реклама

реклама

Погана організація сну у школярів впливає на їхні оцінки. Такого висновку дійшли американські вчені, дослідивши умови відпочинку та результати навчання тисячі учнів, які брали участь в програмі.

Виявляється, чим краще дитина виспиться і чим спокійніше пройде її ранок, тим більше матеріалу вона здатна засвоїти на шкільних уроках. Ми з'ясували у експертів зі сфер, порушених у цьому питанні, як допомогти дітям підвищити успішність у школі за рахунок такого простого кроку, як налагодження режиму сну і навчання.

Більшість школярів відчувають ранковий стрес

img_top

Як відомо, люди поділяються на “жайворонків”, для яких ранній підйом є благом, і “сов”, які відчувають вранці стрес. Експериментально доведено, що діти шкільного віку схильні відчувати і вести себе по шаблону поведінки, яка є властивою саме "совам". І справа зовсім не в ліні або небажанні вчитися, а в особливостях нервової системи дітей, яка в роки активного зростання продовжує формуватися.

"Спокійна домашня обстановка і підтримка близьких вранці відразу після пробудження важливі для дитини, особливо для молодших школярів 6-11 років. Пробудження, сніданок, часто примусовий, в поспіху, дорога до школи, транспорт і дорожні переходи, тиснява в шкільних коридорах і стрес на уроці - це фактори, які відволікають учня від процесу навчання і заважають налаштуватись на отримання знань. Коли батьки помічають, що ранковий стрес у дитини великий, а успішність знижується, то виходом із ситуації може бути дистанційне навчання в загальноосвітній школі,” - коментують ситуацію психологи дистанційної школи “Оптіма”.

Яких умов потребує добрий нічний відпочинок школяра

1461916598_54-fotolia_24685433_subscription_xxl_4

Важливо, аби сам нічний відпочинок був комфортний, а тіло добре відновлювало сили. Експерти з питань комфорту під час відпочинку української компанії “Лісма” поділилися з батьками порадами щодо вибору ліжка для школяра:

1. Щоб купити ліжко, в якому дитині буде затишно, варто прислухатися до її бажань. Діти, що ділять кімнату на двох із братами-сестрами, часто мріють про двоярусне ліжко. Дівчатам подобаються романтичні кушетки, а підліткам - ліжка з шухлядами для речей. Меблі мають подобатися та бути зручними.

2. Варто обирати ліжко досить широке, не менше 80 см завширшки і 170 см завдовжки. Для дітей, старших від 12 років, слід обирати дорослі односпальні ліжка.

3. Хоч може здаватися, що безпечні меблі потрібні лиш малюкам, багато школярів 1-4 класів погано сплять через острах впасти з краю ліжка, тому не зайвими будуть бортики безпеки та закруглені кути.

4. Найкраще рішення для здорового сну - це ламельна основа, що правильно розподіляє навантаження матрацу, тож рекомендовано обрати такий варіант.

Крім того, вчені дійшли висновку, що окрім спокійної ранкової атмосфери, дітям потрібен повноцінний сон 8-9 годин, який припадає на пізній вечір, нічні години та частково ранок. Наприклад, замість 8-годинного сну з півночі до восьмої ранку дитині краще лягати спати о десятій та вставати о шостій-сьомій годині. Нервова система відпочиває в години, що передують півночі за біоритмами, тому засиджуватися довго школярам шкідливо.

*Реклама

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100