реклама
Sucurity Police

реклама

У прес-центрі УНІАН відбувся publictalk дискусія на тему першого унікального дослідження “Про що мріють українські діти? Як батьки впливають на мрії дітей? Чому мріяти життєво необхідно?”. Участь у цьому важливому для суспільства обговоренні взяли відомі лікарі, психологи, лідери думок, художники, зірки, батьки та діти.

Дослідження проводилось Українською маркетинговою групою серед здорових дітлахів та тих, хто тривалий час перебуває на лікуванні. Результати приголомшили: лише 10% маленьких пацієнтів мріють без обмежень і без бар’єрів, 90% мають практичні мрії і бажання, однак здебільшого вони матеріальні, побутові. Серед здорових дітей доля “мрійників” ще менша – 5%. Однак, у дітей, які зіштовхнулись зі складними захворюваннями, кількість матеріальних бажань вдвічі менша. Тобто, їхні мрії та бажання менш егоцентричні і вони прагнуть після одужання допомагати іншим та бути корисними в суспільстві.

DSC_9161!

Лідія Таран, куратор проекту “Здійсни мрію” розповідає: «Понад два роки ми разом з чарівниками  та благодійниками здійснюємо дитячі мрії. За цей час найбільше заявок ми отримуємо про подарунки, про якісь речі, забаганки… І ми замислились, чи матеріальні бажання можуть бути мріями, яка тут різниця, чому діти бояться мріяти про щось глобальне, грандіозне, чому обмежують себе? Тому ми вирішили звернутися до соціологів і психологів».

Результати опитування дали відповідь і на наше ключове запитання: як відкривати дитячі мрії і хто може в цьому допомогти. Згідно із статистикою, 63% дітей вірять у Диво, незалежно від стану здоров’я і того, матеріальні їхні бажання чи ні. І це дає простір для можливості навчати дітей мріяти. Адже, майже всі діти (91%) мають хобі чи захоплення, зокрема тема творчості, малювання є надзвичайно актуальною як для здорових дітей (40%), так і для дітей, які знаходяться на тривалому лікуванні (51%). Такі творчі поклики можуть стати потужним джерелом натхнення, розширювати світогляд дитини. У випадку здійснення мрії фактично жодна українська дитина не збирається зупинятись на досягнутому - й попереду у неї буде нова мрія.

«Я малювала з дитинства, завжди хотіла малювати, і не розуміла, як можна не малювати. Але батьки мене не підтримували, вони вважали, що художник – це не професія. Та моя мрія була зі мною з 3-х років, вона вела мене по життю, і я нею жила. І тільки велика віра в себе допомогла мені реалізувати себе. Треба слухати тільки себе і свою мрію. Мрія – це дуже багато!Вона – твій найголовніший керівник у житті, твоя віра, твоя сила, твоя провідна зоря!», -

вважає відома художниця Євгенія Гапчинська.

«Я з дитинства танцювала, але коли у 22 роки я потрапила в аварію і залишилась без обох ніг, я зрозуміла, що повинна прийняти цю ситуацію і жити далі. Я почала займатися з дітками, а потім дізналася, що є танці на візках. Головне – жити наповненим життям. І мені в цьому допомогла віра в Бога», - поділилася своєю історією майстер спорту України і член збірної України зі спортивних танців на візках Олена Чинка.

І, що найголовніше – більшість дітей діляться своїми мріями із батьками (74-76%) і кожна друга дитина вірить, що саме батьки можуть допомогти здійснити мрію. І ми, дорослі, маємоусвідомлювати свою роль у формуванні в дітях впевненості у собі, у здійсненні власних покликів душі, у розвитку та трансформації мрій у професію. Адже наявність справжньої мрії й прагнення її реалізувати може стати потужним стимулом рухатись далі і робити неможливе можливим; у випадку із хворою дитиною – дає дитині емоційні сили для боротьби із захворюванням.

«Психосоматику почали вивчати не так давно, але дослідження довели, що хворобу можна подолати позитивними емоціями. А негативні емоції у дітей проявляються через симптоми хвороби. Тому насамперед батькам потрібно вчитися радіти життю, мріяти, реалізувати себе і вчити дітей бути щасливими і радісними», - порекомендував психолог проекту «Здійсни мрію» Володимир Миколенко.

