Журналісти – це четверта влада. Особливо часто цей пафосний комплімент звучить у червні, коли в країні відзначається професійне свято – День журналіста. І часто про впливовий статус медіа говорять саме представники влади офіційної – чиновники. Наскільки щиро? Питання риторичне.

Для прикладу візьмемо історію про обдурену владою артистку обласної філармонії Олену Мальцеву, якій привселюдно вручили ключі від неіснуючої квартири. І у процесі збору інформації для статті, і після публікації матеріалу в інтернеті та обласних газетах представники влади своєю реакцією засвідчили, що й не збираються виправляти ситуацію. І дуже часто журналістам доводиться чути: «пишіть, що хочете». Тож, певно, офіційній владі байдуже, що після таких публікацій думатимуть про неї читачі. У влади – інші методи впливу на громадян, але то вже – тема окремої публікації…

Щороку, збираючись із нагоди професійного свята, ветерани журналістики з ностальгією згадують, як колись після однісінької критичної замітки чиновники (навіть найвищих рангів) могли запросто «полетіти» з посад. Нині такої дієвості немає. Бо немає, на жаль, і довіри до ЗМІ. Преса «брехлива», преса «продажна»… Чи не це часто доводиться чути від людей? І чи не ці ярлики – виправдання для бездіяльності тих чи інших владних осіб? Мовляв, пресі і так не вірять, то навіщо реагувати на їхні виступи? Із цими звинуваченнями можна боротися лише одним методом – правдивістю і об’єктивністю. Засіб масової інформації, якому довіряють, який завжди залишається неупередженим і намагається відстоювати правду, таки має свій вплив. Нехай не на чиновників, але на суспільство, на формування громадської думки. Показуючи людям правду, ми знаємо, що рано чи пізно, вони таки зроблять свої висновки. І історія про Олену Мальцеву, гадаю, теж показала справжнє «обличчя влади», яка «зі сцени» проголошує красиві обіцянки, а потім забуває про свої слова… І коли від слів треба перейти до справи, влада завжди звинувачує своїх попередників…

Яку владу визнають люди? Насамперед, справедливу. ЗМІ можуть бути четвертою владою (не в передсвяткових характеристиках чиновників, а в реальності), але тільки за умови, що будуть справедливими, об’єктивними і відкритими до людей.

Сергій Томіленко, керівник і засновник проекту «Прочерк», перший секретар Національної спілки журналістів України, голова Черкаської обласної організації НСЖУ

 *Опубліковано у червневому випуску газети «Прочерк», центральною темою якого є матеріал «Хто вам вручав, до того й звертайтеся,» – кажуть артистці філармонії Олені Мальцевій, якій на сцені подарували ключі від неіснуючої квартири»

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #5 Оксана Колісник 14.06.2012 18:34
Цитую Микола Кудрявцев:
Саме так. За аналогією з правосуддям- "не лише і не стільки суворість покарання, а його невідворотність запобігає вчиненню злочинів",-не злісність публікації, а її обєктивність від початку до кінця має ефект. І летітимуть з посад-якщо є за що.
Дууууже важливо буває самому вірити, тому, що пишеш:) Хоча часом важко:) Чи не так? Га?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+24 #4 Та Ви що? 14.06.2012 10:30
Правдиву журналістику почніть із себе!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #3 Дмитро 14.06.2012 09:51
Починати треба з себе )
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #2 Змей 14.06.2012 09:27
все правильно, немає більше довіри до ЗМІ.всі продажні.............................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #1 Микола Кудрявцев 13.06.2012 21:00
Саме так. За аналогією з правосуддям- "не лише і не стільки суворість покарання, а його невідворотність запобігає вчиненню злочинів",-не злісність публікації, а її обєктивність від початку до кінця має ефект. І летітимуть з посад-якщо є за що.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100