5acf7eed03256668da51bffd902fdf70 У далекому 1997 році я почав дивитися бої братів Кличків на 1+1 . Потім "Поверхность ТВ" транслювало весь ринок боксу, з трансляцій HBO, ESPN, NBC, Showtime.

Поряд з Кличками для мене ставали героями імена Хопкінса, Формана, Холіфілда, Пакяо, Де ла Хойї. Навряд хтось їх згадає, і ці імена зараз знають лише гурмани боксу. Так продовжувалось до 2008 року, коли трансляція поєдинків перейшла вже на спортивні канали. З 2006-го я купував журнал Ринг, де можна було почитати про світ боксу. Правда видавався в Україні він російською.

В одному з випусків я вирвав з нього постер, тоді ще боксера-любителя Ломаченко.

Всі ми, фанати і поціновувачі боксу чекали як же себе проявить "Акерманський вундеркінд", як його називали, на професійному поприщі.

Але приблизно 2015-го -2016-го щось починало йти не так. Поряд з його феноменальними перемогами стояв гіркій присмак від позитивних висловлювань в сторону російської церкви. Далі вихід фільму, де з Усіком на пару вони втірають про руській мір, і про те, що війну "між братніми народами почали націоналісти. Та український уряд". Цікаво скільки грошей їм заплатили?

Потім вихід Ломаченка з прапором Акерману (фото) напередодні війни.

313373994_2173798519482696_8758645699966261056_n

Далі чувак записується в Тероборону Білгород-Дністровського. Робить фоточки в стилі мілітарі, і каже, що не поїде битися за титули, бо країна в небезпеці. Але й нічого, все українці за такий вчинок пробачили. Та 9 травня Вася публікує твіт з колорадською стрічкою і пише "за мир між братами".

Недавно він висловився не добре в адресу пуйла. Але це було тиждень тому, всі ми бачимо в якому становищі зараз ворожа держава і як вона відгрібає…

Вася давно є ватником, який не любить ні Україну, ні українське.

Чому ж взагалі так відбувається? Багато боксерів сучасності в любителях, вихідці з боксерських сімей, тато або дядько тренер, син, дочка, племінник боксер. В минулому при совку ці тренера як члени СДЮШ мали всюди зелене світло. Це і забезпечення на рівні держави, бонуси до зп за звання. І як не як, шанс вивести свого спортсмена з глибинки, якщо той заслужено пройде всі щаблі чемпіонату совка та сподобається спорткомітету.

З розвалом совка багато спортивних тренерів метнулися в кримінал, де за бабосіки починали робити свої школи та готувати бригади.

Кримінал на пострадянському просторі дуже пов’язаний між собою. Тобто російські і українські " поважні люди" тісно спілкуються. Рідко кому вдавалося потрапити в національну збірну, а місця в неї кожен рік коштували більше і більше. А квота, щоб тебе не засудили і ти нормально відбоксував, теж коштувала грошей. От і виходить, що представники спортивної культури ставали нікому не потрібними. Але все це про гроші, а не про ідею.

Я з повагою ставлюся до його батька як до тренера. Він талановита людина в плані спортивної методології. Але ні від батька, ні від Васі, не було чутно щось про позицію щодо війни в Україні. Тому що їх позиція – це гроші, які вони не могли заробити сім’єю дуже довго. Нажаль, це так. Бокс стає ватним, бо його можна купити.

Григорій Чуб, черкаський історик, спортсмен, захисник України.

Допис у фейсбуці.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100