Учорашні «домовленості» у парламенті України, за якими всі ми стежили з неприхованою цікавістю, засвідчили, що все ж суспільством керують нащадки компартії.

Найперше, фракція комуністів довела це дисциплінованим бойкотом скасування «диктаторських законів», бо ж і не приховувала амбіцій запровадити в країні «новий» порядок. Та й Партія регіонів із Об’єднаною опозицією проголосували за втрату цими «законами» чинності, тримаючи в голові насамперед вигідний для себе політичний спектакль 2014 року та боротьбу за владу в 2015 році. А це – і медійний вплив на маси, і контроль над бюджетними потоками, й оборудки з великим бізнесом... Власне все те, що, починаючи з кінця 1980-х років, ми спостерігаємо в Українській Державі досить системно, незалежно від того, як називається правляча партія.

Простіше кажучи, всі вони борються за свій електорат, але жити не можуть один без одного, бо вийшли з одного Яйця-райця, ізольовані від «робітничого класу» («народу»), від імені якого ще чверть століття тому цупко трималися за владу.

На жаль, відтоді в Україні так і не було встановлено діалогу між спаяною «владою-опозицією» та рештою громадян. Як слушно вже який рік говорить професор Масненко, «ті, кого називають, елітою, намагаються контролювати суспільство». І це у т. зв. «політичної еліти» непогано виходило до останнього часу. Вона наплодила своїх дітей і друзів, розставила їх на потрібні місця всіх гілок влади і тримається «кругової поруки». Вона ні на йоту не зрушила тоталітарну систему, а й повернула її. Вона підтримує серед громадян (за їхньою риторикою, «в народі», «у населения») системне мислення, замішане на дрожах «класової боротьби» та «пошуку ворогів». Ця «еліта» нацьковує нас один на одного вузькопрофільними темами мови, історії, релігії, якими повинні займатися фахівці, – натомість нічого не робить для створення нормальних економічних умов та соціальних гарантій. І головне – вона не дає можливості сформуватися в Україні громадянському суспільству, здатному продукувати контр-еліту.

Іншими словами, і владі, й опозиції вигідне емоційно розділене і культурно розпорошене, атомізоване (як кажуть науковці) і внутрішньо байдуже суспільство. З одного боку, самі громадяни часом не виявляють потрібної освіченості й пильності до гуртування проти політичних спекуляцій. З іншого, «еліти» перейшли в наступ щодо тотального контролю над суспільством. Саме консервація сучасного стану системи влади, – із її зловживаннями, не з розповідей відомими кожному, хто пікетує тепер на майданах, – призвела до вибуху соціальної активності. Громадяни України фактично без політиків довели, що ніякими «законами» їх не змусять мовчати про свої кривди, ховатися у помешканнях і покірно ходити на роботу за «одну зарплату» (зазвичай – мінімальну). Великій частині людей просто нема що втрачати, крім життя і гідності. Вперше така активність людей збіглася із прагненнями Ющенка стати президентом, удруге – із спокусою Януковича залишитися довічним правителем.

Не маючи ілюзій з приводу адекватності гасел «демократичного розвитку» української держави останнім часом, повинен відзначити, що до 15 січня 2014 року я бачив три відчутні відмінності між Україною до 1991 року і після нього.

По-перше, країна встановила свою суб’єктність у світовому часопросторі (починаючи з символічного гімну і закінчуючи широким визнанням на міжнародному рівні). По-друге, громадяни отримали доступ до інформації, можливість аналізувати її і висловлювати своє бачення щодо неї (у цьому плані історики відчули себе просто таки «першовідкривачами», а журналісти – «викривальниками»). Третім здобутком була реальна можливість громадян публічно збиратися і висловлювати свою позицію, зокрема і протестну.

Встановленням диктатури влада намагалася позбавити громадян відразу двох реальних здобутків, залишивши і собі, і народу можливість співати гімн до «червоних дат», пишатися національною кухнею, кепкувати з мови і зустрічати можновладців дівчатами у вінках та з паляницями. Все! Владу/опозицію критикувати не можна (вони самі це зроблять), більше трьох не збиратися, а головно – працювати, працювати і тільки працювати... «Welcome to УРСР».

Тепер диктатури нібито не передбачено. Але, давайте, озернімося довкола? За що люди гинули на майдані? За що їх викрадали і лушпарили? За те, щоб прийти до тих самих свобод, які були до цього і які мають бути базовими і непорушними? Чи це такий собі черговий хитромудрий спектакль, як залишитися елітою, роками нічого не роблячи в економіці і гуманітарній галузі?

