реклама

реклама

Листопад позначився у Черкасах, як і по всій Україні, блекаутом, через завдану окупантами шкоду нашій енергетичній системі. Водночас, попри це, у Черкасах в обласному онкодиспансері були проведені успішні операції з трансплантації кісткового мозку, розповіла завідувачка обласного лікувально-діагностичного гематологічного центру Черкаського онкодиспансеру Олена Лук'янець.

316605442_551857923484023_277055326944894817_n

– Нам треба було проводити забір кісткового мозку в пацієнта. Це прив'язується до хіміотерапії, треба робити в конкретний час, тож відтермінувати не могли. У нас був один шлях – іти вперед. Технічна служба була підготовлена, були генератори. Процедуру виконували наші лікарі. Робили наших два молодих лікарів, сам забір пройшов вдало. Тепер власні клітини, заселені у «стерильний» кістковий мозок, допомагають організму відновитися до повноцінного життя.

Олена Лук'янець пригадує, світло зникло, коли лікарі зібралися на роботу. Та операційній дали світло. Наскільки вистачить генератора, було невідомо. Але лікарі рішуче взялися до роботи. І на сьогодні в пацієнта спостерігається приживленні, скоро він буде виписуватися.

– Після нас почали в операційній працювати хірурги. Знеструмлення не змінило планів диспансеру по роботі, - каже лікар.

За її словами, у роботі відділення була взята пауза лише на два місяці, але це було пов’язано не з фаховістю лікарів, а з припиненням діяльності реєстрів донорів. Мовляв, за кордоном хвилювалися, куди ж везти клітини у країну, де війна. Та з квітня все відновилося. А роботи лише додалося, бо стало більше пацієнтів за рахунок приїжджих з постраждалих областей, зокрема, Харківщини, Миколаївщини.

Нагадаємо, першу трансплантацію кісткового мозку (ТКМ) у Черкаському онкодиспансері провели у листопаді 2019-го. На той час в Україні ТКМ проводили лише в Києві та Львові, Черкаси стали третім містом, де освоїли таку медичну технологію. Нині на рахунку закладу більше десяти трансплантацій кісткового мозку.

1670267796913

Лікар-гематолог Дмитро Гамов каже, коли проводиться процедура трансплантації від родинного донора, то це робиться на спеціальному апараті.

– Загалом, наше відділення дуже залежне від живлення, адже процедура проводиться з підключенням апарату, який повністю залежить від електрики. І це може забрати 4-5 годин. Окрім того, важлива система вентиляції, яка подає стерильне повітря, та все налагодили, і працюємо. Та й забір проходить за попереднім планом, процедура має виконуватися у конкретний день і чекати не можна. Це велика відповідальність. Хвилювалися, але всі спрацювали як слід. Слава Богу, нам все вдалося, – каже лікар.

Медсестра Олена Литвиненко каже, лікарі молодці, швидко взяли кістковий мозок, бо працювати слід було швидше, зважаючи на відсутність електроенергії. По завершенню роботи відчула перемогу. До слова, її чоловік нині захищає всіх нас на фронті.

1670267796741

Віктор Стеценко з Конотопу спершу лікувався ще з 2018 року в Києві. З початком повномасштабного вторгнення – у Івано-Франківську. Згодом його направили в Черкаси.

– У мене виявили лімфому, пройшов курси хіміотерапії. Потім направили в Черкаси для пересадки кісткового мозку. Я не знав, що процедура буде в умовах відсутності електроенергії. Але, звісно, розумів, що в країні війна, можливо все. Та хвилювання не було, була впевненість. Зараз почуваюся на четвірку, відчуваю покращення, зникла пітливість, щодо втоми, то ще треба вийти на двір перевірити, чи не буде втоми від ходьби. Бачте, навіть за відсутності електроенергії все зробили. За це я дуже вдячний лікарям, – каже пацієнт.

Це весь нинішній колектив гематологів , які були залучені до ТКМ

Це весь нинішній колектив гематологів , які були залучені до ТКМ

Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #1 Алекск 26.01.2023 23:49
Механічно зроблено.а де результати перших трансплантацій?все це піар!! Лейкоз не лікується!!рак також!!онкологі я -пустка для медицини
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100