реклама

реклама

У Черкасах близько двох тижнів тому запрацювала безготівкова електронна система оплати за проїзд. Поки що вона функціонує лише у тролейбусах, але найближчим часом її також буде запроваджено у маршрутках.

1657783735-384

Мета одна - прозорий облік оплати вартості проїзду,

Реалізатором старту такої довгоочікуваної транспортної реформи у Черкасах стала компанія "SMART-TICKET TECHNOLOGY".

Для містян такий швидкий перехід зі звичного режиму із кондукторами до безготівкового виявився непростим процесом. Тому в соцмережах подекуди почали скаржитися на некоректність роботи системи.

Про перші результати роботи у Черкасах журналіст ЗМІ.ck.ua поспілкувався із комерційним директором компанії Вадимом Чередняком.

- Розкажіть, як компанія "SMART-TICKET TECHNOLOGY" взагалі з'явилася у черкаському транспорті?

- Ми не з'явилися нізвідкіля, прогнали кондукторів та встановили валідатори у тролейбусі, десь зникли і тихенько отримуємо собі на рахунок гроші (сміється. - Ред). Щоб розпочати роботу в Черкасах цьому передував значний процес.

У відповідності до пп.10-1, п. «а» ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів міських рад належать прийняття рішення про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті незалежно від форм власності та визначення особи, уповноваженої здійснювати справляння плати за транспортні послуги в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду.

На підставі зазначеної норми Закону та з метою прозорого обліку оплати вартості проїзду, здійснення перевезень пільгових категорій населення Виконавчим комітетом Черкаської міської ради прийнято рішення про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті та проведено конкурс по визначенню особи оператора. І вже за результатами проведеного конкурсу наша компанія отримала можливість здійснювати справляння плати за транспортні послуги в міському пасажирському транспорті міста Черкаси.

Тому запровадження безготівкового розрахунку - це результат плідної співпраці з мерією міста Черкаси, платіжною системою Visa. Це ще один крок до створення європейських умов у міському пасажирському транспорті міста Черкаси.

- Скільки місту обходяться ваші послуги?

-Згідно умов договору про здійснення справляння плати за транспортні послуги в міському пасажирському транспорті комісійна винагорода оператора становить 10% від суми проведених операцій з оплати вартості проїзду.

Поряд з тим, з бюджету міста Черкаси на реалізацію вказаного проекту не витрачено ні однієї гривні, а встановлення обладнання, забезпечення транспортного процесингу та його супроводу здійснюється за рахунок інвестицій нашої компанії. У свій час інші обласні центри витратили витратили на реалізацію подібних проектів від 370 000 000 грн. до 1 480 000 000 грн.

Ми розуміємо, який нині час в державі, але на свій страх і ризик розпочали роботу.

- У соцмережах вже доводиться чути певну криктику щодо некоректності роботи системи. Мовляв, люди не будуть без "поліцейського над головою" власноруч сплачувати за проїзд.

- Так, ми знаємо про ряд логістичних та організаційних проблем. Ми прекрасно розуміли, що вони будуть на стартовому етапі. Тому дали можливість жителям Черкас адаптуватися та звикнути до нових методів оплати, з розрахунку на їх свідомість, розуміння та порядність. Однак, на превеликий жаль, станом на сьогодні спостерігається значне падіння кількості здійснення оплати вартості проїзду. Вказані показники оплати за проїзд в громадському транспорті планується збільшити за рахунок впровадження в роботу служби контролю.

Але підкреслю - запровадження єдиного електронного квитка муніципального транспортного процесингу дозволить місту сформувати уніфікований підхід до безготівкової оплати проїзду в громадському транспорті, спростити купівлю проїзду онлайн, не тільки для мешканців, але й для гостей міста. При цьому оплачувати вартість проїзду можна будь-якими безконтактними платіжними засобами будь-якого банку України та світу, а також платіжної системи!

