реклама

реклама

Запобігання лісовим пожежам та недопущення вогняної стихії під час пожежонебезпечного періоду є одним з  пріоритетних напрямків роботи лісівників. Тож, щоб знизити ризик виникнення загорань, працівники лісової галузі розробляють та втілюють комплекси профілактичних заходів. Частина з них спрямована на недопущення загорань у лісових масивах, решта – на боротьбу з вогнем і його нерозповсюдженням на великі території.

IMG_20220407_101314

Одним із ефективних методів боротьби з вогняною стихією є мінералізовані смуги – штучно створений протипожежний бар’єр, шляхом очищення певної ділянки території, що межує з лісовим масивом, від горючих матеріалів. Вони слугують своєрідною перепоною від вогню, аби він не розповсюджувався на більші площі лісового масиву.  Як правило, це робиться механізованим способом: проводиться оранка грунту на певну ширину трактором з навісним інвентарем. Мінеральний шар грунту оголюється, а дерен, трава, хвоя, листя та інші матеріали, що здатні горіти, в процесі цього присипаються землею.

Території з молодими насадженнями, особливо хвойними, обов’язково захищаються мінсмугами. Облаштовують їх також вздовж доріг та на межі з сільгоспугіддями.

Працюють лісівники на випередження – облаштовувати мінералізовані смуги починають за сприятливих погодних умов, коли сходить сніговий покрив, а грунт стає м’яким.

IMG_20220407_101148

Окрім створення нових смуг, кілька разів на рік працівники лісової галузі проводять догляд за вже існуючими, так як накопичення шару горючих матеріалів (хвоя, листя, гілки, трава) відбувається постійно. Для контролю якості смуги проводиться візуальна оцінка ступеня мінералізації, тобто відкритості шару ґрунту. У комплексі заходів оцінюється ступінь охоплення мережею мінералізованих смуг всієї території лісового масиву.

З початку 2022 року держлісгоспами Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства створено 1305 км мінералізованих смуг та здійснено догляд за 4383 км існуючих мінералізованих смуг. Роботи в цьому напрямку тривають протягом усього пожежонебезпечного сезону.

Такі заходи дозволяють не допустити поширення вогняної стихії на великі території лісових масивів й вберегти ліс від масштабних вигорань.

Лісівники нагадують, що на Черкащині розпорядженням голови ОВА від 25.03.2022 заборонено відвідувати ліси. Це стосується і в’їзду до них транспортних засобів. Виняток – службовці, які забезпечують оборону держави, національну безпеку, охорону правопорядку та виконують лісогосподарські заходи. Це розпорядження діє на період воєнного стану задля безпеки громадян та збереження лісів від пожеж.

Черкаське обласне управління лісового та мисливського господарства

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100