реклама

реклама

Напередодні другої річниці від дня смерті черкаського журналіста і блогера Вадима Комарова про хід розслідування його вбивства на пресконференції розповіли керівник Черкаської обласної прокуратури Олександр Воронін і заступник начальника ГУНП Черкаської області, начальник слідчого управління ГУНП Євген Рогачов.

komarov-1-770x513

– Наша вимога розслідувати вбивство Вадима Комарова – це ще й вимога забезпечити безпеку журналістам, – сказала, виступаючи на пресконференції, голова обласної організації Національної спілки журналістів України Тетяна Калиновська. – Попри всі зусилля і звіти, ми змушені констатувати, що результату немає. Не встановлено ані замовника, ані виконавця. На необхідності публічного висвітлення ходу розслідування неодноразово наголошував голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Як зауважила Тетяна Калиновська, на жаль, Вадим Комаров – не єдиний вбитий журналіст на Черкащині. Так, досі не покарано вбивць журналіста Василя Сергієнка. "Прикро, що слідчі органи закидають родині Вадима Комарова, ніби вона не дає можливості розслідувати справу. Родина згорьована, шукає кошти на пам'ятник журналісту й хоче одного – щоб убивць було покарано", - додала Тетяна Станіславівна.

За її словами, напади на журналістів на Черкащині тривають.

– Сьогодні цькуванню і приниженню піддається журналістка з Корсуня-Шевченківського Галина Добровольська, яка стала свідком захоплення адмінбудівлі. Вимагаємо припинити чинити тиск на неї, правоохоронців - зреагувати на ситуацію, – закликала Тетяна Калиновська.

1623920714199

Розповідаючи про хід розслідування вбивства Вадима Комарова, очільник прокуратури Черкащини Олександр Воронін зазначив, що обсяг проведених слідчих дій - дуже великий.

– Кримінальна справа складається з близько 20 томів, перебуває на контролі Офісу Генерального прокурора, моєму контролі, контролі начальника ГУНП, – наголосив пан Воронін.

За його словами, на сьогодні зібрано покази близько тисячі осіб. Оглянуто записи з десятків камер, на 17-ти зафіксовано ймовірного злочинця, складено фоторобот, проведено десятки експертиз.

– Родину Комарова ніхто не звинувачує. Ми говоримо лише, що в нас виникла проблема. Коли Вадим ще був живий, перебував у комі, ми хотіли отримати засоби, на яких він працював. На жаль, всі вони були пусті, всю інформацію було знищено. Родина повідомила, що там могли міститися побутові родинні записи, оприлюднення яких сім'я не хоче, – сказав прокурор.

Як зазначив начальник слідчого управління ГУНП Євген Рогачов, у ході слідства не підтвердилися версії вчинення злочину на ґрунті несподівано виниклих неприязних стосунків, з метою пограбування. Розслідується версія помсти за професійну діяльність. Вдалося відновити частину файлів на старому ноутбуці журналіста, інших засобах, оглянуто телефон убитого. Відпрацьовано версії, пов'язані з розслідуванням Вадимом Комаровим корупції у міськраді, в черкаській колонії. Вони наразі не підтвердилися.

– Комаров анонсував знайомим, що готується опублікувати дуже цікавий матеріал. Проте, що це за матеріал, наразі не встановлено, – повідомляє Євген Рогачов.

За його словами, слідство встановило яким був предмет, котрим Вадима Едуардовича вдарили по голові. Це – металевий предмет із гранями, а не труба чи молоток, як дехто писав у ЗМІ та соціальних мережах.

Євген Рогачов закликав усіх, хто має якусь інформацію про вбивство журналіста, повідомити поліції.

– Слідство триває, негласні слідчі дії тривають, деякі факти перевіряються заново. Ми не зупинилися, – наголосив очільник слідчого управління.

