реклама

реклама

Якщо шекспіровського Гамлета турбувало питання «бути чи не бути», то сучасного дачника при виборі техніки більше хвилює проблема: електрика чи бензин? І купівля культиватора не є винятком.

57307-1

Безперечно, мова не йде про випадки, коли використання якогось одного двигуна неможливе. Наприклад, на віддалених ділянках, чи на великих за розміром територіях. Тут від розетки не попрацюєш, оскільки її поблизу просто немає. Можна, правда, потягнути з собою в поле бензиновий генератор, але це нераціонально.

Так само існують випадки, коли мотокультиватор аж ніяк не доцільний в роботі – хоча б в теплицях чи оранжереях, адже в закритому приміщенні від випарів бензину запросто можна встратити свідомість.

Проте, в більшості випадків, на дачних ділянках можно використувати як електричний двигун, так і бензиновий. При чому, в сучасному світі спостерігається явна тенденція – зростанння популярності електричних культиваторів. Якщо раніше двигун внутрішнього згорання апріорі був потужнішим і довговічнішим, то сучасні електродвигуни мають доволі непогані характеристики, як потужності, так і витривалості. А уваги до себе вимагають в десятки разів менше.

То що краще вибрати: легкий і практично безшумний електричний пристрій, чи потужний і автономний в роботі агрегат з бензиновим двигуном? Однозначної відповіді на це питання не існує. І одні, і інші мають свої переваги та недоліки.

Електричний культиватор: плюси і мінуси

57307-2

Явні переваги, які високо цінують користувачі:

  1. Легкість конструкції. З таким засобом без труднощів справиться і людина похилого віку, і жінка, і підліток.
  2. Компактність. Електродвигун менший за розмірами, паливного бака немає взагалі, тому габарити електрокультиватора, як і його вага, набагато менші. Маленький пристрій зручно перевозити. Він не займає багато місця при зберіганні взимку.
  3. Низький рівень шуму. Електромотор теж видає певні звуки, проте в порівнянні з ревінням бензинового двигуна – це просто дзижчання.
  4. Екологічна чистота. Навколишнє середовище подякує вам за те, що ви турбуєтесь про його чистоту. В принципі, і вам приємно працювати, адже не прийдеться вдихати відпрацьований вуглекислий газ і інші шкідливі випари.
  5. Проста експлуатація. Засунути вилку в розетку і натиснути на кнопку Старт – простішого алгоритму, мабуть, не існує.
  6. Нескладне обслуговування. Ніякої заправки паливо-мастильними матеріалами не потрібно, як не потрібно і заміни масла, свічок, фільтра і т.д. В синхронному електродвигуні варто лише проводити періодичну заміну щіток, а все решта працює само собою.
  7. Економія грошей. Електричний культиватор коштує дешевше, порівняйте ціни - https://storgom.ua/kultivatory/167-elektricheskii.html, обслуговування не потребує. А в процесі експлуатації виявляється набагато економнішим, ніж бензиновий.

Проте, є і ряд характеристик, які, однозначно, слід зарахувати до мінусів даної техніки:

  1. Площа культивації обмежена. Допустима територія – до 6 соток. Найбільш оптимальним є використання на городі, який розташований поряд з будинком і має розмір 3-4 соток.
  2. Глибина проникнення фрези невелика, оскільки маса агрегату маленька, та і мотор його малопотужний.
  3. По функціях – лише розпушує верхній шар землі. Грунт має бути підготовленим.
  4. Редуктор, як правило – черв’ячний, а це означає, що насадки для боронування, садіння, викопування чи підгортання приєднати неможливо.
  5. Ну і, звичайно, кабель. Він прив’язує пристрій до розетки, плутається і заважає.