Отже, влада й опозиція, справді, живуть у своєму паралельному і безпечному світі. Якби це не так, – то першими в українському парламенті були б рішення не тільки про ситуативні домовленості, а й про термінове реформування базових для громадян галузей суспільного життя:

1. Надання реальної фінансової та іншої самостійності місцевому самоврядуванню (у рамках розмов про «справедливий бюджет» і повернення до парламентсько-президентського республіканського устрою, з огляду на куций відсоток державної власності в регіонах, очевидним комуністичним пережитком виглядають усі обласні і районні держадміністрації, які потрібно скасувати, а їхні функції передати місцевим радам);

2. Створення гнучких і прозорих економічних умов для малого та середнього бізнесу, із справедливим оподаткуванням, захистом від рейдерів і криміналу;

3. Модернізація ключових підприємств української промисловості і вихід на виготовлення конкурентноздатної продукції не тільки для внутрішніх та російських ринків, а і європейських;

4. Справедливий розподіл соціальних гарантій (стипендій, пенсій, соціальної допомоги);

5. Докорінна реформа міліції та інших правоохоронних органів України, підконтрольних парламенту;

6. Докорінна реформа судової системи, з можливістю обирати суддів;

7. Докорінна реформа виборчого законодавства, спрямована на прозоре обрання депутатів усіх рівнів, із передбаченням процедури їхнього відкликання.

Насправді, громадянському суспільству потрібно небагато, щоб почати нарешті реально формувати владу на виборах, а опозицію – із себе. Але спочатку потрібно сформуватися самому, а не вичікувати консолідації від революції до революції. Перше – перестаньте думати, як влада, і жити тільки для себе. Неначе «після нас – хоч потоп». Разом із тим, не купуйтеся на провокації еліт. А найголовніше – не продавайтеся на їхні обіцянки і подарунки під час виборів. Ставайте мудрішими і принциповішими. Прививайте громадянські цінності близьким. Вирощуйте лідерів. Захищайтеся гуртом. Ще трішки – і ми повернемо Українську Державу на шлях успішної країни. Будьте пильними й активними!

Сергій Шамара, історик, громадський діяч

*ексклюзивний коментар «Прочерку»

реклама

Коментарі  

 
+9 #17 на додачу 02.02.2014 14:02
Еліта розводить суспільство, бо воно бідне.

Дуже "мудре" відео: http://www.youtube.com/watch?v=_V1hxwEG_GQ&sns=fb
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #16 С Миколаєнко -С Бандера 31.01.2014 12:24
дякую цьому сайту за те що дає висловитися усім не залежно від політичної орієнтації
у нас були 4 президенти:
-Кравчук секретарь КПУ по ідеології згадував молоді роки як будучи піонером носив квіти на могили воїнів УПА що не завадило йому
стати комсомольцем а потім і комуністом(Запа денец)
-Кучма рвав зі своїм зятем Пінчуком Україну на шматки(Схід)
-Ющенко не хочу навіть писати про нього(Западенец )
-Янукович разом з сім'єю теж рве Україну на частини(Схід)
я як житель Центральної частини України
теж хочу покермувати але не дають(жарт) коли ж нших пустя у владу?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #15 Степан Бандера 31.01.2014 07:09
може я і "перевернуть" тому що говорю правду
іноді просто сміюся читаючи завления деяких опозиціонерів особливо зараз прочитавши інтерв'ю
з сином вельмишановного вами " Говорить, русские"http://www.unn.com.ua/ Гриценка з приводу знайденого лідера автомайдану звичайно я б на місці влади не бив его-навiщо але заявляти що його били росіяни це просто смішно кого він мав зважаючи на росіян з Росії чув що був розкол у них так може бути за те що не хотів кидати коктейлі на майдані?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-15 #14 Мефодій 30.01.2014 15:04
Шамара: Будьте пильними! - бережіть голови при штурмі, .......................Сергій Шамара, історик - а історія це самі більша хв...да в науці бо хто її тра..тує по своєму.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #13 за реальні реформи! 30.01.2014 14:42
Шамарині пункти не єдині.
Є розлогіші http://texty.org.ua/pg/article/editorial/read/51353/10_pershyh_krokiv_revolucijnogo_uradu_jekonomija_skorochenna
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #12 розуміння ситуації 30.01.2014 14:18
Цитую Чесний:
Дививсь, сам пильнуй. Експерт, блін :-x


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=787609307920123&set=a.787609504586770.1073741826.100000131827357&type=1
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #11 Перевертню 30.01.2014 12:56
Цитую Cтепан Бандера:
а це той Шамара що був свiдком революцii у 1917 а також голодомору у 1933-1937
та вiн тодi дуже старий а на фото молодий це не вiн це ....


У Шамари є освіта і голова, щоб думати, а в тебе тільки дірка, через яку смакуєш льодяники Політбюро.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #10 згода 30.01.2014 12:45
У збуреному суспільстві справді працюють агенти "еліти"
http://nsju.org/index.php/article/2494

Їхня мета - перерозподіл влади. У політиків - одна на всіх театральна трупа "сильних, розумних і красівих" і декілька "дрібних масовочок", що спільно ставлять різні спектаклі, залежно від пори року. На суспільство їм начхати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #9 Громадянин 30.01.2014 11:54
Дійсно, громадянському суспільству потрібно небагато, щоб почати нарешті реально формувати владу на виборах, а опозицію – із себе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #8 Нестор Іванович 30.01.2014 11:07
З прийняттям закону "Про заручників" зявилася ще одна спільна риса нинішньої влади і комуно - ф....тів: і ті, і ті призначали(брал и) заручників з числа мирного насемення для придушення супротиву, і ті, і ті погано закінчили практично у всіх країнах світу. Сьогодні очеридно хто і яку роль відігрує в українському комуно-фашиському тандемі. І скільки б ще вони крові не пролили, їхній кінець вже визначений історією.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100