26198571_415180872254778_2580072582241690821_o Знову наш проект намагаються знищити. У 2016 році на базі міської бібліотеки-філії №5 творчою спільнотою міста було прийнято участь у проекті «Замінимо мури відчиненими вікнами» за підтримки Міністерства іноземних справ Німеччини, загальною вартістю 226,7 тис.грн. Проект передбачав створення навчальної арт-студії для дорослих, включаючи організацію makerspace на базі однієї з міських бібліотек. Проект здійснювався у співробітництві з міською бібліотечною мережею, міським краєзнавчим музеєм, міським парком культури і відпочинку і міським відділом культури. Однією з вимог грантодавців було обґрунтування стійкості проекту і надання гарантійних листів від міської влади щодо існування проекту після закінчення фінансування.

Такі листи були надані. Створення арт-студії «Поринь у веселку» грантодавці визнали настільки успішним, що у наступному 2017 році продовжили фінансування. Загалом за 2 роки у місто було залучено близько півмільйона гривень у вигляді заробітної плати, податків, матеріалів для творчості та інструментів для різних видів рукоділля, книжок для бібліотек.

Арт-студія успішно функціонує й досі. За роки її існування була створена ігротека, проведено безліч майстер-класів, був курс плетіння з паперових трубочок і весь час проводяться заняття з печворку. Бібліотека-філія №5 стала справжнім культурним центром мікрорайону, де збираються люди різного віку від школярів до пенсіонерів. У минулому році ми, як могли, працювали для ЗСУ. Приймали участь у благодійному ярмарку, де кошти, отримані за продаж наших виробів, пішли на потреби наших збройних сил. За допомогою інструментів та обладнання арт-студії нами пошито близько двадцяти пледів, десятки сидушок, безліч комплектів нижньої білизни, а також сплетено немало шкарпеток. Навіть у ці надважкі для України часи арт-студія продовжує збирати та розраджувати людей, робити їх життя трохи світлішим, теплішим та радіснішим, не кажучи вже про об'єднання заради допомоги нашим військовим Наталия Гнатенко Жаркова

321648128_666939248517299_6427640994191596092_n

Проект виявився стійким, але не завдяки підтримці міської влади, а всупереч постійним намаганням обмежити, а то й взагалі закрити саму бібліотеку чи перевести її у менше приміщення, де не можливе розміщення нашої майстерні. Це робить відділ культури і депутати, які підписували гарантійні листи. Кожне нове скликання місцевої ради, кожна нова комісія, яка відповідає за культуру в місті Сміла, знову й знову вперто піднімає питання закриття чи обмеження бібліотеки в нашому районі. Кожного разу ми пишемо листи в Київ із проханням захистити наш культурний центр, доводячи, що він живе і є вкрай необхідним для жителів мікрорайону. Тож, мабуть, місцева влада могла б вже поцікавитись, чим дихає місто, та врахувати побажання його жителів.

325848739_424035109907563_255666487675472726_n

І на останок родзинка на торті. Зневажливі слова Карло Т.А. про нас: «Сидять старухи і грають у карти», якими вона не тільки жительок міста намагалася принизити, а ще й показала повне нерозуміння такого явища, як ігротека та її важливість для культурного та здорового життя громади. Подібні висловлювання виходять за будь-які рамки. По-перше, то не карти, а всесвітньо відома настільна гра, яка декілька років поспіль займала перше місце у рейтингу настільних ігор світу. По-друге, як може дозволяти собі такий прояв ейджизму людина, що є заступником міського голови. Між іншим, декілька учасників нашої студії ще працюють і сплачують податки, з яких ви отримуєте заробітну платню. Тож коли ви, шановні представники влади, почнете поважати свого виборця та прислухатися до його потреб?

Наталія Молодцова, смілянка

*допис з "Фейсбуку"

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100