«Телефон Довіри», що діє при Черкаському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, є «швидкою психологічною допомогою», розрадою, а інколи і рятівником від фатальних вчинків у найскладніших життєвих ситуаціях.

Директор Черкаського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Скляренко розповіла, що служба «Телефон Довіри» вже восьмий рік поспіль діє при їхньому центрі, надаючи кваліфіковану анонімну безкоштовну соціально-психологічну, інформаційно-довідкову та правову консультативну допомогу жителям нашого міста. Зокрема дітям, підліткам, а також сім’ям, що опинились у кризових ситуаціях. «Телефон Довіри» працює щоденно, крім вихідних, з 8.00 до 20.00. Аби потрапити на «довірливий телефон», потрібно набрати номер 330-900.

– Саме спеціаліст «Телефону Довіри» подекуди стає першим, кому неповнолітні розповідають власні найсокровенніші таємниці та найболючіші проблеми. Адже не завжди вони можуть запитати у рідних чи близьких про фізичні образи, про перші статеві стосунки, страхи перед зараженням СНІДом після випадкових статевих зв’язків, туберкульозом, а також небажану ранню вагітність у 15-16 років. Крім того, діти бояться бути висміяними дорослими, для яких їхні проблеми здаються дріб’язковими та несерйозними. Тоді як таке ставлення призводить до глибоких душевних ран та психологічних травм, – наголошує Тетяна Віталіївна.

За її словами, найчастіше телефонують жінки. Таких – 75 відсотків від усіх звернень. Цікаво, що послугами «Телефону Довіри» доволі активно користуються як діти, підлітки, так і люди старшого віку. Приміром, 20 відсотків абонентів – це діти до 14 років, 25 % – від 14 до 18 років, 30 % – особи від 18 до 40 років. Решта – люди старше 40 років.

За проблемами, з якими звертаються абоненти можна визначити, що 45% турбують міжособистісні стосунки, 18% – непорозуміння в сім’ї, 11% – внутрішньо особистісні проблеми, 5% – питання залежностей (алкогольної, наркотичної, тютюнової, гральної тощо), 9% – здоров’я, 1% – ВІЛ/СНІДу, 3% – проблеми зайнятості, 2% – соціально-економічні негаразди та 6% – інші проблеми, повідомляє прес-служба Черкаського міськвиконкому.

Тетяна Скляренко зауважує, що нерідко, опинившись у кризових життєвих ситуаціях, люди у пошуках порятунку кидаються в крайнощі. Оскільки не здатні раціонально і спокійно оцінити «обсяги» трагедії і знайти шляхи виходу зі складної життєвої ситуації. Тому й виникають думки про самогубство та не менш жахливі речі. Хоча подекуди одна розмова зі спеціалістом, який працює на «Телефоні Довіри», стає вирішальною, аби по-новому поглянути на власну проблему і життя загалом, з’ясувавши головні життєві пріоритети.

– Прикро, що в багатьох родинах наших громадян відсутнє порозуміння, любов, довіра і повага одне до одного. Адже саме це спричинює вакуум довірливих стосунків та спілкування. І, як наслідок, людина лишається сам-на-сам з власними життєвими труднощами, сумнівами та страхами, – говорить Тетяна Віталіївна.

Хоча все ж додає: якщо людина навіть у найкритичнішій момент бере телефонну трубку, аби розповісти про свій біль, значить у неї ще лишається надія. А повірити у себе допомагає «Телефон Довіри».


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100