будуть хороші дороги. Цією дорогою теж їзжу, просто виродки дорожники і влада
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100