реклама

реклама

Відчуття сухості очей, їх почервоніння, біль та зоровий дискомфорт — сьогодні це, на превеликий жаль, не щось виключне, а буденні речі для багатьох. Очі сучасної людини на щоденній основі піддаються безпрецедентним навантаженням, про які не можна було уявити ще років 15-20 тому. Це передусім пов'язано зі стрімкою диджиталізацією більшості аспектів нашого життя та потребою щодня, по кілька годин проводити за екранами гаджетів. За комп'ютером, ноутбуком чи смартфоном ми працюємо, навчаємося, розважаємося, спілкуємося та навіть займаємося шопінгом. В цьому, безумовно, є свої переваги, адже це робить наше життя комфортнішим, от тільки для здоров'я очей тут немає нічого хорошого.

8d461fb2-fe97-47cc-a859-927992e0f23c

Чому ж тривале проведення часу за комп'ютером/смартфоном шкодить очам:

  • синє світло. Монітори всіх сучасних гаджетів випромінюють шкідливе проміння синього спектра — якісь гаджети більше, якісь менше. При прямому потраплянні на незахищену поверхню ока, це проміння неабияк шкодить та потенційно може призвести до офтальмологічних проблем;
  • безперервна зорова концентрація. Коли ми чимось зайняті в комп'ютері, або ж просто переглядаємо фільм, скролимо в соціальних мережах — ми концентруємо погляд. Кількагодинна та безперервна конференція призводить до перенапруги очних м’язів, а це своєю чергою може бути причиною багатьох проблем;
  • сухість очей. Зосереджено працюючи за комп'ютером ми кліпаємо значно менше норми. Через це поверхня ока недостатньо зволожується та пересихає. Багато хто ігнорує сухість очей, не вважаючи це чимось серйозним і небезпечним. Втім якщо нехтувати цим тижнями, місяцями, ба навіть роками, можна призвести до виникнення синдрому сухого ока та інших, серйозніших захворювань зору.

Зрозуміло, що повністю відмовитися від комп'ютера у сучасних реаліях неможливо. Адже професія багатьох з цим нерозривно пов'язана, а більшість студентів сьогодні навчається дистанційно. Втім є певні міри та рекомендації, дотримання яких допоможе суттєво зменшити негативний вплив на очі.

Захист очей за допомогою окулярів

Простий та ефективний спосіб захистити очі від прямого впливу синього світла — одягати спеціальні окуляри для захисту під час роботи за комп'ютером. Що ж це за окуляри? На поверхню їх оптичних лінз нанесено покриття, що відфільтровує проміння небезпечного синього спектра, не даючи йому сягати поверхні ока. Такі оптичні лінзи мають характерний синьо-бузковий залишковий рефлекс. Якщо ви носите окуляри для зору, то можете у свою оправу встановити лінзи з необхідною діоптрійністю та спеціальним покриттям для роботи за комп'ютером. Таким чином ваші окуляри будуть і надавати чіткий зір, і захищати очі.

Для надійного захисту вибирайте лише якісну оптику: купити окуляри для комп’ютера можна, наприклад, в мережі Люксоптика.

Регулярні перерви для зняття напруги

Яка б термінова не була задача, що ви її виконуєте за комп'ютером, чи цікавий серіал — неодмінно щогодини робіть перерву. Не обов'язково, щоб ця перерва буда довгою, вистачить і 10 хвилин. Просто відведіть погляд від монітора, зробіть собі кави, відволічіться на якусь побудову справу. Це дозволить вашим очам трішки відпочити й «скинути» зорову напругу.

Чудовим варіантом для таких щогодинних перерв буде гімнастика для очей. То є комплекс з кількох простих вправ, в основі яких кліпання та послідовні рухи очима в різних напрямках:

  • 1 хвилину швидко кліпайте;
  • 1 хвилину швидко переводьте погляд зліва-вправо (голова при цьому має бути у фіксованому положенні);
  • 1 хвилину швидко переводьте погляд зверху-вниз;
  • 2 хвилини рухайте очима по колу — 1 хвилину за часовою стрілкою, 1 хвилину проти.

Правильно організоване робоче місце

Ваше робоче місце, де ви проводите час за комп'ютером, повинно бути добре організованим. Йдеться про:

  • оптимальну відстань між монітором і вашими очима;
  • робочий стілець має забезпечувати таку посадку, щоб ваші очі були прямо на рівні з монітором і вам не доводилося дивитися вверх чи вниз;
  • робочий стіл має бути добре освітленим: так, щоб не було надто темно або надто яскраво;
  • зволожувальні краплі на робочому столі не будуть зайвими, щоб як тільки ви відчуєте сухість можна було б швиденько закапати очі.

*Реклама

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100