3024a5c40e4693a5536263c5d0e40b08 Вчора діти говорять мені один дуже класний жарт, який повністю ілюструє пострадянські методи виховання.

"- Знаєте чого першого червня"День Захисту дітей "?

- Чого?

- Бо 31- го травня вони приносять табелі зі школи ."

Я працюю з дітьми і підлітками з 2016 року. За цей час працював з різними прошарками населення, спілкувався з самими дітьми і їх батьками. Сформулювалися певні думки :

1. Діти страждають найбільше від нестачі уваги батьками. Звісно, ви зараз тут будете мені виписувати що дітям треба давати комфорт і.т.ін. і ви супермами і тати. Але майже 70 % дітей з якими я працював, думали що вони не потрібні в сім'ях. В когось батьки виїхали за кордон залишивши дітей на діда і бабу , в когось займаються чисто своїм життям, ігноруючи потреби та переживання дітей і взросління діток, в когось займаються бізнесом і до пізна на роботі i т.д. Причин багато...

Але дитині потрібне інше, це участь батьків в їх житті. Щоб дитину почули, щоб її не ігнорували, не обезцінювали факту її існування...

2. Слова і дії . Як би ви не старалися навчити дитину добру і порядності, ви закладаєте програму для них своїм прикладом. Дитина звісно робить вибір сама як їй діяти в дорослому житті. Але ваш особистий приклад як батьків, якщо він негативний, породить в дитині купу внутрішніх конфліктів. " Моя мама не може бути погана", мій тато не такий". Або "я не моя мати"... На подолання своїх конфліктів дитина буде витрачати дуже великий життєвий ресурс і час, який вона могла б витратити на свою реалізацію.Життя насправді недовге .

3. Насилля. Уявіть що ви перестріли мене на вулиці. Мій зріст 190 см , вага під 120 кг. Тепер уявіть що я на вас кричу , починаю давати підзатильники. Або починаю в розмові висміювати вас, обезцінювати, і переходжу на "газлайтинг"(загугліть). Після всього емоційного і фізичного гімна яке на вас вилилося, я говорю що вам здалося, або це для вашого ж добра. У вас болітиме шия, калатиме серце, я навіть травмую вас, ви отримаєте струс мозку, хто слабший перелякається і буде плакати, хто сильніший буде давати здачі. Тому що інстинкт спрацює на повну.

А тепер уявіть що бачить перед собою дитина? Вдвічі більшу особу, яка загрожує її існуванню. І любити попри все, після цього важко. Але діти всерівно люблять.

347399790_1398454864331007_3800735731167731373_n

4.Надмірний контроль та гіперопіка.

З добротою теж можна переборщити. Якщо ви не даєте долати дитині найпростіші труднощі, вона виросте в інфантильного, напівтупого індивіда, ціллю якого буде суто матеріальний комфорт, і паразитування навколо нього. З нездатністю чітко і конструктивно робити вибір і відповідати за нього. Мабуть це одна з основних проблем сучасності.

Пам'ятайте казку про колобка? Недавно моя близька людина розповідала мені як розбирала символізм колобка на уроках літератури. Колобок як пізня дитина, що втекла від своїх батьків, пройшла періоди дорослішання і труднощів в лиці звірів що хотіли її з'їсти. Але його з'їла жінка (лисиця). Нездатність брати відповідальність за своє життя призводить до розпаду сім'ї і деградації особистості.

Діти сироти навпаки дуже сильні характером, але це окрема тема...

5. Маніпуляції. Маніпулювання дітьми один з найбільших гріхів що коять батьки. "Ой давай не говорити бо в мене серце болить". " Ти маєш допомогти мені на старістть, я ж тобі допомагав/ла". Це перегукується з попереднім.

Суть еволюції роду в тому що дитина коли вона подорослішає, має не перетворювати батьків у своїх дітей. Звісно допомагати всім потрібно, але ця захоплива гра може обрости трагічними наслідками для дітей, з нерозкритим і нереалізованим життям.

Бережіть і любіть своїх дітей і пам'ятайте що ви впливаєте не тільки на їх майбутнє і а на майбутнє тих людей які їх будуть оточувати.

Григорій Чуб, черкаський історик, спортсмен, захисник України

*Допис з фейсбуку

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 Ремарка 02.06.2023 11:58
Проблеми батьки - діти - майбутнє породжує:
1. Нестача часу у батьків.
2. Лицемірство та несправедливіст ь у суспільстві.
3. Зневага до своїх сімейних цінностей та нав'язування західних.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #1 правда 02.06.2023 11:06
дуже потцужно , дякую, оце людина, гарно написав, бо знає це все на практиці, відчувається, людина працювала з дітьми
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100