В Україні продовжує тривати війна. Ракетними ударами знищуються цілі інфраструктурні комплекси в різних сферах, економіка в країні переживає тяжкі часи, значна частина трудового населення перебуває на полі боя, значна частина виїхала за межі України, велика частина вимушених переселенців не мають роботи і отримують фінансову допомогу від держави, армія потребує постійного фінансування. Всі це фактори впливають на розвиток економіки як в цілому держави так і окремих територіальних громад. Потреби як були так і залишаються, а тому бюджет держави, міста чи селища потребує постійного наповнення. В сьогоденних умовах державні чи місцеві органи самоврядування повинні максимально забезпечувати надходження коштів до своїх бюджетів, шляхом знаходження нових та ефективних джерел.

364261459_2754511588025118_4755939432160684039_n

Одним із таких джерел є продаж чи оренда державного та комунального майна. На балансі держави чи територіальних громад знаходяться об’єкти, які роками не задіяні в виробництві і не використовуються за призначенням, але потребують фінансових витрат. Отже, якщо вони не ефективні, то навіщо їх утримувати до знецінення чи взагалі до руйнування.

Тому в цьому матеріалі ми зупинимось на процедурі продажу комунального майна, що належить громадам.

Продаж комунального майна відбувається шляхом приватизації. Регулюється дана процедура Законом України «Про приватизацію державного і комунального майна» та постановою КМУ № 432 від 10.05.2018 року «Про затвердження порядку проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів малої приватизації».

Ініціатором приватизації об’єкта може бути: орган приватизації, уповноважені органи управління та покупці.

Для початку орган місцевого самоврядування, що є власником майна чи його балансоутримувачем повинен прийняти положення про приватизацію комунального  майна. Визначити орган приватизації, що буде здійснювати процедуру продажу комунального майна.

На підставі цього положення та чинного законодавства, орган приватизації розпочинає процедуру відчуження майна.

Першим етапом приватизації є включення майна до Переліку об’єктів, що підлягають приватизації. Даний Перелік повинен бути опублікований протягом 5 робочих днів в електронній торговій системі Прозорро.Продажі. Для цього орган приватизації повинен зареєструватись на одному із акредитованих електронних майданчиків та внести до системи інформацію про об’єкт та дані рішення про його включення до Переліку.

Наступним кроком буде прийняття рішення про приватиазацію. Це рішення повино бути прийняте протягом 30 – денного строку з дня включення об’єкта до Переліку. Дане рішення також підлягає публікації в електронній торговій системі.

Протягом 10 робочих днів після прийняття рішення про приватизацію, орган приватизації утворює аукціону комісію та затверджує положення про її діяльність. До складу комісії входить не менш як 5 осіб.

Аукціонна комісія протягом 15 робочих днів визначає стартову ціну майна та розробляє умови продажу, що затверджуються органом приватизації протягом 5 робочих днів.

В умовах продажу об’єкта, аукціонна комісія окрім визначених умов, може також зазначити додаткові умови продажу, що містяться в частині 2 пункту 23 Постанови 432.

Після затвердження умов продажу, орган приватизації протягом 5 робочих днів опубліковує в електронній торговій системі Прозорро.Продажі інформаційне повідомлення. Фактично це і є розміщення оголошення про продаж майна шляхом проведення аукціону.

Аукціони з продажу об’єктів малої приватизації проводяться не раніше ніж через 20 робочих днів та не пізніше 25 робочих днів з моменту опублікування в електронній системі інформаційного повідомлення.

Це все, що стосується опублікування оголошення з продажу комунального майна шляхом проведення аукціону.

На період дії воєнного стану були внесені деякі зміни до процедури та строків приватизації державного і комунального майна.

Розглянемо, що змінилось:

Дія

В звичайний період

На період дії воєнного стану

Ініціатор приватизації

Орган приватизації, уповноважений орган управління, покупець

Лист про намір приватизації від потенційного покупця

Публікація інформаційного повідомлення

Протягом 5 робочих днів після затвердження умов продажу

Протягом 5 робочих днів після затвердження умов продажу

Строки проведення аукціону

не раніше 20 робочих днів та не пізніше 25 робочих днів з дня опублікування інформаційного повідомлення

не раніше 5 робочих днів та не пізніше 20 робочих днів з дня опублікування інформаційного повідомлення

Кількість можливих аукціонів

3 аукціони: класичний (англійський) аукціон на підвищення стартової ціни; повторний аукціон із зниженням стартової ціни на 50 %; аукціон за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій із зниженням стартової ціни

4 аукціони: класичний (англійський) аукціон на підвищення стартової ціни; повторний аукціон із зниженням стартової ціни на 50 %; аукціон за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій із зниженням стартової ціни; повторний аукціон за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій із зниженням стартової ціни

Затвердження протоколу про результати електронного аукціону

Протягом 10 робочих днів

Протягом 7 робочих днів

Що стосується подальших дій органа приватизації після оголошення аукціону.

Протягом періоду на уточнення орган приватизації повинен надавати відповіді на питання, що надходять через електронну торгівельну систему.

Детально про те як відбувається електронний аукціон на Prozorro.продажі читайте в нашому матеріалі «Порядок участі в електронних аукціонах Прозорро.Продажі»

Після того як аукціон відбувся, оператор електронного майданчика через який переможець приймав участь надсилає органу приватизації протокол про результати електронного аукціону. Орган приватизації перевіряє документи переможця, що були завантаженні до електронної системи, затверджує протокол та опубліковує його в системі протягом 7 робочих днів.

Якщо на аукціон було подано лише одну цінову пропозицію (тобто участь в аукціоні прийняв лише один учасник) то орган приватизації протягом 5 робочих днів повинен прийняти рішення про приватизацію майна шляхом викупу та опублікувати його в системі.

Договір купівлі – продажу об’єкта малої приватизації укладається між органом приватизації та переможцем протягом 25 робочих днів після проведення повної оплати за придбане майно та опубліковується в системі протягом 10 календарних днів.

Орган приватизації опубліковує в електронній торговій системі наказ про завершення приватизації протягом 10 календарних днів з дня видання такого наказу.

Фактично на цьому етапі закінчується процес приватизації об’єктів малої приватизації.

Завдяки відкритій та прозорій системі проведення електронних аукціонів, продаж державного та комунального майна відбувається на конкурентних засадах, за ринкову вартість, а це означає, що громада отримає більше коштів для покращення розвитку своєї громади.

Якщо у вас виникли додаткові питання ви можете звернутись за безкоштовною консультацією до фахівців компанії EZakupivli (https://ezakupivli.com.ua/rmb/prodazh-obktiv-maloyi-privatizacii), які протягом 5 років надають послуги з проведення та участі в онлайн аукціонах Прозорро.Продажі. Телефон для довідок – 0678279991.

Якщо ви потенційний покупець і розглядаєте варіант придбання державного чи комунального майна пропонуємо скористатись платформою EZakupivli, де ви зможете швидко та легко підібрати собі необхідний об’єкт та безкоштовно скористатись супровідом наших фахівців з участі в онлайн аукціоні.

Фахівець консалтингової юридичної компанії «Електронні закупівлі» з купівлі - продажу майна Сергій Попович

*Реклама

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100