Хоч через повномасштабне вторгнення банківська сфера, як і інші сектори економіки, переживає не кращі часи, кредитування по споживацьким кредитам продовжується. І ця тенденція вселяє обережний оптимізм, адже засвідчує, що банківська система жива. Де ж взяти кредит в нашій країні та чи змінилася процентна ставка під час війни?

9ad8d7e0-3579-40f8-9f6e-f64459701259

За даними експертів компанії TKCredit, ресурсу, що спеціалізується на огляді МФО та програм споживацьких кредитів, чимало банків, які зупинили кредитування з 24 лютого 2022 року, у першу чергу перестали видавати іпотечні та автомобільні займи.  Набагато складнішою була ситуація з кредитними картками – банки індивідуально вирішували, що робити з тією чи іншою програмою. Наприклад, деякі зменшували кредитний ліміт у кілька разів.

Але через півроку після вторгнення, на думку аналітиків, можна зробити позитивний висновок: банківська система та МФО, такі як ZeCredit, поступово виходять з анабіозу, дозволяють клієнтам отримувати нові кредитні карти, пропонують розстрочки на товари в магазинах. На думку експертів, масове відновлення кредитування роздрібних клієнтів ще не відбулося. І прогнозувати, коли це станеться досить важко.

Які банківські установи влітку – восени 2022 року видають кредити готівкою?

У липні 2022 року найскладніше знайти готівкові кредити без залогу, більшість банків вирішили не ризикувати та не кредитувати населення. Зокрема, про це повідомляють громадськість представники Кредобанка та Альфабанка. На думку аналітиків фінансового сектору, частково це пов’язано з рекомендаціями НБУ, який відмічає, що зараз кредитний ризик для банків залишається одним з найбільш суттєвих.

Поточна ситуація в країні  потребує від банків ретельної оцінки фінансового становища боржників, зваженого використання інструментів фінансових канікул, своєчасної реструктурузації боргів для тих, хто цього потребує. Іншими словами, щоб банки не нарощували портфель проблемних боргів, регулятор пропонує їм обережно переходити до питань видачі нових кредитів.

Які кредити реально отримати в Україні та про які суми йдеться?

На думку експертів, кредит готівкою можна отримати на суму 30 – 50 тисяч гривень, а при наявності високого офіційного прибутку – 100 – 2000 тисяч. Але при цьому відсоткова ставка залишається доволі високою: 29 – 56% річних на практиці перетворюються в 38,1 – 81,59%. Але зменшити відсоткову ставку можливо за умов підтвердження цільового використання коштів. Тобто якщо клієнт протягом місяця після отримання кредиту надасть банку документи щодо того, що кошти пішли на купівлю товарів, обладнання, сонячних панелей чи медичні послуги, з 31 календарного дня ставка складатиме 40, а не 56%.

До речі, більшої популярності набирає опція «Оплата частинами», що дозволяє клієнтам банків купувати побутові товари в розстрочку. Але зверніть увагу на те, що мінімальний процент виплачується лише у пільговий період, котрий складає від 28 до 56 діб. Тож перед оформленням «Оплати частинами» радимо уважно вивчити умови кредитування.

*Реклама

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100