Майже 7 років солістка Черкаської обласної філармонії, заслужена артистка України, Олена Мальцева відчуває себе обманутою і ніде не може добитися правди. На святковому концерті з нагоди 50-річного ювілею закладу у грудні 2005 року тодішній губернатор Олександр Черевко на сцені вручив їй ключі нібито від однокімнатної квартири. Принаймні, так було проголошено. Натомість, у отриманому конверті Олена Володимирівна знайшла ключ від… кімнати в студентському гуртожитку. Але й це житло, як тоді з’ясувалося, зайняте.

Замість квартири Олені Мальцевій дали ключі від кімнати в студентському гуртожитку, яка виявилася зайнятою.

Замість квартири Олені Мальцевій дали ключі від кімнати в студентському гуртожитку, яка виявилася зайнятою.

– Вручають конверт. У ньому ключі і жетон. Я навіть не знала, що це таке. А потім Козленко (Іван Козленко, тодішній начальник управління культури облдержадміністрації,  ред.) відводить мене в сторону і каже: ти там паніку не піднімай. Щоб тихо-мирно. Ось добудують будинок… ­ – із прикрістю пригадує пані Олена. – Я не зрозуміла, бо вся ця метушня після концерту… Та й міста я не знала. Аж пізніше з керівником муніципального оркестру Валентиною Лич ми поїхали шукати вказаний на конверті будинок. Виявилося, що це студентський гуртожиток.


Олена Мальцева зауважує: навіть у цій кімнаті вона не жила. Бо кімната була зайнята.

– З’ясувалося, що кімната передбачена для приїжджих викладачів. Але я не могла там поселитися, бо там люди жили. До всього, в гуртожитку газу не було, стояли електроплити. Коли вранці студенти розходились на пари, електроенергію відключали. Тобто навіть немає можливості щось приготувати. А у філармонії почалися розмови, мовляв, мені всього мало… Я просто не можу зрозуміти, чи це їм так для піару було треба, мовляв, ось квартира… – каже пані Олена.

У Черкаси вона переїхала з Росії в 2003 році після закінчення консерваторії як молодий спеціаліст. Спершу не мала громадянства. Тож на її «квартирне питання» так і відповідали – мовляв, не маєте громадянства, про яку квартиру може йти мова? Однак, і отримавши його, жодних зрушень у своїй проблемі вона не добилася.

– Спочатку була відмазка, що немає громадянства. Потім – що немає коштів. Була і у колишнього мера Волошина, і в Черевка. До тодішнього голови облради Греся ходила, і до його заступника Павліченка. Але за мене ніхто з керівництва не просив. А потім уже почали казати: «Хто вам давав, до того й звертайтеся». Черевко дав доручення Козленку розібратися. Але прийшла чергова відписка,  згадує Олена Мальцева.

Таких відписок у неї багато. Ще у 2007 році за підписом в.о. голови державної  адміністрації Петра Гамана прийшла відповідь, що клопотання порушено управлінням культури про виділення квартири перед обласною радою. «Про прийняте рішення на черговій сесії обласної ради Вас буде поінформовано додатково»,  йдеться у листі. Але втішної відповіді не надійшло.


У 2008 році надійшла відповідь від обласного управління культури за підписом начальника Івана Козленка. У ньому йдеться, що управління неодноразово зверталося до обласної ради щодо виділення коштів на придбання квартири. Але видатки на це не передбачені. Тож депутати не підтримали пропозиції через обмежені надходження бюджету.

«Разом з тим повідомляємо, що управлінням культури і туризму облдержадміністрації розроблена обласна програма підтримки і розвитку діяльності творчих колективів тетатрально-концертних установ обласного підпорядкування на період до 2012 року, заходами якої передбачено придбання квартир для артистів обласної філармонії», – намагалися втішити чиновники артистку.

А от уже в 2010 році від того ж таки управління культури надійшов ще один лист. У ньому вже було вказано, що, оскільки Олена Мальцева не перебуває на квартирному обліку в Черкасах, її звернення до губернатора Олександра Черевка не може бути позитивно вирішене, бо для цього «немає законних підстав».

Згадуючи про ті події, тодішній начальник обласного управління культури Іван Козленко у коментарі «Прочерку» розповідає: тоді на святі обласна влада подарувала ключі від квартири керівнику симфонічного оркестру, ключі від двох автобусів і збірки дуже цінної літератури. А про квартиру Мальцевій, мовляв, мала подбати міська рада. Але коштів на це не знайшли, а потім влада змінилася і питання «зайшло в давність».

– Обласна влада тоді зробила багато, як ніхто. Два автобуси, унікальні збірки літератури…  наголошує пан Козленко.

Нинішній же начальник управління культури Василь Марштупа прокоментував, що ніяких подібних доручень до нього не надходило, і цим питанням він не займався взагалі.

Зі своєю проблемою Олена Мальцева зверталася і до нинішньої влади. Мала розмову з головою облдержадміністрації Сергієм Тулубом, озвучила йому проблему. Дуже вірила, що він допоможе. Але після того потрапити на прийом до нього так і не вдалося. Лише до заступників.

