Святиня, до якої повинен здійснити паломництво кожен християнин хоча б раз в житті прибула на Черкащину, до Свято-Михайлівського собору (по вул. Ільїна, що в Першотравневому парку). Її привіз Архімандрит Нектарій (Антонопулос), настоятель грецького монастиря Преображення Господнього Стигмата.


– Частинка хреста господнього, яку нам привезли, найбільша в Європі. Звісно, найбільша частина в світі знаходиться в Єрусалимі. Є легенда, що сам хрест господній знайшли константинопольська імператриця Олена зі своїм сином Костянтином. Але вони знайшли ще й ті два хрести, де було розіп’ято розбійників, поряд з Ісусом. Щоб зрозуміти, який хрест – потрібний на всі три хрести поклали по мертвій людині. На Ісусовому хресті людина ожила, – розповідає популяризаторка Святого Луки на Черкащині, яка допомагала тому, щоб хрест привезли до України, Галина Компанієць.

Цю святиню майже 9 століть нікуди не вивозили з монастиря. Лише кілька разів назад грецькі священики кілька разів привозили хрест до Росії та України, у вдячність за популяризацію Святого Луки. Цього разу греки привезли хрест, приємно здивовані досягненнями черкащан у популяризації Святого Луки, якого поважають і знають в Греції так, як в Україні Миколу Чудотворця. Цьому святому незабаром встановлять пам’ятник в с. Деньги Черкаської області.


Святий Лука був архієпископом та одним з найвидатніших хірургів 20-го століття. Багато хірургічних досягнень, які зараз лише втілюють хірурги, вже використовував Лука Войно-Ясинецький. Подейкують, що трапляються історії, коли віруючі, які просять допомоги в цього святого, і страждають хворобами, які потребують хірургічного втручання, стають свідками справжнього чуда. Вони прокидаються зранку і знаходять в себе на тілі шрам від операції. А лікарі потім питають: «хто це вам так віртуозно зробив операцію?».

– Доторкнувшись до хреста можна зцілити тіло і душу. Навіть якщо людина не віруюча. Побачить чудо – повірить! – впевнені Світлана та Геннадій.


Хрест пробуде в Черкасах до 1 жовтня. Його побачать і в інших містах Черкащини. Далі святиня поїде до Чернігова, потім – до Житомира.

Раді такій святині і віруючі. Натовп бажаючих доторкнутися до хреста не кінчається аж до закриття церкви. Задля безпеки святині, коли поряд немає священника, хрест тримає за срібну підставку охоронець. Не відпускаючи.

Вікторії Черемис

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100