реклама

реклама

У червні 2022 року черкащани оформили понад тринадцять із половиною тисяч біометричних документів. Про це повідомила пресофіцерка управління Державної міграційної служби в Черкаській області Ірина Єршова, пише Суспільне.

030322003

Черкащанка Вікторія Феофілова розповіла, що її 17-річний син подав документи на оформлення закордонного паспорта. Звернувся до Міграційної служби Черкащини.

"Через Державну міграційну службу України. Записувалися в електронну чергу. Робили оплату онлайн. Послуги отримали. А з меншим сином я прийду в службу. Бо якщо продовжити строк дії, то не потрібно записуватися в електронну чергу: приходиш і стаєш у "живу" чергу", — розповіла Вікторія.

Вона сказала, що 5 липня замовили нетермінове оформлення паспорта, та доведеться чекати два — три місяці:

"Там нам одразу сказали, що нетермінове, яке мало б бути зроблене за 20 днів, доведеться чекати два — три місяці. А тим, хто замовляв термінове оформлення, яке роблять за 14 днів, нині — за місяць і більше".

Вікторія розповіла, що вони також скористалися послугою продовження дії паспорта.

"У сина закінчився термін дії паспорта. Але є процедура продовження терміна дії. Вона безоплатна. Робиться миттєво. Вони роблять запис у паспорті, що термін дії продовжений. А є процедура отримання нового. Можна робити їх одразу. Ми для малого замовили й продовження, й оформлення нового. А на новий зробили замовлення. Коли вони там його виготовлять — місяць, два чи скільки там буде, але в нього вже є чинний паспорт. Моя порада для тих, у кого закінчилася дія паспорта в дітей, продовжувати той, який є, це безоплатно, та оформлювати новий", — прокоментувала Вікторія Феофілова.

Замовляти продовження терміну дії документа, поки очікуєш на новий паспорт, виявилося вигідно, пояснила черкащанка:

"Старшому синові 17 років, тому він одночасно продовжив дію паспорта (після 16 років дитина вже сама замовляє), який є, та замовив новий. Коли йому його видадуть, то це буде вже як "дорослий" паспорт, на десять років. Для меншого (я ще цього не зробила, але дізналася про це, і добре, що не витратила 733 гривні за нетермінове оформлення) я не буду замовляти новий, бо можу продовжити той, у якого закінчується термін дії. Бо дітям до 16 років він тільки на чотири роки дається. А новий замовимо через чотири роки, йому якраз буде 16-ть, і він зможе отримати "дорослий" на десять років".

Наталія Рибалка з Черкас розповіла, що замовляли паспорт для дитини, обрали термінове оформлення.

"Я робила дитині на чотири роки. Терміновий робили три тижні, про що відразу попередили. Ми не поспішали, просто не хотілося чекати ще довше за стандартні 20 днів. Сама процедура пройшла чудово. Запропонували також подовжити термін дії попереднього паспорта (термін дії минув), але сказали, що він діятиме лише на період воєнного стану", — повідомила Наталія.

Черкащанка Олена Вагеник близько місяця очікує на ID-картку, сказала жінка:

"Я майже місяць ID-картку чекаю, а стосовно закордонного паспорта, то сказали чекати півтора-два місяці".

Як повідомила пресофіцерка управління Державної міграційної служби в Черкаській області Ірина Єршова, нині виготовляють біометричні документи із затримкою.

"В умовах воєнного стану, введеного на території України у зв’язку з російською агресією, ситуація з логістикою доставлення паспортних документів не є сталою і часто змінюється. До того ж є труднощі з постачанням та доставленням необхідних витратних матеріалів для друку паспортів, зокрема, з-за кордону", — пояснила Ірина Єршова.

За її словами, працівники міграційної служби інформують заявників про затримки у виготовленні документів і не рекомендують оплачувати підвищену суму адміністративного збору за термінове оформлення таких документів.

Пресофіцерка поінформувала, що на час воєнного стану в Україні зупинили строки надання адміністративних послуг.

Ірина Єршова повідомила, що станом на 5 липня термінові закордонні паспорти виготовляються та доставляються в підрозділи Управління Державної міграційної служби в Черкаській області протягом трьох-чотирьох тижнів, нетермінові – до двох місяців.

"ID-картки, заяви на оформлення яких подавали черкащани в кінці травня в терміновому порядку, виготовлені та доставлені в підрозділи. Затримка у виготовленні нетермінових ID-карток понад два місяці, виготовлення очікують ID-картки, замовлені ще в кінці квітня", – пояснила пресофіцерка.

Вона поінформувала про те, скільки коштують закордонний паспорт та ID-картка:

"Із 1 січня 2022 року вартість оформлення біометричних документів така: нетермінове оформлення ID-картки – 372 гривні, термінове – 498 гривень, оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон у регламентному порядку – 733 гривні, у терміновому – 1 085 гривень".

У червні майже дев'ять тисяч черкащан отримали виготовлені та доставлені в підрозділи біометричні документи.

"8 233 – забрали паспорт громадянина України для виїзду за кордон та 482 – ID-картки", — повідомила пресофіцерка Міграційної служби Черкащини.

За її словами, нині на Черкащині зріс попит на закордонні паспорти.

"Жителі Черкаської області в червні 2022 року оформили 9 844 паспорти громадянина України для виїзду за кордон, що на 55 відсотків більше, аніж у червні 2021 року",— розповіла Ірина Єршова.

Зростання попиту на оформлення паспортів громадян України для виїзду за кордон пов’язане з військовою агресією Російської федерації та введенням воєнного стану на усій території України, пояснила пресофіцерка.

"Українці, рятуючись від війни, прагнуть виїхати за кордон. У період війни зросла частка оформлення закордонних паспортів дітям", – розповіла Ірина Єршова.

Речниця також повідомила, що кількість оформлених ID-карток у червні 2022 та 2021 років суттєво не різниться: "3 668 та 3 922 відповідно".

У міграційній службі рекомендують оформлювати документи завчасно, сказала речниця.

"Черкащанам радимо враховувати строки затримок та з розумінням ставитися до ситуації, яка склалася довкола виготовлення біометричних документів. Якщо планується виїзд за кордон, то оформлення документа не варто відкладати на потім", — повідомила Ірина Єршова.

Слід оформлювати документи, враховуючи строки затримок у виготовленні та доставленні документів, пояснила речниця Управління Державної міграційної служби в Черкаській області Ірина Єршова.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100