реклама

реклама

Епізоотична ситуація зі сказу тварин у Черкаській області протягом останніх років залишається складною, але контрольованою. За шість місяців 2022 року було зареєстровано 10 неблагополучних пунктів щодо сказу тварин. Порівняно з аналогічним періодом минулого року це на 3 неблагополучні пункти менше.

privivku_skaz

У населених пунктах області зареєстровано близько 126 тисяч голів собак та 91 тисяча котів. Для профілактичної і вимушеної вакцинації тварин проти сказу державними установами ветеринарної медицини використовується вітчизняна антирабічна інактивована вакцина «Рабістар». Імунітет у щеплених тварин зберігається 2 роки. Такою вакциною щеплено проти сказу протягом 2021 року 119 915 голів собак та 84 544 голови котів, інших вимушено вакцинованих тварин –  3 098 голів. З початку 2022 року вакциновано проти сказу понад 10 тисяч голів собак та понад 7 тисяч голів котів.

Сказ – це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується летально.

На сказ можуть хворіти теплокровні тварини (коти, собаки, сільськогосподарські тварини), у дикій природі сказ поширений серед лисиць, вовків, єнотів, куниць, борсуків, кажанів. У хворих на сказ тварин змінюється поведінка, вони наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або на людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовлятися від корму та води, проявляють агресію.

Хворі на сказ тварини небезпечні ще до початку прояву захворювання, адже до організму людини інфекція потрапляє зі слиною хворої тварини під час укусу або поранення. Зараження також можливе, якщо слина хворої тварини потрапить на слизові оболонки очей, рота, носа або на шкіру з мікротравмами.

При виявленні скаженої тварини необхідно негайно сповістити найближчу установу Держпродспоживслужби. Якщо ваші домашні тварини  не щеплені проти сказу, ви можете звернутися як у державні, так і у приватні ветеринарні лікарні, які розташовані на території області.

Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області попереджає, що для запобігання захворюванню на сказ слід:

  • виконувати правила утримування домашніх тварин та норм поводження з ними;
  • уникати контакту з дикими та безпритульними тваринами;
  • у разі укусу твариною слід з’ясувати ім’я господаря та його адресу для встановлення ветеринарного нагляду за твариною, це допоможе уникнути щеплень проти сказу;
  • не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря;
  • доставляти фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин або їх трупи у разі, якщо тварина загинула;
  • не знімати шкуру з трупів диких тварин при їх знаходженні;
  • з метою недопущення захворювання та розповсюдження у тварин сказу слід вчасно проводити щеплення домашніх тварин.

Якщо стався укус

Укушені рани та подряпини негайно промийте теплою кип’яченою (або проточною) водою, бажано з милом. Краї рани обробіть 70% спиртом чи 5% настоянкою йоду, накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться до найближчого травматологічного пункту для надання антирабічної допомоги.

Пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Перехожий 07.07.2022 08:19
Чому не були названі які саме населені пункти, можливо була б можливість їх уникнути, чи змінити місце проживання?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100