- Зараз доводиться чути різне жонглювання цифрами щодо економічної доцільності запровадження цієї безготівкої системи. Якими розрахунками оперує ваша компанія?

- Витрати на заробітну плату кондукторів черкаських тролейбусів становили 14 000 000 грн на рік, а результат впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду ми прогнозуємо на рівні заробітку 36 000 000 для міста. Відповідно витрати на комісійну винагороду оператора становитимуть 3 600 000 грн на рік.

Ця цифра заробітку для Черкас не взята зі стелі, ми досліджували пасажиропотік.

Не варто залишати поза увагою майбутні переваги впровадження в роботу вказаної системи у вигляді безкоштовних поїздок, впровадження додаткових можливостей та функцій. Прозорість та повний контроль за пасажирськими перевезеннями також нададуть можливість місту Черкаси залучати в майбутньому кошти європейських фінансових установ для покращення транспортної інфраструктури та рухомого складу.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #10 Дід Савка 05.08.2022 22:50
Мер Черкас бондаренко у 2019 році в перше ... вліз, по цей час вонь іде ... з новою гадостю тепер вліз з головою з тролейбусами.Коли будеш відмиватися, чи війна все спише
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #9 Анна 15.07.2022 01:03
Грошей у людей немає, у звичайний час платила завжди. Але зараз така ситуація, що грошей мізер і або своїм ходом на город працювати, щоб вижити або рідко їду і плачу, що мені дуже не подобається. Оці пугалки контролерами і штрафами в даний час як я бачу не дуже і працюють, ну немає коштів, могли б ще повозити безкоштовно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #8 правда 14.07.2022 22:59
Цитую Зінченко:
а як же обіцяна боротьба з фальшивими і підробленими посвідченнями на пільги по проїзду??? повинна бути єдина картка для пільговиків....

Єдину картку ніхто не зробить, бо на тій, що презентував мер, був намальований Блакитний палац, а його Казарян розвалює
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #7 Юрій 14.07.2022 19:58
Цитую Максим:
Никаких преимуществ нету я должен зайти и сесть и ждать пока кондуктор меня обилетит а не самому идти и оплачивать это неудобно лишнее время

В кращих традиціях кацапського бидла!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #6 Зінченко 14.07.2022 19:20
а як же обіцяна боротьба з фальшивими і підробленими посвідченнями на пільги по проїзду??? повинна бути єдина картка для пільговиків....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #5 Скептик 14.07.2022 19:09
Цитую Максим:
Никаких преимуществ нету я должен зайти и сесть и ждать пока кондуктор меня обилетит а не самому идти и оплачивать это неудобно лишнее время

А ще кондуктор повинен омити кожному пасажиру ноги, принести кальян і приготувати у жарку погоду холодний коктейль, а взимку - гарячий чай чи каву на вибір :D
У 21-му столітті у всіх розвинутих країнах такі порядки у галузі пасажирських перевезень :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #4 Каркар 14.07.2022 18:15
> Однак, на превеликий жаль, станом на сьогодні спостерігається значне падіння кількості здійснення оплати вартості проїзду.

А може, людям просто дуже не зручно жонглювати карткою під час руху? А може, люди просто не хочуть світити картку в громадському транспорті? А може, у більшості людей просто нема безконтактних карток?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 Пшон 14.07.2022 18:08
Якщо в Черкасах фірма буде мати 10% з обігу, по факту нічого не роблячи, і на який термін Черкаси попали на ці 10%? Також скільки вона бере в інших містах, теж 10%? журналіст не підготувався. І так порахували 3 600 000 рік, поділимо на 12, буде рівно 300 000 грн в місяць якийсь фірмі плати роками. Це нічого не роблячи...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 та канєшно 14.07.2022 17:38
Макс, не умнічай, давай плати
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #1 Максим 14.07.2022 17:33
Никаких преимуществ нету я должен зайти и сесть и ждать пока кондуктор меня обилетит а не самому идти и оплачивать это неудобно лишнее время
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100