Одні з найбільших православних святинь – нетлінні мощі Преподобного Агапіта Печерського та чудотворна ікона Успіння Божої матері з Києво – Печерської Лаври були принесені напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці для поклоніння усім віруючим до Свято – Успенського собору Золотоноші. Ця нерядова для Черкащини подія відбулася за підтримки народного депутата Богдана Губського. Парламентарій не перший рік втілює у життя програму підтримки  та розвитку духовності.

Агапіт Печерський був ченцем та  жив в XI столітті, він відомий в православ’ї як Лікар безкорисливий, оскільки не брав  плати за лікування хворих та недужих. Саме Агапіт вилікував  Великого князя Київського – Володимира Мономаха. Нетлінні мощі святого Агапіта  близько тисячі років зберігаються в печерах Лаври та вважаються цілющими та чудодійними. Інша святиня – ікона Успіння Пресвятої Богородиці – багато років шанується православними як чудотворна.


– Принесені мощі Преподобного Агапіта й ікони Успіння Божої Матері стали подією для нашого храму. Багато людей прийшло поклонитися й помолитися, як старших, котрі знайшли в собі для цього сили, так і зовсім молодих, з маленькими дітьми, - розповідає другий священник Свято – Успенського собору отець Сергій. – Не кожен має змогу потрапити до Лаври , аби поклонитися мощам, тож хай Бог дає здоров’я всім, хто відвідав наш храм, і тим, хто постарався, аби в золотонісців виникла така можливість прикластися до святинь. Це сприятиме духовному росту і душевному зціленню суспільства.

– Чудеса зцілення відбуваються по вірі у Бога, - коментує церковний староста Григорій Жила, що служить при церкві більше десяти років. Вже чув відгуки від людей: зникали болі в суглобах, інші хвороби. Ось і сьогодні бабця, що ледве сюди пришкандибала, пішла впевненою ходою. Багато людей прикладають до мощей та ікони натільні хрестики, записочки про здоров’я своїх близьких, які або відсутні в місті, або з інших причин не можуть відвідати храм.

Святині перебуватимуть у храмі ще кілька днів, але вже і за вихідні собор відвідало близько п’яти тисяч людей – з Золотоноші, Золотоніського району та Черкас.

Цієї осені Свято-Успенському храму в Золотоноші сповнюється 102 роки.

Нещодавно на його фасаді було зроблено зовнішню декоративну підсвітку, завдяки якій храм вночі сяє. А завдяки принесеним мощам Агапіта й іконі Божої Матері світло храму притягує людей і вдень.

Чудотворні мощі та ікона ще кілька тижнів перебуватимуть в найбільших храмах Черкащини для поклоніння усім віруючим. Про це інформує прес-служба Богдана Губського.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100