Вересень 2016 року видався контрастним за температурою та одним із найсухіших (в Черкасах рекордно сухим) за останні 100 років. Найбільш сухий вересень за останні 113 років спостережень із опадами менше 1 мм відмічався у 1903 р. (Звенигородка), за останні 30 років –  1 мм у 1994 р. (Чигирин), про повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

Після по-літньому теплої першої половини місяця, погода швидко набула звичних для цієї пори температурних показників та на початку третьої декади навіть знизилася до показників, характерних для середини жовтня. Лише в останні дні стрімко потеплішало до +23-26°, а позитивна аномалія температури склала 4-5°. За таких погодних  області зберігається жорстка ґрунтова засуха. Так, за останнім визначенням вологозапасів грунту у західній частині області  волога в орному шарі ґрунту вже місяць відсутня, на решті площ переважно критичні та незадовільні. Така сухість ґрунту у вересні 2016 р. по всій території області спостерігається вперше за повоєнний період спостережень. Тож і цьогорічна осіння посівна увійде в історію як найбільш складна.

За прогнозом, до вівторка в нашому регіоні збережеться тепла та суха погода. Із середи похолодає та задощить: стовпчики термометрів впродовж доби будуть показувати +6+11º.

7 жовтня температурний фон продовжить знижуватися, з північними вітрами до нас завітає арктичне повітря. Вдень максимальна температура становитиме +10+15º, мінімальна вночі +2+7º. У нічні та ранкові години на ґрунті та місцями в повітрі заморозки 0-5º.

Як і повідомлялося раніше та враховуючи зниження температурного фону, питання більш раннього початку опалювального періоду залишається актуальним.

Про це повідомили в Черкаському Гідрометцентрі.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100