Лікарка Пряма мова Є категорія людей, які більш за всіх потерпають від спеки й погано її переносять, у них не тільки погіршується самопочуття, а й може загострюватися перебіг хронічних захворювань.

До цих груп населення належать люди похилого віку, які потерпають від гіпертонічної хвороби, захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету. Також до цієї групи людей можна зарахувати вагітних жінок, тому що під час вагітності змінюються деякі функції організму, і висока температура не дуже сприятливо впливає на перебіг стану жінки. Новонароджені й більш старші дітки в цій категорії теж – унаслідок того, що процеси терморегуляції в них є недосконалими, тобто спеку вони переносять не дуже добре. І на останок, сильно потерпають у спеку люди, які регулярно працюють на відкритих територіях, тобто ті, хто постійно перебуває під впливом сонячного проміння, особливо хто зайнятий фізичною роботою.

Для того, щоб захиститися від спеки, треба намагатися уникати відкритого сонячного проміння, ховатися у холодок або використовувати якісь парасольки, щоб не було прямого впливу променів. Варто носити легкий натуральний одяг, який гарно пропускає повітря. Важливо вживати достатню кількість рідини, правильно харчуватися, намагатися дотримуватися температурного режиму. Дуже добре – іноді ходити босоніж.

Щодо харчування. Загалом у літню спеку апетит знижується, тому змушувати себе споживати жирну, смажену, м’ясну їжу не потрібно, якщо цього не хочеться. Слід обмежити вживання солоної їжі, яка затримує рідину в організмі. Найкраще вживати більше свіжих, а також відварених овочів, фрукти, які тамують відчуття голоду, а також мають у своєму складі багато рідини.

Найкраще тамувати спрагу звичайною водою – це може бути негазована мінералка або ж перекип’ячена вода. Вживати її варто в достатній кількості. Врахуйте: у звичайний, неспекотний період добова норма споживання води дорослою людиною становить 1,5-2 літри води. Натомість, у літній період, коли на вулиці дуже жарко, вживати її можна більше – в середньому до 4 літрів на добу. Тільки не слід пити її залпом, краще вживати рідину рівними порціями через певні інтервали часу.

Щодо кондиціонерів. Звісно, в таких приладів є свої плюси й свої мінуси. Якщо говоримо про плюси, то це – створення можливості комфортно почуватися в приміщенні. Але – за умови, якщо різниця температури надворі й у приміщенні не є разючою! Допустимою є різниця в декілька градусів, щоб ми, зайшовши з гарячого вуличного повітря в холодне приміщення, не здобули собі купу інших хвороб, таких як ГРВІ та пневмонія. Тобто, охолодження повинно бути поступовим! Крім того, не слід перебувати безпосередньо навпроти кондиціонера, щоб не було прямого контакту з холодним потоком.

Про сонячний і тепловий удари. Загалом сонячний удар – це стан, який виникає при тривалому перебуванні на відкритому сонячному промінні. Тепловий же удар – це порушення терморегуляції. При такому ударі тіло не має можливості віддавати тепло, відповідно охолоджуватися, і та рідина, за допомогою якої відбувається тепловіддача, не виділяється. Саме внаслідок цього утворюється «ефект термосу»: те тепло, яке є в організмі, не відходить, накопичується. А до нього додається ще й тепло, яке ми отримуємо ззовні. Як результат, внутрішні органи просто перегріваються. Симптоми, за якими можна розпізнати тепловий удар: з’являється різке підвищення температури тіла до 39-40 градусів, яке загалом відчуває сам потерпілий, виникають головний біль, слабкість; шкірні покриви на дотик стають теплими.

Якщо у цій ситуації потерпілого не завести в прохолодне приміщення або ж не роздягнути, то ситуація буде ускладнюватися. Він може почати непритомніти, в нього порушується робота серцево-судинної системи, відповідно наповнення пульсу буде слабкішим, а частота буде, навпаки, зростати. У таких потерпілих, окрім знепритомлення, можуть виникнути галюцинації. Ще раз звертаю увагу: якщо ми при фізичних навантаженнях, або коли нам спекотно, починаємо потіти, то в людей з тепловим ударом шкіра на дотик гаряча і суха.

Що при тепловому, що при сонячному ударах допомога пацієнтам загалом є однаковою. По-перше, вивести з-під дії сонячних променів, або з теплого приміщення на прохолодне повітря. По-друге, роздягнути людину або ж ослабити комірці, закотити штани для того, щоб оголити якомога більше ділянок шкіри. За можливості – покласти потерпілого у горизонтальне положення, обов’язково щоб голова у нього була припіднята. Для пришвидшення охолодження можна прикласти компрес – рушник, змочений у воді – на лобну і потиличну ділянки, огорнути самого потерпілого мокрим простирадлом, або ж постійно зрошувати водою. Якщо постраждала людина притомна, можна дати їй випити води, яка повинна бути не надто холодною, тобто кімнатної температури: її буде легше пити, вона не буде призводити до спазму шлунково-кишкового тракту.

Ну і після, або під час надання такої першої допомоги обов’язково треба викликати екстрену медичну допомогу. Наслідки сонячного або теплового удару можуть призвести до більш фатальних наслідків, і не завжди можна оцінити стан потерпілого без обстеження. Тому таких людей оглядають медики швидкої й за потреби направляють їх до стаціонару під цілодобовий нагляд медичних працівників.

Тетяна Данильченко, заступник медичного директора КНП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф ЧОР».

* Коментар для «Прочерку» записала Анастасія Щетініна.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100