Покладанням квітів до пам’ятника Григорія Сковороди, оглядом створеного на його честь музею та конференцією за участі студентів, викладачів та аспірантів з усієї Черкащини та України в цілому обласна влада розпочала підготовку до відзначення 290-річчя від дня народження відомого філософа в селі Коврай Золотоніського району.

У цьому селі Григорій Савич близько 5 років працював учителем у заможній родині Томар. Відтак зробити усе, щоб ці місця мали гідний вигляд та приваблювали туристів, на думку голови Черкаської облдержадміністрації Сергія Тулуба, є важливим завданням.

Лише за останні кілька місяців тут висаджено 30 дубів, 30 сосен, козацький ялівець, ялинки та туї для створення «Сковородинської діброви»; зроблено капітальний ремонт у довгобуді, в якому нині розміщено сучасний музей Сковороди з двома виставковими залами та конференц-залою. А також зроблено капітальний ремонт у каврайському навчально-виховному комплексі: відремонтовано дах, стелі, підлогу, замінено двері та вікна, а також придбано нові меблі – починаючи від шкільних парт і закінчуючи шафами.

Голова облдержадміністрації особисто переконався у якості виконаної за його дорученням роботи та оглянув оновлені приміщення музею та школи.

– Я радий бачити такі зміни. Впевнений, що це лише початок. Проте вже зараз, думаю, що багатьом людям було б цікаво побувати і в цьому музеї, і біля пам’ятника, – сказав Сергій Тулуб та запропонував випустити інформаційний буклет про Коврай.

Потому керівники та науковці області взяли участь у пленарному засіданні Всеукраїнської науково-теоретичної конференції «Феномен Григорія Сковороди в контексті сучасних соціокультурних та освітніх процесів».

– Те, що саме Черкащина, а не Переяслав-Хмельницький чи Харків, першою починає відзначати день народження Григорія Сковороди – дуже прикметно. Я навіть заздрю тому, що ви йдете в ногу з часом, а подекуди навіть випереджаєте його та даєте можливість звернутися усім охочим до спадщини Григорія Савича, – зазначив доктор філософських наук, професор Іван Зязюн.

Сергій Тулуб натомість підкреслив, що у рік ювілею легендарного філософа, для жителів області особливо важливо, що біографія Григорія Сковороди пов’язана з черкаським краєм:

– Творчість Григорія Сковороди набула справді міжнародного характеру. Ім’я філософа і поета, який все своє життя наполегливо шукав правди, боровся проти деспотизму і гноблення, є гордістю не тільки національної, але й світової науки і культури, – підкреслив очільник області. – Сьогодні нащадки Григорія Сковороди відзначили 21 річницю народження вільної, демократичної, незалежної Української держави. Цей важливий період в історії України і її громадян дає підстави стверджувати, що український народ достойно склав іспит на свободу і незалежність. Ми рухаємось уперед, змінюємо своє уявлення про світ, про свої можливості і свою історичну місію.


реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100