реклама

реклама

Схвалення у першому читанні законопроекту про медіа – це крок назад від стандартів свободи слова, до якої  ми звикли в Україні.

mg_0302_novыj-razmer-750x375

Розчарований рішенням парламенту.

У Верховній Раді у першому читанні проголосовано законопроєкт Про медіа. Автори змогли зібрати 233 голоси ЗА завдяки підтримці 12 депутатів колишньої опзж. У повному складі не голосували депутати з ЄС та Голосу.

Ухвалили новий законопроект, до якого внесли зміни лише кілька тижнів тому. Не було широкого обговорення з журналістами, експертами і медійниками.

З того, що ми знаємо про нову редакцію законопроекту, вони лише на 10% про зобов’язання перед ЄС. Решта тексту – бажання влади отримати більше впливу на медіа: виписувати їм приписи, штрафи і закривати. І все це – за гроші платників податків.

Фактично цей закон – про Нацраду в усіх іпостасях і для всіх журналістів в усіх медіа.

ЧИ є голоси ЗА серед журналістів? Є. Лічені голоси є. Але представники реальних онлайн і друкованих ЗМІ, які намагаються вижити на поруйнованому війною медіаринку, цей закон не підтримують. А представники теле і радіо компаній, які уже регулюються Нацрадою, цей закон не критикують…

Національна спілка журналістів України ПРОТИ законопроєкту Про медіа і ЗА виконання Україною зобов’язань перед Європейським Союзом. Але в українському Про медіа – лише 10%  – це Директива ЄС, 90% – це українські новації. Відповідну пропорцію зафіксував порівняльно-правовий аналіз, оприлюднений урядом сьогодні.

На жаль у нинішній редакції законопроект про медіа може стати гальмом європейської інтеграції замість того щоб стати перемогою – одним зі швидко виконаних наших зобов’язань, а саме – виконанням директиви Єврокомісії про аудіовізуальні послуги. Не треба вводити в оману європейців і думати, що ви розумніші за них і вони не помітять інструментів цензури, які влада намагається впровадити у законодавство під виглядом вимог ЄС. Атака під фейковим прапором не пройде.

Влада не врахувала жодного пункту з числених критичних зауважень від українських журналістів, експертів та міжнародних фахівців.

Проголосувавши законопроект про медіа депутати принизили сотні українських журналістів з десятків редакцій, які зібрали підписи проти цього проекту.

https://lb.ua/news/2020/12/14/472932_zhurnalisti_vimagayut_znyati_z.html

Проігнорували критичні зауваження таких впливових і поважних медійних центрів як американському Комітет захисту журналістів,

представника ОБСЄ зі свободи медіа, https://ukranews.com/ua/news/687734-zakon-pro-media-mistyt-instrumenty-tsenzury

Європейської спілки журналістів, https://gordonua.com/news/politics/evropeyskaya-federaciya-zhurnalistov-raskritikovala-ukrainskiy-zakonoproekt-o-media-nszhu-1618819.html

висновки експертів Ради Європи https://nsju.org/novini/mizhnarodni-eksperty-ne-radyat-zaprovadzhuvaty-regulyuvannya-onlajn-media-i-govoryat-pro-polityzovanist-naczrady/ і десятки заяв нашої спілки.

До того ж нинішні реалії зовсім інші, ніж у грудні 2019 року, коли була оприлюднена концепція нового закону “Про медіа”. Зараз триває повномасштабне вторгнення росії в Україну, українці об’єднуються для відсічі окупантам. Тож кожен закон розглядається крізь призму того, чи не буде він відволікати журналістів від головного завдання: як працювати та давати відсіч окупантам. Водночас важливо розуміти, як зберегти українські медіа. Головний запит від усіх медіа та від кожного журналіста – економічне виживання. Медіа переживають величезну економічну скруту, через війну критично зменшився ринок реклами, населення не готове купувати чи передплачувати медіа. В Україні 20 відсотків ЗМІ припинили існування, відбувається шалене звільнення журналістів, а решта ЗМІ ледь тримаються на плаву. Чи не стане прийняття законопроекту з правками на 300 сторінках приводом вийти з медійної справи частини журналістів?

Ми вимагаємо направити законопроект про медіа на аналіз до Венеціанської комісії і не ухвалювати жодних рішень без висновків цієї поважної експертної організації.

За всі роки незалежності питання свободи слова були тестом на демократичність для будь-якої української влади. Хочу вірити, що Володимир Зеленський, на відміну від попередників, гідно складе цей тест і залишить українські медіа вільними. Свободу слова в Україні ще ніхто не перемагав.

Вірю в ЗСУ і вільні медіа.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко

Про це йдеться на сайті НСЖУ.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100