3fdf9ddfb5e4992a15350dc316c68b0a Насильницька загибель черкаського журналіста Вадима Комарова дала суспільству тривожний сигнал про загрози свободі слова в Україні. Про це два роки тому заявили міжнародні експерти.

 

У доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні від 16 травня-15 серпня 2019 року Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини висловилося однозначно: «Свобода вираження поглядів залишилася обмеженою та порушується насильством щодо журналістів, а також незабезпечення відповідальності за напади, скоєні раніше. 20 червня 2019 року помер Вадим Комаров, відомий журналіст-розслідувач, який півтора місяця перебував у комі, спричиненій жорстоким побиттям, якого він зазнав у Черкасах».

Нерозкрита справа Вадима Комарова — останнього вбивства працівника ЗМІ в Україні — не дає спокою ні родині, ні колегам-журналістам, ані громадськості, які вимагають справедливого покарання винних, ані представникам силових структур, які змушені зізнатися у відсутності результату дворічного розслідування.

Цього року спілка журналістів відзначає деякий прогрес у публічності розслідування. Чи не вперше справи, що стосуються безпеки регіональних журналістів, взяті на контроль Генпрокуратури й Нацполіції. 10 червня в Офісі Генпрокурора наші колеги брали участь у зустрічі керівництва центральної й черкаської прокуратур та представників НСЖУ.

17 червня в обласній прокуратурі відбулася пресконференція про хід розслідування вбивства. Керівник Черкаської обласної прокуратури Олександр Воронін і заступник начальника ГУНП Черкаської області, начальник слідчого управління ГУНП Євген Рогачов відкрили завісу таємничості тридцяти томів цієї кримінальної справи. Того тижня ця резонансна інформація була поширена в багатьох центральних і черкаських засобах масової інформації.

За кілька днів цю пресконференцію також прокоментувала Міжнародна федерація журналістів.

«Ми вітаємо те, що влада продовжує займатися справою і здійснює широке розслідування, але все ще стурбовані тим, що вбивці досі не встановлені. Влада повинна й надалі активно займатися цією справою і не допустити безкарності», — наголосив Генеральний секретар МФЖ Ентоні Белланґер.

Загалом діалог у генеральній прокуратурі, пресконференція є акцентованим прогресом у справах щодо розслідування злочинів проти регіональних журналістів. Наше завдання – не дати забути про резонансне вбивство, домогтися покарання злочинця.

Інформація про хід слідства має висвітлюватися шляхом регулярних публічних звітів прокурорів та представників Нацполіції та МВС, у тому числі як сьогодні, перед представниками громадської ради.

Тому що Вадим Комаров з 1992 року по 2019 рік активно займався громадською діяльністю: був радником черкаського міського голови на громадських засадах, членом Громадської ради при Черкаській ОДА в 2019 році.

Справа честі для слідства – знайти вбивцю і розірвати коло безкарності за злочини проти журналістів. Це може стримати прояви нових атак на журналістів.

Справа честі для черкащан – гідно вшанувати Вадима Комарова, ім’я якого стало символом небезпеки в журналістській діяльності. Нещодавно Черкаська обласна організація спілки журналістів від імені медіаспільноти Черкащини внесла клопотання перед Черкаською обласною радою щодо нагородження журналіста і громадського діяча Вадима Едуардовича Комарова Почесною відзнакою «За заслуги перед Черкащиною» за визначні особисті заслуги перед Черкащиною в інформаційній та громадській сферах суспільної діяльності.

Офіційне пошанування Вадима Комарова стане публічним визнанням жертовних заслуг нашого колеги в справі захисту свободи слова та засобів масової інформації.

Тетяна Калиновська, голова обласної організації Національної спілки журналістів України

* Виступ на засіданні громадської ради при Черкаській ОДА 13 липня 2021 року.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #4 Василь 20.07.2021 23:43
А покровитель Комаровської пан Тулуб в Іспанії. Його й шукати не потрібно і так всі знають. Ото така честь в цієї пані привсевладної.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Яків Миколайович 15.07.2021 16:02
ДЕ подліція з прокурватурою - а ДЕ честь та гідність?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 007 14.07.2021 13:22
А в чому полягає справа честі?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 стабилизец 14.07.2021 12:07
та куды там. они простить себе не могут шо исполнителей сергиенко нашли. с перепугу наверное.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100