Екс-заступник губернатора Юрій Тимошенко (нинішній керівник Черкаського державного  центру науки, інновацій та інформатизації) розповідає: з питанням розбирався. Але жодних документів, які передбачають право власності Олени Мальцевої на якесь житло, не існує.

– Якби житло було, але, скажімо, там хтось поселився незаконно, то можна було б добиватися правди. А так – немає ні житла, ні документів,  коментує «Прочерку» Юрій Васильович.

Губернатор Сергій Тулуб, відповідаючи на питання «Прочерку» під час прес-конференції, сказав: що він давав доручення розібратися. І «ніде ніяких документів не знайшли».

– З її слів я знаю, що мій попередник, голова облдержадміністрації Черевко вручив їй ключі і сказав привселюдно, що вона отримує житло. Я не знаю взагалі, що там відбувалося. Але її не задовольнило те, що вона отримала. Ми почали розшукувати… Ніде ніяких документів ми не знайшли, які б підтверджували, що це повинно бути житло в такому-то новому будинку…  Але я думаю, хай це буде на совісті тих, хто використовував такі акції під якісь піар-заходи… Краще б займалися ефективним використанням коштів у тій «Золотій підкові», і все було б гаразд. А не займалися отаким. Я чув ще про інше – як приїжджав один міністр і вручав ключі від автомобілів, а потім ці ж автомобілі їхали в іншу область. Тут, на Черкащині, ­– покритикував своїх попередників губернатор.

Утім, далі визнання того, що попередня влада піарилась, ніхто не йде. І куди звертатися артистці, не каже.


– За ці роки я вже так втомилася ходити по кабінетах, що й не знаю. Нікому не можна вірити. Розмова іде така: те, що було, то було. А тепер, як будуть давати житло,  то вже ж не тобі, ти своє, типу, вже отримала. Не можна ж двічі одній людині квартиру дарувати, – гірко усміхається артистка.

Нині вона з чоловіком живе в приватному будинку разом з хворою матір’ю. Будинок цей належав вітчиму, який нещодавно помер. У нього є своїх двоє дітей. Через півроку вони отримають право на спадщину, тож Олена Мальцева залишиться і без цього житла. Натомість зарплати солістки, яка не сягає й 2000 грн. на кредит, звісно, не вистачить. Без неї не обходиться практично жоден міський чи обласний концерт. Олена Володимирівна викладає вокал у музичній школі № 3 та музучилищі. Її випускники неодноразово завойовували перемоги на різноманітних конкурсах.


– Коли треба швидко підготуватися, то завжди до неї звертаються, а от допомогти ніхто не хоче, –  каже чоловік Олени Володимирівни Іван.

Не вірить у допомогу і сама артистка. Але їй гірко усвідомлювати, що за талант їй «подякували» таким обманом.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+6 #63 ГАННА 04.07.2012 11:16
Цитую О.ЧУПРИНА:
Цитую О.ЧУПРИНА:
[quote name="Г.Кононенко" Думаймо шановні співвітчизники кого вибираємо.

Цитую Віка:
Просто дивуюсь - який бардак у нас... Говорять про якісь нові автобуси(?!),... А про квартиру - це великий і затяжний абсурд і ГАНЬБА на всю Україну.

Безмежно радий ...Дійсно,старі та нові очільники зганьбили черкащину ,осоромили на весь читаючий світ. Якби вони були не то,що нормальними,а лише в першому наближенні такими,проблема давно була б вирішена.Варіант перший,-О.Черевко купує за свої(чи умовно свої) кошти квартиру.Варіант другий,-те саме робить С.Тулуб потім звертається до Черевка з такими словами:"Саша,щоб не соромити черкащину квартиру Мальцевій я купив.Т.як в цій ситуації "наби....." ти,то гроші поверни".

Не чув яким чином розв"язалась ця проблома.Чи й досі думають?
Хто там думає і чим їм думати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #62 О.ЧУПРИНА 03.07.2012 23:27
Цитую О.ЧУПРИНА:
Цитую Г.Кононенко:
Дивлюсь я на нашу владу - в чому ж проблема - 1 місяць не вкрасти і квартира Мальцевій готова. А якщо серйозно, байдужа влада - результат байдужості виборців. Думаймо шановні співвітчизники кого вибираємо.

Цитую Віка:
Просто дивуюсь - який бардак у нас... Говорять про якісь нові автобуси(?!),... А про квартиру - це великий і затяжний абсурд і ГАНЬБА на всю Україну.

Безмежно радий ...Дійсно,старі та нові очільники зганьбили черкащину ,осоромили на весь читаючий світ. Якби вони були не то,що нормальними,а лише в першому наближенні такими,проблема давно була б вирішена.Варіант перший,-О.Черевко купує за свої(чи умовно свої) кошти квартиру.Варіант другий,-те саме робить С.Тулуб потім звертається до Черевка з такими словами:"Саша,щоб не соромити черкащину квартиру Мальцевій я купив.Т.як в цій ситуації "наби....." ти,то гроші поверни".

Не чув яким чином розв"язалась ця проблома.Чи й досі думають?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #61 Галина 20.06.2012 11:20
Цитую Оксана Колісник:
Ех, якби ж то співачка обласної філармонії могла б заробити собі на квартиру!..

