реклама

реклама

В умовах воєнного стану одним із найбільш затребуваних продуктів харчування стала тушонка із птиці, свинини чи риби. М’ясні та рибні консерви широко представлені на прилавках магазинів та ринків. Тушонки для гуманітарних потреб та потреб військових також активно виготовляються і в домашніх умовах, на харчоблоках, пунктах організації харчування для тимчасово переміщених осіб.

Однак недотримання температурного режиму обробки чи технології приготування тушонки спричиняє ризик виникнення харчових отруєнь. Найнебезпечнішим захворюванням є ботулізм. І саме консервація є найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій ботулізму, в якому мікроби підтримують свою життєдіяльність та виробляють отруту.

tushonka1

Важливі правила приготування домашньої тушонки

Аби запобігти виникненню захворювань на ботулізм серед цивільного та військового населення, пов’язаних зі споживанням домашніх консервів, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області рекомендує дотримуватися наступних правил:

- для приготування м’ясних, рибних, грибних, овочевих консервів використовувати лише доброякісні, свіжі продукти;

- дотримуватись температурних умов та термінів зберігання сировини;

- м'ясо, рибу, гриби, овочі тощо перед консервуванням обов’язково піддавати ретельній обробці (перебрати, очистити, промити декілька разів питною водою);

- добре стерилізувати банки та кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів;

- неухильно дотримуватися рецептур (концентрацій солі, оцтової кислоти) та технології приготування консервованих харчових продуктів, які викладені у спеціальній літературі, зокрема в посібниках із домашнього консервування;

- найбезпечніше – виготовляти консерви методом автоклавування;

- за відсутності автоклаву при виготовленні м’ясних або рибних консервів проводити тиндалізацію: декілька разів протягом двох діб стерилізувати їх при температурі 100°С по 5 хвилин із певними проміжками часу, які необхідні для проростання спор у палички ботулізму, – останні гинуть при наступній стерилізації; після чого простерилізувати при температурі 100°С 40-60 хвилин та герметично закрити;

- після останньої стерилізації консерви слід негайно охолоджувати і зберігати за температури не вище +14°C;

- дотримуватися санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму (прибирання, миття та дезінфекція поверхонь, обладнання, інвентарю тощо);

- м’ясні, рибні, грибні консерви перед вживанням обов’язково піддавати ретельній термічній обробці протягом 15-20 хв. (проварювання, тушкування, запікання тощо);

- не купувати консерви домашнього приготування у місцях несанкціонованої торгівлі, у випадкових осіб.

Як вибрати якісну фабричну тушонку

Одним із найважливіших показників якості готових консервів начальник відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Сергій Гончаров називає герметичність банок, що забезпечує зберігання консервованого харчового продукту.

«Негерметичність консервів – це основна вада, що спостерігається після стерилізації», – зазначив Сергій Гончаров.

Фахівець наголошує, що банки у фабричних консервів повинні бути гладенькими, без тріщин, різних деформацій, іржі, чорних плям, патьоків. Кінці банки повинні бути пласкими або злегка вигнутими. Допускаються незначні перегини жерсті, незначні вм’ятини, матовість та сліди від обладнання.

«Не варто купувати консерви, які на поверхні банки мають значні механічні пошкодження, пом’ятості, елементи вакуумної деформації, іржі, забруднення», – розповів Сергій Гончаров.

Тушонка у склотарі має переваги перед закритими бляшанками, адже через скло можна побачити вміст консерви. Усередині банки повинні проглядатися волокна порізаного м'яса, а не перемелений фарш, не грудки пофарбованої сої, не шкіра і не вода, що збільшує вагу.

За словами Сергія Гончарова, особливу увагу слід звертати на виявлення банок із «бомбажем» та негерметичних.

Бомбажними вважаються банки, що мають здуття. У випадку недостатньої стерилізації (порушення режиму температури), значного обсіменіння м’ясної сировини мікрофлорою, перетримування м’яса на виробничих столах або порушення герметичності банок у них після стерилізації відбувається посилений ріст мікроорганізмів, що призводить до мікробіологічного бомбажу. Споживання такої консервованої продукції може призвести до важких токсикоінфекцій.

При купівлі консервів варто звертати увагу на маркування продукту, зокрема:

  • на дату виготовлення,
  • термін придатності,
  • умови зберігання,
  • інгредієнтний склад продукту.

Якщо відкрита банка з ще не закінченим терміном зберігання викликає у вас підозру, бентежить запах або зовнішній вигляд вмісту, краще не ризикуйте власним здоров’ям і не пробуйте сумнівний продукт.

Зберігайте чек після покупки, адже за його наявності повернути недоброякісний товар буде простіше.

Пам’ятайте, за перших ознак інфекційного захворювання необхідно терміново звернутися до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою або викликати «швидку». Самолікування небезпечне!

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100