Шістдесят кандидатур присяжних, які братимуть участь у судових засіданнях, слухаючи виключно кримінальні справи про тяжкі злочини, затвердили учора на сесії міської ради. Половина з них представляє Придніпровський район Черкас, решта – Соснівський. Всі вони працюватимуть на громадських засадах.

Керуючий справами виконавчого комітету Микола Кудрявцев переконаний, що запровадження в Україні інституту присяжних – це спосіб наблизити громаду до судової системи. Адже саме присяжні, а не судді, визначатимуть, чи був вчинений злочин чи справу щодо людини сфабрикували.

Загалом на сесію виносилось близько вісімдесяти претендентів, тоді як депутати обрали найдостойніших, які «вершитимуть» долі людей, які ступили на хитку кримінальну стежку.

Начальник відділу підтримки громадянського суспільства Тетяна Глинська пояснила, що не всі з претендентів на посаду присяжного подали необхідний пакет документів (зокрема, довідки – про відсутність судимості та про відсутність перебування на обліку у психіатра), що є обов’язковою умовою. Тому таким було відмовлено. Кандидатури, які не потрапили до списку, внесені у кадровий резерв на посаду присяжного.

Серед затверджених кандидатур є депутати: один – з обласної ради, п’ятеро – з міської, четверо – голови комітетів мікрорайонів міста, а також черкащани з активною громадською позицією. Примітно, що у списку представлені присяжні з усіх мікрорайонів міста.

У розмові один із присяжних пояснив, що суди присяжних давно вже діють в усьому світі. Такі посади були і в колишньому Радянському союзі. Тоді вони називались народними виборцями і разом із суддями брали участь у судових засіданнях. Життя довело їхню ефективність та дієвість. Тому відродження суду присяжних нині сприймає дуже позитивно, долучившись до процесу відбору та висунувши свою кандидатуру.

– У житті мав мрію стати юристом і навіть активно цікавився цим фахом. Та професійно цим так і не займався. Нині ж маю нагоду безпосередньо брати участь у судових засіданнях і допомагати людям. Адже нинішня система корумпована. Тому прагну внести свій вклад у будівництво нової справедливої судової системи, – зауважив той.

Присяжні братимуть участь у судових засіданнях судів першої інстанції виключно за кримінальними справами про тяжкі злочини, за які передбачено довічне позбавлення волі. Це справи про вбивство, терористичні акти, які призвели до загибелі людей, посягання на життя працівників правоохоронних органів, громадян інших держав тощо.

Суд присяжних збиратиметься тоді, коли обвинувачений заявляє клопотання про такий розгляд. У слуханні справи бере участь троє присяжних, інформує прес-служба Черкаського МВК.

Від «Прочерку»: Цікаво, що затвердити список присяжних міськрада мала до 21 серпня. Про це в мерії повідомляли у липні. Проте, очевидно, цей процес виявився не з легких. Більш того, при підготовці списку охочих стати присяжними з’ясувалося, що невідомі хазяйнують в електронній скриньці депутата Черкаської міськради Андрія Більди. Так, перед голосуванням з цього питання депутат Віктор Дубина запитав начальника відділу підтримки громадянського суспільства Тетяну Глинську, чому рекомендовану ним кандидатуру у присяжні відхилено за побажанням іншого депутата Андрія Більди.

– Я вперше чую прізвище кандидата у присяжні, яке називає депутат Дубина! – встав і зауважив Андрій Більда.

– У мене є лист, надісланий з вашої електронної адреси, де ви заперечуєте проти цієї кандидатури, – сказала Тетяна Глинська.

– Ні. Я вперше чую це прізвище, – не змигнувши й оком, повторив Більда і сів.

– У мене всі листи збережені! – ще раз зазначила Тетяна Глинська.

На цьому дебати завершилися і кандидатуру Віктора Дубини включили у список. А депутат Андрій Більда спокійно продовжив роботу на сесії, зовсім не переймаючись тим, що хтось хазяйнує в його електронній пошті…

реклама

Коментарі  

 
+3 #2 Зоряна 14.09.2012 11:37
А ОДАРЫЧ со своим стайлом депутатов таких как Бильда и любит, кто врет- тот друг, кто говорит правду- враг.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 кактус 14.09.2012 10:36
забрехався більда!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100