Та якби вона сама могла(а точніше їй дали б можливість і не вставляли б палиці в колеса), то навіщо їй ця філармонія і весь цей бруд? Вона купила б собі квартиру сама і не в нашому забитому селі. Вона б просто виїхала б звідси і все, і правильно зробила б.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #60 Юхим 20.06.2012 11:08
Читаю оце все і висновок один напрошується - ця ситуація(нажаль не поодинока в Україні) є ВЕЛИКИЙ НОНСЕНС і СОРОМ. Ні в одній цивілізованій країні такого немає. Питання до влади: коли буде порядок? Відповідальніст ь - не пінг-понг, її не жбурляють одне на одного. Треба справді щось робити, фактично, а не на словах.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #59 Микола 09.06.2012 12:26
Цитую Кузьма:
До речі, Сергієві Борисовичу треба пильнувати, бо на носі чергова річниця - 60-річчя філармонії - пора чергових подібних "сюрпризів"...

Дійсно, тоді(на 50-річчя філармонії) "козлом отпущения" стала, нині вже заслужена артистка України, Олена Мальцева. Хто ж тепер стане черговою жертвою цих піар-ходів. Чи може таки ця влада схаменеться.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+24 #58 Віталій Перець 08.06.2012 18:49
Цитую Черевко:
Усі питання тепер до Тулуба. Він на моє місце вмостився.

Прочитав я статтю, дивлюсь на коментарі. Особливо кинувся в очі оцей "Черевко". Молодець чувак - вручав ключі зі сцени, займав посаду обласного голови, і, врешті решт, він що 1 день чи тиждень при владі був? За ті роки, що він "хазяйнував", що не можна було дати квартиру одній з передових солісток філармонії? З його коменту складається враження, що не встиг він наробити "багато добра", як прийшов злий Тулуб і викинув його з крісла. Після бою кулаками не махають - бив байдики тоді, то май хоч трохи гідності це визнати. А Тулуба не треба чіпати. Він і так намагається виправити результати "хазяйнування" свого попередника як може. А Черевкові на себе треба дивитись і за свої дії відповідати!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+24 #57 Леонід Буряк 08.06.2012 17:58
Перш за все хочу подякувати Лесі ЩЕРБЕНКО за цю резонансну статтю. Тут багато вже було сказано. Хочу від себе ще сказати, що дуже приємно читати коментарі. Звичайно не всі вони наповнені глибоким змістом, але радує те, що народ не байдужий і не мовчить. Бо перша ознака демократії - гласність. І якщо хоч деякі знас не бояться говорити, порушувати болючі питання, то надія на майбутнє у нас, українців, є.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+30 #56 Кузьома 08.06.2012 11:22
Цитую О.ЧУПРИНА:
Є в області влада чи ні? Ситуація з Заслуженою артисткою України свідчить,що "НІ".Нормальні люди згорають від сорому за скоєння подібного.А тут? Один очільник області вручає ключі від неіснуючої квартири.Його бувший підлеглий з управління культури виправдовується подарованими автобусами. Новий очільник замість виправлення помилки допущеної представниками влади несе відверту АХІНЕЮ про "химині кури".Проблема не вирішується і ніхто не намагається її вирішити.Жахливо жити в такій ситемі!

Цитую О.ЧУПРИНА:
Думаю,що хлопці схаменуться і проблему вирішать.Тут справа честі держави та її влади.

Пропозиція супер вірна та справедлива.Але для того,щоб одуматись порібно мати чим думати.Вони дограються до ситуації схожої на ту ,що була з Фрезеніусом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #55 Оксана Колісник 07.06.2012 09:27
Цитую Надія:
Скільки вже всього сказано. Коли ж бадуть дії. Хіба ж Олена Мальцева винна, що вона просто добросовісно виконувала свою роботу і їй ніколи було вникати у всі вище описані піарні махінації. Факт стоїть руба - вона по цей день без житла.
Якщо Ви помітили, ніхто пані Мальцеву тут і не винуватить. Дійсно, свого часу сталося свинство. А зараз треба було б вирішити звичайне, хоч і важковирішуване , питання надання житла людині. Тут багато рутини, формалізму, біганини, якої не уникнути й самій претендентці на житло. Ех, якби ж то співачка обласної філармонії могла б заробити собі на квартиру!..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+31 #54 Сергій 06.06.2012 22:33
Я особисто зайомий з пані Мальцевою і не раз спілкувався з нею в неформальній обстановці(в таких ситуаціях і пізнаються люди). Справа в тому, що вона ж про себе не напише і не скаже, але люди повинні знати, що вона не тільки професіонал своєї справи, але ще й дуже обізнана та креативна в музичному плані людина. До речі, Тулубу С.Б. треба звернути увагу на її ідеї розвитку культури нашого міста та й області взгалі. Бо вони(ідеї) повинні не розпилятись серед заздрісників, а знаходити реальне законодавче застосування. І цю ситуацію з квартирою треба вирішити - і якомога швидше. Бо такими кадрами не можна нехтувати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100