реклама

реклама

Під час комітетських слухань з питань підтримки українських медіа, які з ініціативи НСЖУ заплановано провести у Верховній Раді, варто зосередитися на питаннях економічного виживання ЗМІ. На цьому наголосив під час сьогоднішнього засідання робочої групи з підготовки комітетських слухань голова НСЖУ Сергій Томіленко.

narada-750x375

Він зазначив, що проблеми електронних, друкованих, інтернет-медіа мають свою специфіку, проте, всіх їх об’єднує одна глобальна проблема – брак коштів для виживання в умовах економічної кризи, викликаної війною.

– Ми як ініціатори слухань вважаємо, що фокусом і акцентом цього заходу має стати саме економічний стан медіа, шляхи підтримки ЗМІ задля їх виживання. При всій важливості інших проблем медіа – таких як акредитація, доступ до інформації тощо, всі ці теми можна розглянути в форматі інших конференцій і круглих столів, – сказав Сергій Томіленко.

Його думку підтримала виконавча директорка Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина Мяснікова.

– Я погоджуюся з головою НСЖУ Сергієм Томіленком, що ми маємо зосередитися на темі економічного виживання ЗМІ, – сказала вона. – Профільні організації – державні й недержавні, які займаються цим питанням, можуть дати свій аналіз цій ситуації.

Катерина Мяснікова, зокрема, зауважила, що її асоціація має інформацію про великі збитки, які несуть в період війни телерадіоорганізації. Під час комітетських слухань важливо обговорити реальні механізми порятунку медіа, зокрема, зменшення податкового тиску, пожвавлення рекламного ринку тощо.

Конкретизуючи можливу проблематику обговорень під час комітетських слухань, перша секретар НСЖУ Ліна Кущ зазначила, що в питанні економічної підтримки українських ЗМІ слід зробити акцент на проблемах місцевих медіа.

– Зокрема, під час проведення промокампаній за бюджетний кошт, у тому числі за кошти місцевих бюджетів, наприклад, щонайменше 50 відсотків, мають бути спрямовані місцевим медіа. Тут ідеться не про виділення додаткових коштів, а про певні засади розподілу наявних ресурсів, – сказала Ліна Кущ.

Вона наголосила, що за підсумками опитування понад 200 редакторів і виступів на всеукраїнських нарадах керівників ЗМІ проблемою номер один визначено збереження українських медіа в умовах широкомасштабної війни.

Серед інших питань, які може бути розглянуто під час комітетських слухань, Ліна Кущ назвала проблеми релокації ЗМІ з окупованих територій, запобігання тиску на медіа з боку державної влади та уникнення корупційних ризиків при наданні ЗМІ фінансової підтримки.

Модераторка робочої групи, народна депутатка Тетяна Циба зазначила, що обговорення під час засідань робочих груп показали, що проблеми української медіагалузі «набагато глибші і ширші», ніж до цього уявляли народні депутати, й усі негаразди наших ЗМІ неможливо обговорити за 2-3 години, виділені для проведення комітетських слухань. Тому важливо зосередитися на питаннях, які на сьогодні є найважливішими.

Нагадаємо, раніше НСЖУ надіслала народним депутатам дані, які свідчать про надзвичайний кризовий стан в економіці українських медіа, та пропозиції Всеукраїнських нарад керівників ЗМІ, проведених Спілкою у червні та липні. На підставі цієї інформації було вирішено з цієї проблематики провести 29 серпня слухання Комітетами ВР з гуманітарної та інформаційної політики і свободи слова.

Про це повідомляє пресслужба НСЖУ.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100