реклама

реклама

Міжнародна зустріч між представниками України та Литви відбулася в форматі онлайн. Її організаторами виступили Національні олімпійські комітети України та Литви, черкаський олімпійський осередок, Черкаська гімназія № 9, навчальний заклад міста Каунас (Литва). Участь у заході взяли школярі, олімпійці, представники НОК. Темою спілкування стала війна в Україні.

Учасники обговорили низку важливих питань: як змінилося життя школярів та спортсменів від початку повномасштабної війни, про підтримку українців і допомогу від усього світу, зокрема Литви.

Слайд1

«Ми підтримуємо Україну та переймаємося за українців. Як можемо, допомагаємо вашій країні та  мешканцям: приймаємо українських спортсменів, створюємо умови для тренувань, влаштовуємо збори, надаємо прихисток. І, звісно, бажаємо перемоги», – наголосив Ейнюс Петкус, директор НОК із розвитку спорту в Литві, учасник двох Олімпійських ігор.

Володимир Ковальов, член НОК України, голова Комісії зі зв’язків з регіональними осередками НОК України, передав учасникам вітання від президента НОК України Сергія Бубки.

«Висловлюємо вдячність Литві, котра надає всю посильну допомогу нашій країні – гуманітарну, матеріальну, військову та людську підтримку. У цьому й виявляються олімпійські цінності дружби, поваги. Тільки гуртом об’єднавшись, добро зможе перебороти зло», – зазначив Володимир Ковальов.

Долучитися до зустрічі зміг голова відділення НОК України в Черкаській області Андрій Більда, який нині перебуває на передовій – в одній із найгарячіших точок бойових дій.

Слайд5

«Триває справжня війна – не як у кіно чи книгах. Проте українці діють гідну відсіч окупантам. Дуже багато спортсменів, тренерів, спортивних функціонерів взяли до рук зброю і захищають країну. Раніше росіяни були суперниками на змаганнях, тепер стали ворогами. Різниця між суперником і ворогом значна, бо в спорті ми суперники, а на війні – вороги. Суперник – це друг, з яким протистоїш лише на час виконання спортивного завдання. А з ворогом ціна суперництва – життя людини. Наша ціна нині – свобода й незалежність України. Важливо, що на війні спортсмени – це солдати, які виконують роботу – знищують ворога. Бо іншого шляху немає. Ми захищаємо свою землю і обов’язково переможемо. Вдячні міжнародним партнерам за допомогу та підтримку. Маємо єднатися й гуртуватися навколо нашої перемоги», – наголосив Андрій Більда.

Свою позицію висловили також відомі олімпійці України та Литви.

Світлана Мазій, українська академічна веслувальниця, призерка Олімпійських ігор в Сеулі та в Атланті, учасниця Олімпійських ігор в Сіднеї та Афінах, зазначила, що всі спортсмени підтримують Україну, а українці докладають зусиль і перемагають на міжнародних змаганнях, адже перемоги важливі на всіх фронтах. Крім того, спортсмени відчувають підтримку багатьох країн, зокрема й Литви.

Юстінас Кіндеріс, литовський п’ятиборець, учасник Олімпійських ігор 2012 та 2020, та Саулюс Ріттер, веслувальник, багаторазовий чемпіон Литви, срібний призер літніх Олімпійських ігор-2016, наголосили на тому, що Литва підтримує та допомагає українцям, створюючи зокрема гарні умови для тренувань спортсменів.

Черкаські олімпійці також стали учасниками спілкування. Срібний призер Олімпійських ігор з велоспорту Олександр Феденко, який нині узяв до рук зброю та захищає країну, зазначив, що спортсменам на війні допомагають загартування та сила волі до перемоги.

Чемпіон ІІІ літніх Юнацьких Олімпійських ігор з веслування Іван Тищенко, який нині у складі рятувальників виїжджає на пошуково-рятувальні роботи в міста, що були під окупацією, зазначив, що, попри все, намагається відшукувати час на тренування, які дають йому сили боротися далі.

Учні шкіл Черкас та Каунаса також були активними учасниками зустрічі.

Черкаські гімназисти презентували відео про життя навчального закладу від початку війни: як допомагають захисникам, як власноруч готують обереги, як навчаються діям у разі надзвичайних ситуацій та багато іншого.

Учні 10-Д класу поділилися своїми відчуттями від війни та яким стало їхнє життя після 24 лютого. Так, Софія Новосьолова, яка нині перебуває в безпеці в Туреччині, розповіла про історію своєї родини, про те, що війна роз’єднала їх, проте дівчина допомагає нині в боротьбі за перемогу – створила тематичний телеграм-канал про Україну, і прагне якнайшвидше повернутися до рідних у мирну Україну.

Ангеліна Силенко залишилася в Черкасах – продовжує навчатися під повітряні тривоги і допомагає захисникам усім, чим може, – волонтерить, збирає речі, кошти, готує смаколики тощо.

Литовські школярі також продемонстрували фотографії та розповіли, які акції їм вдалося реалізувати на підтримку України. Зокрема проводили благодійні ярмарки, виготовляли патріотичні браслети, збирали кошти дітям України, проводили акції на підтримку миру, виготовляли малюнки тощо.

Українські учні, які нині перебувають у Литві, також долучилися до зустрічі та поділилися враженнями від перебування та навчання в новій країні.

Наостанок литовські школярі заспівали українською мовою пісню «Ой у лузі червона калина».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100