реклама

реклама

З початком війни закон заборонив масові культурні заходи, однак мистецькі колективи наполегливо шукають шлях до глядача й слухача. Черкаський ляльковий театр зіграв уже кілька виїзних вистав для дітей-переселенців. А ось актори Черкаського академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка вперше показали виставу в укритті. Благодійний захід відбувся в одному з торговельно-розважальних центрів. Переглянути спектакль глядачі мали змогу і з власного комп’ютера на сторінці театру в соцмережі. Для глядачів підготували поетичну виставу «Осьмачка... Вільний». Зароблені кошти спрямують на потреби Збройних сил України та Гуманітарного центру Черкаської міськради, пише ukurier.gov.ua

Ми вирішили показати благодійну виставу, адже не повинні забувати, що в Черкасах тихо й спокійно завдяки нашим воїнам. Вважаємо, що нині необхідно допомагати людям, у яких окупанти забрали дах над головою», — зазначив головний режисер Станіслав Садаклієв.

Прем’єра вистави «Осьмачка... Вільний» відбулася ще 2020 року. Поет і прозаїк Тодось Осьмачка народився 1895 року в селі Куцівка на Смілянщині. Після себе залишив геніальний творчий спадок, з яким не всі знайомі.

Тож в артукритті черкасці почули поезію Осьмачки. Деякі вірші дуже актуальні, хоч їх написано майже 100 років тому. Попри переслідування радянської влади, поет мріяв жити у вільний країні та спілкуватися рідною мовою.

«Цю виставу ми грали рік тому і переймалися, чи показуватимемо її надалі. Радіємо, що це відбулося сьогодні. Ми не зупинятимемося на цьому. Згодом глядачі зможуть відвідати серію благодійних вистав, які покажемо в укритті», — зауважила акторка народна артистка України Тетяна Крижанівська.

У травні в Черкасах з ініціативи та за організації мистецької агенції «Варті» й Цивільного штабу допомоги — Черкаси відбувся вже другий «Квартирник в укритті» (перший — у квітні). У ньому брали участь черкаські музиканти, які виконали по одній пісні від кожної області України. Так творчі люди підтримували емоційний дух містян та збирали кошти на потреби Збройних сил України. Містяни та гості Черкас, охочі послухати сучасну українську музику, зібралися в одному з міських укриттів.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100