реклама

реклама

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №2194, який вносить зміни до Земельного кодексу та передає державні сільгоспземлі в комунальну власність. Він є частиною земельної реформи. Разом із тим, на переконання деяких науковців, новий закон ставить під загрозу екологію територій, які наразі не мають офіційний статус природоохоронних земель. На початку травня під зверненням до президента із закликом ветувати закон підписалося 2,5 тисяч українців.

Типове для України незаконне розорювання крутих схилів. Фото Олексія Василюка. Українська правда


24 травня на форумі «Україна.30», присвяченому земельній реформі, президент таки підписав документ, повідомляє «Громадське». «Це закон, який забирає у кабінетного чиновника функцію оформляти право на землю, яку він ніколи навіть у своєму житті не бачив», – сказав Зеленський.

Рада остаточно ухвалила згаданий закон 28 квітня. Ініціаторами стали депутати від «Слуги Народу». У партії пояснюють, що він є лише одним із проєктів із пакета земельної реформи та стосується саме земельної децентралізації. Закон має повернути у комунальну власність землі місцевих громад за межами населених пунктів. Це не буде стосуватися землі Міноборони, природоохоронного фонду та державних підприємств, установ та організацій. Однак питання щодо решти таких ділянок зможуть контролювати та регулювати самі територіальні громади.

Наприклад, закон дозволить 1 400 місцевим громадам розпоряджатися 10 млн гектарами землі – це 1/6 території України. Водночас державі залишаться 0,75 млн гектарів: військові полігони, природоохоронні землі, ділянки держпідприємств.

Окрім того, закон передбачає таке:

- громада зможе вирішувати, продавати чи здавати ділянки в оренду;

- увесь виторг ітиме до місцевого бюджету (це близько 4,5 млрд грн щороку);

- використання земель буде під контролем громад;

- орендар ділянки буде першим у черзі на її купівлю;

- надання нових ділянок для городництва буде не більше 0,6 га;

- громади самі домовлятимуться про межі між собою.

Натомість, екологи наголошують, що під час другого читання закону парламентарі відмовилися врахувати зауваження природоохоронців. «Це означає, що відтепер об’єднані територіальні громади зможуть безконтрольно й на власний розсуд розпоряджатися степами, луками, самосійними лісами, водно-болотними угіддями, – зазначає біолог, представник громадської організації «Українська природоохоронна група» Єгор Гриник. – Прогнозуємо, що більшість цих природних територій після передачі громадам буде знищена та розорана! Очевидно, що в нинішніх умовах ОТГ більше зацікавлені в отриманні негайного прибутку, ніж у збереженні природи». На думку науковця, крім усього іншого, новий закон відкриває правові можливості для легалізації забудови берегів річок та озер.

Єгор Гриник зазначає, що наразі в Україні відсоток природоохоронних територій становить менше 7%, а показник лісистості 15,9%. І єдиний шлях хоч трохи досягти світових показників заповідності та лісистості – це заповідати державні землі, а також створювати на них ліси. Але законопроект №2194 передає у комунальну власність не тільки ріллю, але й водно-болотні угіддя, водоохоронні території, деградовані та малопродуктивні землі, які потребують консервації тощо. При цьому контроль за використанням земель буде здійснювати сама ж ОТГ. Тому все, куди може заїхати трактор, буде передано під розорювання.

Нагадаємо, 31 березня 2020 року Верховна Рада України ухвалила закон про запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. Він надає власникам сільгоспземлі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також право купувати землю. Мораторій на продаж скасовується з червня 2021 року. Раніше люди могли передавати землю лише через довгострокові договори оренди, які часом укладалися на десятки років. Також право на продаж сільгоспземлі відкриває можливості для її використання як застави для кредиту. Водночас продати землю з комунальної власності новий закон не дозволяє.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #4 Максим 03.06.2021 10:57
В Україні і так шалений відсоток розораності територій, це вже ситуація наближається до критичної. Те, що більшість місцевих рад хотітиме зрубати копійку з будь-якого клаптика, це давно не секрет. Дуже недалекоглядне рішення. :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #3 Роман 02.06.2021 13:08
Де ці екологи коли Азот труїть повітря в Черкасах? Та коли забудови на береговій лінії ставлять?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #2 Solid/ 02.06.2021 11:07
Вчасно підгавкнуть-поскиглять і йдуть "в політику" в складі ПЄСів.
Медведчука рятувати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #1 Solid/ 02.06.2021 10:53
Врни вже "Екологи"...
Соєвий порохоЗооноз як тільки себе не назве, аби хоч трошки погадити на ЗЕ_команду.
Однозначно ПРАВИЛЬНА реформа Зеленського викликає істерику збитих поклонніків кума пуйла - ПЄСюків і Юліних БАТюків. Медвед бішьше не в Укр владі, й це трагедія для ПЄСюків-регіаналів з ЇХ тєвєкАналами.
Вони ж медицину "реформували" й тіпа мають право "дєдать замічанія".
Підлий смердливий підмосковький зооноз, коротше.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100