реклама

реклама

Отримання закордонного паспорта, відновлення різних втрачених документів, питання поселення, реєстрації на місцях, соцвиплати – з такими питаннями зверталися до Черкаського правозахисного центру громадяни з початку війни.

29-03-19_Cherkasy_Taras

– Одразу включилися по правових питаннях. Розмістили свої телефони на офіційних сторінках влади. Пропонували людям звернутися за правовою підтримкою, допомогою, – каже кореспондентові "Прочерку" керівник Черкаського правозахисного центру Тарас Щербатюк. – Знаємо, що після введення воєнного стану усі реєстри були закриті на всій території України, щоб не було витоку даних і загалом для цифрової безпеки. Пояснювали людям, що за відсутності паспорта можна використовувати будь-які інші документи, що засвідчують особу. Були питання виїзду за кордон. Особливо це стосувалося виїзду чоловіків. І були різні ситуації. Це стосувалося і чоловіків з малолітніми дітьми, і чоловіків в якості опікунів.

Було багато питань і щодо реєстрації на місцях. Тут треба розуміти, що біженці – це ті, хто поїхав з країни, а ті українці, які з однієї області переїхали в іншу, – вони ВПО.

– У цей час ми в спільноті правозахисників почали порушувати питання, що необхідно змінювати нормативно-правову базу і визначення статусу внутрішньо переміщених осіб. Бо раніше це були вихідці з Донецької і Луганської областей. Фактично тепер це внутрішньо переміщені особи в межах території України, які виїхали з будь-якої області в іншу. І ми порушили питання про те, що у волонтерських та гуманітарних штабах їх варто обліковувати, а не просто записувати телефони. Це треба, щоб мати розуміння, хто, звідки і чому переселяється, та які потреби. А потреби від освітніх до працевлаштування. Облік неофіційний почався більш як через тиждень війни, а пізніше і нормативно-правова база підтяглася. Тепер люди стають на облік в соцзахисті, що дозволяє отримати певну фінансову допомогу, – каже Тарас Щербатюк.

Сьогодні робота правозахисного центру охоплює всю область.

– Почали об’їзд по громадах. Цікавилися, як налаштована робота з ВПО, як їм допомагають з поселенням, з наданням продуктів харчування, з наданням інформації. Перші тижні робота була досить погано організована. Ми мали досвід 2014-2015 року, тож розуміли, як треба це організовувати нині. Надавали консультації місцевій владі. Подавали інформацію про нормативно-правові акти, інформували як обласну, так і місцеві органи влади.

Вже згодом правозахисний центр почав документувати воєнні злочини (військовий злочин – це дезертирство або порушення статуту, а вже воєнний злочин – це ті, що регулюються міжнародним правом, порушення звичаїв війни, використання зброї проти цивільного населення тощо).

– Постійно моніторимо ситуацію, що відбувається на Черкащині, щоб ці дані могли потрапити до міжнародного кримінального суду. Там є певні критерії. До слова, за березень наші юристи надали більше 300 консультацій. Насамперед люди зверталися з Черкас, бо в обласний центр приїздить найбільше ВПО. До слова, непогано організована робота по роботі з ВПО в Каневі. Також маємо консультації не лише з простими громадянами. Адже до нас переїздить і бізнес, - наголошує Тарас Щербатюк.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Олександр 01.04.2022 13:38
люди на селі зовсім нічого не знають про права переселенців (ні представники сільських рад, ні самі переселенці). Навіть статус ВПО ніяким документом не підтверджується ((
це знущання із спільного населення!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100