реклама

реклама

В останні кілька років українці активніше купують житло на первинному ринку, і на це є кілька причин. Покращене планування, комфортні житлові комплекси, де все необхідне – під рукою, і привабливі ціни значно підвищують попит на квартири у щойно зданих об’єктах і спорудах на етапі будівництва. Новобудови України купують як для себе, так і для здачі в оренду або подальшого продажу. Вкладаючи зароблене в квадратні метри або взагалі в котлован, до вибору компанії-девелопера треба поставитись з усією відповідальністю. Щороку спеціалісти в галузі нерухомості складають рейтинг будівельних компаній. Цей список допоможе покупцям зорієнтуватись в різноманітті пропозицій і обрати забудовника, який не підведе.

1

Топ українських компаній-2021 

Складаючи рейтинг, фахівці у сфері нерухомого майна відібрали лише ті будівельні компанії України, які працюють згідно з необхідною дозвільною документацією. Вони враховували цілий ряд параметрів, зокрема історію забудовника, його потужності, технічну базу, плани, темпи розвитку, використання інноваційних технологій, надійність з точку зору незалежних компетентних органів (Міністерство фінансів), вартість квадратного метра й потенціал девелопера. Спираючись на ці параметри експерти склали топ компаній:

  • Інтеграл-Буд;
  • К.А.Н. Девелопмент;
  • Stolitsa Group;
  • Київміськбуд;
  • ВАТ Трест Житлобуд;
  • New Sigma Development.

Деякі відомі компанії-забудовники не потрапили до цього списку через невчасно здані у використання об’єкти.

Обираємо забудовника й вивчаємо його історію

Більшість людей, які планують купити квартиру для життя або як інвестицію, не орієнтуються на українському ринку нерухомості настільки, щоб знати бекграунд кожного забудовника, який продає квадратні метри. Компанії-девелопери сьогодні пропонують оселі на будь-який смак і гаманець, з-поміж яких вам потрібно обрати найнадійнішого. Вкладаючи сотні тисяч гривень в той чи інший об’єкт, потрібно детально вивчити історію девелопера, який займається його будівництвом. Проводячи власне інтернет-розслідування, поцікавтесь такими питаннями:

  • Як давно компанія представлена на українському ринку нерухомості?
  • Скільки житлових комплексів вона побудувала й успішно здала в користування?
  • Чи є в її кейсі об’єкти, які були введені в експлуатацію пізніше обіцяного? Якщо так, з яких причин?

Звісно ж, те, що організація давно зводить багатоквартирні будинки, ще не гарантує, що він введе в користування обраний вами об’єкт. Вітчизняний ринок нерухомого майна грає за особливими правилами, і далеко не завжди девелопер може витримати конкуренцію чи протистояти поглинанню іншою компанією. Проте в будь-якому разі, роблячи вибір між компанією з багаторічною історією та новачком в цій галузі, перевагу очевидно слід надати першому варіанту.

Особливо насторожити покупця має те, що забудовник, який недавно з’явився на ринку, пропонує житло за низькими цінами. Спокусившись на примарну економію, у споживача є всі шанси назавжди розпрощатись зі своїми коштами. Незайвим буде і з’ясувати, чи виникали конфлікти у будівельної компанії зі своїми вкладниками. Якщо так, то чому саме? Детальний опис неприємних ситуацій нескладно буде знайти на форумах пайщиків.

 2

Розглядаємо кейси

Після детального вивчення бекграунду обраної компанії варто звернути увагу на її портфель, під яким маються на увазі об’єкти, які вона зводить. Цю інформацію можна знайти на офіційному сайті девелопера. Дізнайтесь, скільки житлових комплексів саме зараз будує організація. Як ми вказували вище, один-єдиний об’єкт, тим більше якщо він перший – не дуже хороша ознака. Разом з тим, велика кількість багатоквартирних будинків на початковому етапі зведення може свідчити про ненадійність компанії-забудовника: чи зможе девелопер добудувати і вчасно ввести в користування їх усі?

Багато розпочатих майже одночасно будівництв може свідчити про те, що компанія стикнулась з фінансовими труднощами. Єдина можливість фінансувати зведення попереднього об’єкту – це започаткувати новий комплекс і отримати гроші від його вкладників. Тобто старі проекти такі будкомпанії завершають коштом нових. Таке ведення бізнесу, звісно ж, знаходиться поза законом, проте час від часу громадяни все одно дізнаються про черговий заморожений об’єкт.

Ідеальний кейс надійної компанії-забудовника має бути збалансованим. Наприклад, кілька об’єктів, які належать до різних класів житла і знаходяться на різних етапах зведення. Звернути увагу варто і на локацію, обрану девелопером для проекту. Якщо забудовник купує дорогу землю в хорошому районі, це може свідчити про те, що добудувати житловий комплекс він таки планує. В об’єктів на околицях або в колишніх промзонах є більше шансів бути замороженими.

Знайомимось ближче

Кольоровий буклет з фотографіями пропонованих квадратних метрів – ще не гарантія надійності профільної компанії. Забудовник, якому можна довірити свої гроші, має бути по-справжньому відкритим. Тут мається на увазі і детальна інформація про квартири та їхню вартість, і можливість переглянути трансляцію з того чи іншого об’єкта наживо.

Але найважливіше – це вільний доступ потенційного покупця до офіційної документації. Чи має девелопер, який вас зацікавив, дозвіл на будівництво? Чи може надати технічні умови для приєднання до необхідних комунікацій? Адже буває так, що комплекс добудовують, а ввести його в експлуатацію через брак документів не можуть. Якщо цей мінімальний набір документів не представлений на веб-сайті, зверніться до будкомпанії за контактами, вказаними у відповідному розділі. Зазвичай компанії, яким немає чого приховувати, охоче надсилають потенційному покупцеві скан-копії дозволів.

Оцінюємо на власні очі

Якщо за попередніми параметрами компанія-забудовник вам підійшла, незайвим буде відвідати будівельний майданчик обраного об’єкта і подивитись, що на ньому відбувається. Експерти взагалі радять споживачам кілька місяців поспостерігати за будівлею і впевнитись, що її активно будують. Подивіться, чи є на майданчику будтехніка, чи багато там будівельників та наскільки активно в цілому йде робота.

Що буде з цінами на новобудови в 2022 році 

Інвестор Богдан Серотюк запевняє, що до кінця поточного року і весь наступний вартість осель на первинному і вторинному ринках буде зростати, адже це загальносвітова тенденція. І якщо у світі ціни на квадратні метри ростуть через низькі іпотечні ставки та урядове сприяння купівлі власного житла громадянами, то в нашій країні підвищення прайсу обумовлене тим, що більшість громадян розцінює купівлю квартири як чудову можливість зберегти й примножити кошти. Проте такого різкого збільшення цін на нерухоме майно, як у 2021-му, очікувати не варто, заспокоює Томаш Фіала, генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital. Цьогоріч ціни та метал та інші будматеріали досягли піку і далі не дорожчатимуть, а отже собівартість будівництва також не повинна збільшуватись. Крім того, наступного року очікується зменшення інфляції, що теж вплине на ціни на житло.

*Реклама

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #1 Аза Ян 19.10.2021 10:23
Это же не наши!!!! Выбери меня, выбери меня, журавля в небе завтрашнего дня.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100