реклама

реклама

Національна акція «Маріуполь – це Україна» відбулася у Черкасах 24 вересня під центром підтримки переселенців «ЯМаріуполь». Метою заходу є привернення уваги до проведення незаконних «референдумів» на тимчасово окупованих територіях, – про це повідомив кореспондент видання Прочерк.

20220924_121515

Флешмоб відбувся з ініціативи міського голови Маріуполя Вадима Бойченка та маріупольської спільноти. Акцію провели в 11 містах України: Дніпрі, Вінниці, Києві, Кропивницькому, Хмельницькому, Івано-Франківську, Калуші, Одесі, Львові, Тернополі та Черкасах.

20220924_122545

Люди зібралися біля центрів «ЯМаріуполь» з синьо-жовтими прапорами, щоб виступити проти псевдореферендумів та розповісти свої історії. 24 вересня маріупольці обрали датою проведення для акції-мітингу, тому що щорічно в останню суботу вересня у Маріуполі святкували День міста.

20220924_122632

Анна деякий час жила з чоловіком у Маріуполі, потім виїхали. Коли почалося повномасштабне вторгнення він повернувся до Маріуполя, щоб захищати його. Боронив місто до останнього, потім вони отримали наказ вийти і потрапили у полон.

20220924_122707

Анна розповіла, що до повномасштабного вторгнення Маріуполь розвивали: «Останнім часом облаштовували все, відбудували дитячі майданчики, кафе, пляжі. Там всюди були прапори України, навіть клумби висаджували у вигляді прапора. росії не сподобалося, що ми живемо краще, тепер проводять ці «референдуми», щоб знищити нас. У 1991 році був чітко встановлений і визнаний державний кордон України. Чому тепер хтось приходить і диктує свої правила? Якщо тут хтось не задоволений, то хай їдуть в росію, ми нікого не тримаємо».

20220924_121552

Також Анна додала: коли прийшла до центру «ЯМаріуполь» була здивована, що у Черкасах так багато маріупольців.

«Сьогодні маріупольці мали можливість показати свою позицію щодо того, що відбувається в окупованому місті. Наша держава є вільна і незалежна, тому ніякі «референдуми», які відбуваються в окупованих містах – є нелюдськими і незаконними. Це недопустимо!», – зауважив керівник черкаського центру «ЯМаріуполь» Володимир Петров.

 20220924_122851

Центр займається багатьма напрямками підтримки маріупольців. Це проект, який розвивається та вдосконалюється разом із запитами переселенців. У центрі можна скористатися послугами: фахового лікаря, психолога, фахівця із працевлаштування, юрисконсульта. Надають і гуманітарну допомогу: речі та побутову хімію.

20220924_122808

Також Володимир Петров зазначив, що важливим є можливість спілкування переселенців між собою: «Ми працюємо два тижні, а зібрали у центрі майже 700 маріупольців по Черкащині. Для них це дуже важливо, спілкуватися і підтримувати один одного».

Окрім переселенців до акції-мітингу долучилися і черкасці, які також не підтримують незаконні референдуми.

20220924_121539

«Я, як громадянин України, негативно ставлюся до того, що відбувається на тимчасово окупованих територіях. Має бути дотримано основних положень Конституції України. Який може бути «референдум» організований державою-терористом під дулами автоматів? Про яке волевиявлення, у такому разі, може іти мова? Хочеш, не хочеш, люди вимушені ставити «галочку», там де кажуть окупанти», – поділився своєю позицією учасник протесту Олександр.

Анастасія Бут

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100