Нагадаємо, 10 червня з ініціативи Генерального прокурора Ірини Венедіктової було заслухано звіт щодо стану розслідування убивства журналіста Вадима Комарова. Генпрокурор наголосила на необхідності інформування громадськості щодо ходу подібних резонансних справ, сказавши, що «немає сенсу нічого замовчувати». Ініціативою оперативно провести звіт щодо стану розслідування убивства журналіста Вадима Комарова Ірина Венедіктова відреагувала на коментарі голови НСЖУ Сергія Томіленка під час ток-шоу “Право на владу” (студія 1+1).

Випадки насильства щодо журналістів на Черкащині – непоодинокі. Так, у 1996 році в Черкасах біля власного будинку отримав удар по голові й помер кореспондент газети «Україна-Центр» Ігор Грушецький. У 1998 році через завдану черепно-мозкову травму помер журналіст газети «Факти» Микола Ракшанов. У 2014 році було викрадено і вбито корсунського журналіста Василя Сергієнка. Крім того, під час Революції гідності в 2014 році було жорстоко побито фотокореспондента газети «Вечірні Черкаси» Ігоря Єфімова, у 2018 році від агресивного натовпу постраждали чигиринська журналістка Наталія Лебеденко та її родина, а цьогоріч 2 лютого в приміщенні редакції було побито редактора ТРК "Антена" Валерія Воротника.

СПРАВА ПРО ВБИВСТВО ВАДИМА КОМАРОВА. Уранці 4 травня 2019 року перехожі побачили на вулиці в Черкасах жорстоко побитого черкаського активіста, журналіста, відеоблогера Вадима Комарова і викликали швидку допомогу. Вадим перебував в стані медичної коми, лікарі казали, що «позитивної динаміки немає...» - третина головного мозку пошкоджена. У ніч проти 20 червня журналіст помер.

Колеги Вадима Комарова вже тоді зазначали, що напад стався через гострі критичні публікації , які готував журналіст. Одна із найбільш гучних публікацій за останній перед нападом час – про обставини п'яного бунту в Черкаській колонії. Серед інших тем публікацій Комарова – розкрадання бюджетних коштів, незаконне будівництво, корупція у Черкаській міськраді. В 2016 році журналіста вже намагалися застрелити. Правозахисник і журналіст Валерій Макеєв оприлюднював дані про справу, якою займався Вадим Комаров у день, коли на нього було скоєно напад.

Тимчасова слідча комісія ВР включила справу вбитого журналіста Комарова до переліку справ, якими займатиметься. На початку 2020 року прокурор Черкащини Олександр Воронін інформував, що у кримінальному провадженні за фактом убивства черкаського журналіста і блогера Вадима Комарова правоохоронці вже мають «певні напрацювання». Найімовірніше, злочин пов’язаний із професійною діяльністю Вадима Едуардовича. У березні 2020 року на сесії Черкаської облради виступив новий тоді начальник ГУНП в Черкаській області Михайло Куратченко, який прозвітував за виконану роботу. Депутат Юрій Ботнар на сесії попросив керівника Нацполіції розслідувати вбивство Комарова. «Моє прізвище фігурує в замовних статтях про це, тож я і моя родина вимагають розслідування», – заявляв Ботнар.

Міжнародна федерація журналістів і Європейська федерація журналістів приєднались до Національної спілки журналістів України, засуджуючи напад, та закликають українську владу гарантувати журналістам безпечне робоче середовище. Представник ОБСЄ у справах ЗМІ Арлем Дезір засудив замах на вбивство журналіста-розслідувача: «Ця цільова атака є особливо тривожною і не може залишатися безкарною. Розслідування ініційовано, і я закликаю владу докласти максимум зусиль для повного розслідування злочину, аби винних було притягнуто до відповідальності».

реклама

Коментарі  

 
+2 #2 Андрей 22.06.2021 10:30
Если не раскрыли по горячим следам - не раскроют уже никогда!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 гість 18.06.2021 09:54
Такі злочини взагалі дуже важко розкрити..а, враховуючи "професіоналізм" теперішніх правоохоронців...і поготів..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100