реклама

реклама

У Черкаській області перебувають близько 118 тисяч евакуйованих з "гарячих" областей українців. Для гостей з інших регіонів Суспільне підготувало добірку локацій, які варто відвідати у Черкасах.

9ff44326e6498fecbff25affa3bda7f2

Річковий вокзал у Черкасах з'явився 1846 року. До введення воєнного стану з нього можна було прогулятись пароплавом, відвідати ресторан. Нині тут можна прогулятись набережною, яка веде до черкаських пляжів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи знайдеться владоможець, який не на словах, а на ділі спроможеться відновити пасажирські перевезення Дніпром?

Храм Білого Лотоса у Черкасах — найбільший буддійським храм Європи. У цьому храмі працює школа бойових мистецтв, у якій навчають основам самооборони та іншим видам спорту, опановують практики правильного дихання та дізнаються таємниці чайної церемонії.

Поруч із храмом є статуя засновника буддизму Сіддгартхи Ґаутами, біла ступа, яка є символом жіночої енергії, Всесвіту та земних стихій. На вході у храм стоять дві фігури древніх воїнів, привезені з Тибету, а на вершині встановлений 300-річний дзвін. Поруч із територією храму є локації для світлин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пішов із життя засновник черкаського Храму Білого Лотоса Володимир Скубаєв

Долина троянд

a2b18a042b03b0f94767b38ab327ea10

Неподалік центру міста розташований парк Долина троянд. Тут є декілька фонтанів, алеї з лавочками та ліхтарями й пляж на березі Дніпра. При вході у парк збудований сонячний годинник у вигляді журавля та дванадцяти металевих кованих стільців, які розташовані по колу.

Поруч із парком розміщений меморіальний комплекс Пагорб Слави, який зведений у пам'ять про загиблих жителів міста у роки німецько-радянської війни. З нього відкривається вид на Долину троянд.

Адреса: при вулиці Гагаріна. Дістатись можна маршрутними автобусами: 26, 36.

Вулиця Хрещатик

Ця вулиця йде паралельно бульвару Шевченка. На цій вулиці розташовані старі будівлі Черкас, архітектором деяких із них є Городецький. Детальніше про них:

Будівля Громадського банку

Цю будівлю звели для одного з перших банків у Черкасах. До його появи причетні різні верстви населення, які тоді на його створення віддали 50 000 рублів, а будівництво самої споруди обійшлось у 19 000 рублів.

У радянські часи на першому поверсі тут розміщувався цех цинкографії та друкарні, які використовували шкідливі для будівлі матеріали. Тому ці цехи були вивезені з приміщення і вже у 60-х роках будівля стала духовним центром Черкас, адже саме тут працював відомий поет Василь Симоненко. Нині ж тут розташований музей Василя Симоненка, а також редакція однієї з місцевих газет.

Художня школа імені Данила Нарбута

Будинок спроєктував польський архітектор Владислав Городецький на початку 20 століття, розповіла директорка художньої школи імені Данила Нарбута Людмила Веселова. Тоді тут була єврейська гімназія. Пізніше – готель. Зараз у залі, де відпочивали гості, стоять мольберти та натюрморти. Тут образотворчому мистецтву навчаються 470 учнів.

Блакитний палац

Візитівкою Черкас заведено вважати будівлю колишнього готелю "Слов'янський", який черкасці звикли називати "Блакитний палац". Що цікаво — історичний колір будинку не блакитний, а швидше жовтий. Його нині повертають. (На жаль, поки ремонт так і не завершений, почався він ще до війни… - ред. «Прочерку»)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Блакитний палац» родина депутата зашиває у «шубу» (ФОТО)

907c10f4766e473bd8c8deb735292f6d


Черкаський РАЦС

Також одним із найбільш впізнаваних архітектур Черкас є Будинок Щербини, в якому наразі розмістився місцевий РАЦС. Дата його зведення також невідома, однак можна припустити, що збудований він був наприкінці 19 століття – на початку двадцятого. Архітектором також вважають Городецького, якому вже прийнято приписувати безіменні старі будівлі, однак ця версія недоведена.

Наразі особняк має видозмінений вигляд, адже у радянські часи був змінений головний фасад, знесений фонтан всередині будинку (наразі там урочиста зала), а на місці зведеної високоповерхівки, що поруч з особняком, раніше розташовувався будинок прислуги.

Колір споруди також відрізнявся від яскраво-жовтого, який є нині.

Парк Перемоги

Цей парк багатофункціональний: тут є зони відпочинку з озером та зеленими насадженнями, атракціони, парк із динозаврами та зоопарк. У парку є декілька дитячих локацій. Також тут можна підгодувати місцевих білок.

Адреса: розташований на розі вулиць Смілянська та 30-річчя Перемоги. Дістатись парку можна маршрутними автобусами: 5, 6, 20, 25, 29, 36, 115. Тролейбуси: 10.

Черкаський зоопарк

66a34a0a5c123f6abd6f505cb5857f04

Площа зоопарку складає 3,7 гектара. Він має декілька експозицій. За період повномасштабної війни у зоопарку з'явилися тридцять нових тварин. Серед нових "жителів" – ссавці та рептилії.

Адреса: вул. Смілянська, 132. Дістатись можна маршрутними автобусами: 5, 6, 20, 25, 29, 36, 115. Тролейбуси: 10.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черкаський зоопарк сьогодні презентував чергове оновлення

Графік роботи: 09:00-19:00 (щодня). Для переселенців, які мають довідку внутрішньо переміщеної особи, вхід вільний.

Парк "Сосновий бір"

Це найбільший парк Черкас. Він розташований на терасі Дніпра. У парку є декоративні водойми, які розміщені на різних рівнях, зелені масиви, відкриті галявини, дитячі майданчики та атракціони, оглядове колесо. Також у парку розташований арковий міст, відомий черкасцям як Міст кохання. З парку відкривається вид на черкаську дамбу

Співоче поле

У мікрорайоні Дахнівка є зелена зона біля річки Бігуча. Це одна із зон відпочинку жителів мікрорайону. Тут можна сходити на пікнік, помилуватись видом на річку Бігуча або ж зайнятись бьордвочингом. Також, якщо пощастить, можна застати білого коня, який періодично виходить на пасовище.

Адреса: на перетині вулиць Братів Савченків та Набережна. Дістатись можна маршрутом 11 та 31, далі пішки.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Єгор 22.05.2022 22:10
а Суспільному можна всі ці локації давати? :o
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100