реклама
Sucurity Police

реклама

index Дякую вам за запитання. Дуже актуальне, оскільки приблизно більше ніж 220 тисяч випускників 11 класів сьогодні так чи інакше планують дійсно продовження свого навчання у закладах вищої освіти, професійно-технічної освіти… Єдиним інструментом, який на сьогодні залишається щодо моделі вступу – є ЗНО. Оскільки для того, щоб змінити саме цей статус, поміняти навіть на будь-яку модель мультипредметного тесту або ще чогось, має бути рішення Верховної Ради. Жодна людина не в змозі поміняти сьогодні конструкцію вступу, яким є ЗНО.

У вересні Міністерство відповідно до діючого законодавства запровадило абсолютно всі процедури до впровадження класичного ЗНО. Але при цьому всі розуміли, воєнний стан може бути трошки довшим, ніж нам би того хотілося. У тому числі ми маємо мати альтернативу для наших дітей вступу, і перш за все в безпековому контексті, враховуючи рішення батьків. Тому в листопаді ми винесли на громадське обговорення вдосконалену модель національного мультипредметного тесту, який би дав можливість дітям з різним спрямуванням підготовки готуватися до вступу за дещо розширеним форматом національного мультипредметного тесту по п’яти складових, по п’яти, скажімо так, напрямках.

У цілому, консенсусно сьогодні ми виставляли (Міністерство освіти і науки)… в умовах прийому позиція була виставити Історію України, Математику і Українську мову в якості трьох базових предметів, четвертий мав бути на вибір відповідно до спеціалізації. Або це мала бути іноземна мова, або фізика, хімія, або інший напрямок. Але враховуючи думку батьків, враховуючи думку народних депутатів, враховуючи думку громадських експертів було прийнято узгоджене рішення стосовно того, що буде два базові предмети, це українська мова і математика… П’ять предметів будуть додаватися до загального набору: історія України, іноземна мова, хімія, біологія, фізика. Але це ще не прийнято. Верховна Рада коли проголосує, тоді остаточно ми можемо констатувати, що така модель буде цьогоріч… (дослівно)

Сергій Шкарлет, очільник МОНу

*відповідь на запитання журналіста «Прочерку» щодо того, чому ж у Національному мультипредметному тесті 2023 обов'язковими будуть лише 2 предмети – українська мова та математика, але необов’язковим буде предмет історія України?!

Національний мультипредметний тест (НМТ) вступники 2023 року писатимуть три години і самостійно зможуть розподілити час на кожен із трьох блоків. Обов'язковими для складання Міносвіти пропонує українську мову і математику. Третій предмет — на вибір. Складатимуть НМТ один день, а вступники, які з поважних причин не зможуть зробити це під час основної сесії, матимуть змогу взяти участь у додатковій. Таку модель вступу у 2023 році озвучив очільник МОНу Сергій Шкарлет на брифінгу 20 січня.

реклама

Коментарі  

 
+2 #5 Альона 28.01.2023 18:14
Мультипредметни й тест, спочатку, хай здасть Шкарлет, а потім, будуть складати випусники шкіл. Я впевнена, що пан Шкарлет, тест, не складе. Він уявлення, не має, яка програма навчального процесу застосована, тим паче відповіді на тести. Тому що, такі як Шкарлет, погано вчилися в школі, та в университеті, не знаючи програми навчального процесу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 СОЛДАТ 28.01.2023 09:38
Щось мені цей "шкарлет" схожий на дмитрика табачника часів вітьки "проффесора"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Він сказав 27.01.2023 06:30
Цитую правда:
вибачте, а що він взагалі сказав? :sad: :cry:

в кого є гроші проблем немає,в кого їх нема,того будуть одсіювати через тести,на вибір.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Соціолог 26.01.2023 20:58
Про врахування чиєїсь думки (ніхто тої думки не вивчав) про не включення історії до базових дисциплін - пусті слова. Навіть міністр не розуміє, що без знання своєї історії молода людина буде просто трудовим ресурсом, а не громадянином-патріотом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 правда 26.01.2023 20:36
вибачте, а що він взагалі сказав? :sad: :cry:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100