Лауреати Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, представники творчих спілок та голова ОДА Сергій Тулуб вчора під час засідання «круглого столу» спільно планували проекти до відзначення 200-річчя від дня народження Кобзаря.

– За останні два роки в Черкаській області вже здійснено низку заходів з підготовки та відзначення ювілею. До прикладу, відреставровано приміщення будинку-музею Т.Г.Шевченка; реконструйовано територію Верхнього парку заповідника, приплав «Тарасова гора» та виконані роботи за І чергою Нижнього парку заповідника; реставровано інтєр’єри Успенського собору та багато іншого, – звертаючись до митців сказав Сергій Тулуб. – Зважаючи на ваш досвід, творчі здобутки та напрацювання, мета нашої сьогоднішньої зустрічі – це запрошення до співпраці з обласною владою задля ще ефективнішої підготовки та проведення 200-річного ювілею Тараса Шевченка.

Так, на думку очільника області, для початку необхідно сконцентрувати потужності усіх бюджетів області, потому можна буде організувати пересувну виставку світом робіт черкаських майстрів тощо.

Директор Черкаського академічного заслуженого українського народного хору Зіновій Юрович впевнений: напередодні такого ювілею не можна оминати увагою черкаський хор. Відтак головною пропозицією заслуженого працівника культури України, стало включення до концертної Шевченківської програми виступи хору.

Його підтримав художній керівник хору Леонід Трофименко:

– Можна було б зробити дуже гарну спільну концертну програму, скажімо з таким митцем, як Паламаренко. Думаю, тоді глядачі сприймали б творчість Шевченка ще з більшим ентузіазмом.

Заслужений художник України Микола Бабак запропонував підтримати видання монографії на честь 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича, що містить фотографії середньої Наддніпрянщини кінця 19-20 століття. На думку Миколи Пантелеймоновича, це важливо ще й тому, що сільська фотографія становить пласт документальної культури, яка досі не отримала системного наукового дослідження не тільки в Україні, але й у світі.

– Створена книга буде гідним вшануванням пам’яті Тараса Шевченка, – переконаний Микола Бабак, який також запропонував побудувати в Каневі музей народної ікони Середнього Подніпров’я. – Думаю, це був би найглобальніший проект, присвячений цій даті. Крім того, музей вже практично створено, необхідно лише приміщення.

Натомість художник та мистецтвознавець Володимир Недяк впевнений у тому, що звання «найглобальнішого» можуть отримати й інші проекти. Володимир Володимирович запропонував організовувати різноманітні тематичні виставки, виготовити мистецькі каталоги, організувати виставки творів видатних українських художників та міжнародну фотовиставку. Видання ж Кобзаря, перекладеного багатьма мовами світу з унікальним оздобленням – можна, на думку присутніх, по праву вважати справою, що об’єднає навколо імені Шевченка увесь світ.

У цілому, під час засідання «круглого столу» пролунало безліч пропозицій, тому Сергій Тулуб доручив заступнику з гуманітарних питань Тетяні Прітченко доопрацювати пропозиції та запропонував зібратися вже розширеним складом за участі іншої творчої інтелігенції у листопаді, повідомляє прес-служба Черкаської ОДА.

– Щиро вдячний за конструктивну і щиру розмову. Почуте сьогодні ще раз підтверджує те, що ви були і залишаєтеся рушійною силою нашого суспільства. Усі ваші пропозиції я доручаю управлінню культури облдержадміністрації для узагальнення та забезпечення їхнього виконання, – сказав наприкінці голова ОДА.

реклама

Коментарі  

 
0 #3 Kroton 16.10.2012 15:51
Діди думали про вшанування,чино вники про відкати.
Робота кипіла... :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 Вадим 16.10.2012 15:39
Жаль что на фото не вижу молодых людей. Уважаю опыт взрослых, но сегодня чтоб делать что-то красивое нужно привлекать молодых
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Оксана Колісник 16.10.2012 15:37
А чому б не оголосити ОДА конкурс проектів в гуманітарній складовій відзначення з наступним фінансуванням найвдаліших із них? Вибрати конкурсну комісію, визначити загальний обсяг коштів та нормально відкрито збрати і віизначити найкращі попозиції. Думаю, що ідей набереться більше, більше людей включаться в роботу.Це було б по-сучасному, по-європейськи. А для нашої ОДА - креативно з можливістю обгрунтовано опинитися в лавах першопрохідців.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100