Бензиновий культиватор: переваги і недоліки

57307-3

З цим агрегатом відпадає необхідність переживати за те, що електродріт закороткий чи плутається під ногами і може попасти під гостру фрезу. Він однозначно «кладе на лопатки» аграрне електрообладнання по кількох простих причинах:

  1. Повна автономність роботи. Радіус дії – необмежений. Працюйте, хоч у чистому полі, хоч у місцях, де електричної мережі взагалі не було й не буде.
  2. Вища потужність двигуна. Можна працювати без перерви набагато довше і виконати складніші завдання.
  3. Площа обробки більша. Можлива для роботи територія зростає до 20-30 соток. Найпотужніші мотокультиватори важкого класу успішно використувуються на ділянках в пів-гектару.
  4. Глибина розпушування збільшена. При чому грунт може бути будь-якого типу: чорнозем, глинистий, піщаний. І не обов’язково підготовлений. Оскільки фрези глибоко проникають в ґрунт, а вага велика, то найбільші і найпотужніші моделі ефективно працюють на важких цілинних землях.
  5. Можливість причепити різноманітне навісне обладнання. Це значно розширює функціональні можливості. Можна не лише розпушувати ґрунт, а й орати, нарізати борони, підгортати, прополювати, садити і викопувати картоплю, що є досить актуальним для більшості наших дачників.

Недоліки бензинового культиватора:

  1. По вартості - дорожчий, ніж електричний - дивитися ціну - https://storgom.ua/kultivatory/167-benzinovyi.html . Постійно потребує заправки дорогим по нинішнім мірках бензином, хоча є варіанти переробити його в газовий.
  2. Клопітка підготовка до роботи та експлуатація. Процес набагато складніший, ніж у електророзпушувачів.
  3. Необхідне техобслуговування двигуна: заміна масла, фільтра, кілець.
  4. Важкий. Чим більша машина, тим важче нею управляти. Особливо це стосується маневрів – поворотів і розворотів.
  5. Габаритний. Великі розміри затрудняють транспортування і зберігання.

На що орієнтуватись при виборі

57307-4

Основні дані, від яких потрібно відштовхуватись, вибираючи, який кращий культиватор електричний чи бензиновий, це:

  • розмір ділянки;
  • її розташування;
  • тип і характер грунту;
  • завдання, які ви плануєте виконувати.

Щоб краще зорієнтуватись, слід знати, що всі ґрунтофрези поділяються на три класи:

  • Легкі. Більшість із цієї категорії – електричні культиватори, проте є й невеликі бензинові моделі. Маса їх не більше 20 кг, а потужність – до 3 к.сил. Призначені для культивації невеликих ділянок до 5-6 соток з пухким ґрунтом.
  • Середні. Це агрегати масою до 45 кг. Серед них, в основному, мотокультиватори з потужністю до 6 кінських сил, хоча є і кілька потужних електричних. Глибина розпушування – до 28 см. Найбільш оптимальне застосування на ділянках 10-20 сотих.
  • Важкі. До цієї категорії входять лише бензинові пристрої. Така техніка має потужність від 6 к. сил і вище. Працює на територіях в 50 сотих. Багатофункціональна. Дозволяє приєднувати широкий спектр навісок.

Якщо підсумувати дану інформацію, врахувати переваги та недоліки двигунів на електриці і бензині, то зробимо такі прості висновки:

  • Для городу біля хати чи дачного будиночку, грядок, квіткових клумб, пухкого ґрунту, теплиці, оранжереї, розпушування землі в садку – слід купити електрокультиватор.
  • Для великого поля, твердих цілинних земель, при необхідності приєднати різноманітне навісне обладнання – потрібно зробити вибір на користь мотокультиватора.

Хоча такий поділ доволі схематичний. І, наприклад, невеликий малопотужний бензокультиватор цілком органічно впишеться на городі чи в саду. А якісний електричний агрегат від відомих і просунутих брендів володіє певним функціналом і зможе працювати з плугом чи підгортальником.

*реклама

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Шарафутдінов Еркін. 18.04.2018 15:25
у мене є і такий і такий. Кажен призначений для своєї роботи. Більш мобільний бензиновий. І обовязково повинні бути , крім фрез, ще ведучі колеса і задня передача.Розгружає руки і спину капітально.Типу Садко 400.Працює вже 4 роки без проблем.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100