На жаль, багато батьків (38%) взагалі не мають уявлення, про що мріють їхні діти і найбільш “недочуваними” є саме нематеріальні бажання. Якщо ж батьки говорять дитині, що здійснення будь-якої мрії – це можливо і що є надія на те, що вона здійсниться, у дитини з’являється прагнення йти до своєї мети. Якщо ж батьки кажуть, що мрія неможлива, або ж “перекладають” на дитину власні нереалізовані плани, дитина відчуває біль, у неї нівелюється потреба в “світі мрій”, вона фокусується на задоволенні виключноматеріальних бажань.

«Коли я мріяла стати співачкою, я завжди про це говорила батькам, але вони мене відмовляли, переконували в тому, що це не найкращий вибір для дівчинки, що це не так легко. Вони говорили, що я така запальна, емоційна, можу швидко згоріти. І я перестала їм про це говорити, але я не перестала про це мріяти», - зізналася молода співачка Христина Соловій.

Яким би не був меркантильним світ дорослих, ми з вами чудово розуміємо, що майбутнє починається з мрії – без кордонів і аж до зірок! І дитячі мрії – це майбутнє нашої країни, адже його створюватиме сьогоднішнє юне покоління. І яким воно буде  – залежить сьогодні від нас із вами, адже саме дорослі мусять навчати дітей мріяти і вірити, ніколи не втрачати надію, знати, що в наш час, із його неймовірними можливостями та безмежними горизонтами, світ відкриває свої обійми саме тим, хто не боїться мріяти, відчайдушно вірить у свою мрію і рухається до неї.

«Коли діти перебувають у лікарнях, їм потрібні підтримка і позитивні емоції. Ми кожну дитячу мрію пропускаємо через серце і намагаємося зробити маленьких мрійників максимально щасливими та наповнити їхнє життя нескінченною любов’ю», - сказала директор благодійного фонду «Ти не один» Власта Шовковська.

Учасники події, які знають, що таке великі дитячі мрії і яка сила їх здійснення, – співачка Христина Соловійпро свою мрію співати, художниця Євгенія Гапчинська про історію боротьби та шлях до мрії малювати, зіркова мама Ольга Шурова та її син Лев про важливість підтримки сім’ї для дитини, ведуча Марічка Падалко із дітьми про те, як мрія мотивує дитину вдосконалюватися, громадський діяч, політик, майстер спорту України і член збірної України зі спортивних танців на візках Олена Чинка, директор благодійного фонду «Ти не один» Власта Шовковська, Генеральний директор Української Маркетингової Групи Наталія Бухалова, президент Української асоціації лікарів-психологів Богдан Божук, педіатр із 25-річним стажем роботи з дітьми Анна Горбань, психолог проекту  “Здійсни мрію” Володимир Миколенко, Генеральний директор "Артека" Сергій Капустін, куратор арт-проектів та шеф-редактор “Телекритики” Марія Хрущак, а також небайдужі до дитячих мрій соціологи, блогери, художники-ілюстратори, лідери думок, батьки і діти.

Ведуча: куратор проекту «Здійсни мрію», телеведуча1+1 Лідія Таран.

Також в рамках презентації було анонсовано старт арт-марафону: з 27-го по 30-го червня на Пейзажній алеї в Києві облаштують 30 квадратних метрів для малювання мрій. Розкажіть про свою Мрію так, щоб її почув Всесвіт. А до кінця року кожний бажаючий може долучитися до проекту, виклавши свій малюнок у соцмережу з хештегом #МояДитячаМрія.

Місія арт-марафону #МояДитячаМрія – зібрати 100 000 малюнків, щоби надихнути мріяти інших дітей, насамперед – хворих, тих, хто має інвалідність та всіх інших, кому дуже потрібна підтримка. І звернути увагу 100 000 чарівників, які можуть допомогти подарувати радість здійснення мрій дітям.

До Новорічних свят тисячі дитячих мрій водночас піднімуться до зірок в Промені бажань.

Під час publictalkдіти малювали свої мрії і приєдналися до марафону #МояДитячаМрія.

Партнер руху Здійсни мрію: Українська асоціація лікарів-психологів.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100