реклама Делікат

У черкаському арт-просторі Morris Space відбулося публічне прослуховування вінілової платівки реґі-альбому SKOVORODANCE.

SKOVORODANCE – літературно-музична колаборація, яка переосмислює творчість українського філософа та поета Григорія Сковороди, а саме його збірку «Сад Божественних пісень». Це проєкт Харківського літературного музею.

IMG_20241012_192636

До альбому увійшло 12 музичних творів, написаних й виконаних музикантами Сергієм Жаданом та Іреною Карпою, на слова Григорія Сковороди. Над проєктом працювали, зокрема, українсько-німецький музикант і діджей Юрій Гуржи, тернопільський мультиінструменталіст і звукорежисер Лесик Омодада, які згуртували навколо себе команду із понад 35 музикантів.

– Напередодні повномасштабної війни команда харківського літмузею думала над тим, як відзначити 300-річчя від дня народження Григорія Савича. Вторгнення змінило наші плани, ми зупинилися на ідеї створення музичного альбому. Зараз проводимо невеликі зустрічі в різних куточках країни, щоб представити вінілову платівку, поговорити про теми, які зараз є надзвичайно важливими: які повертають нас до самих себе, до власної історії, культури. Це про актуалізацію нашої культурно-філософської спадщини, – сказала представниця проєкту SKOVORODANCE Вікторія Шпак.

До створення альбому долучилися й історики, літературознавці, філософи, які досліджують постать Григорія Сковороди.

Також захід передбачав публічну лекцію історика, співробітника Національного музею народної‌ архітектури та побуту України (Пирогово) Вадима Назаренка та філософа Павла Кретова.

– Той образ Григорія Сковороди, який ми зараз маємо в уяві, закладається шкільною програмою, книгами, які виходили в радянський період. Ми сприймаємо його крізь призму історичних анекдотів, легенд. Це інше розуміння, воно відрізняється від розуміння людини, яка жила у 18 столітті. Наприклад, історія говорить: «Сковорода народився в бідній родині». Насправді його родина була досить заможною. У нас є документи про те, що батько Григорія Сковороди займався винокурінням: гнав горілку, продавав і заробляв, згідно з податковими реєстрами, немалі гроші на цьому, – розповів Вадим Назаренко.

За словами Павла Кретова, існують думки, які роблять з Григорія Сковороди «чи то безсмертного Даоса, чи то постать, яку можна поєднати з персонажем всесвіту Marvel».

– Образ Сковороди постійно перезбирують. З одного боку – це добре. Ми потребуємо міфів, вони живлять масову культуру, з іншого – ми його знову ловимо. Те, чого він уникав, оживає у спробах зробити його хіпстером і так далі, – продовжив Павло Кретов.

Слухати альбом на платформах:

Youtube Music

https://bit.ly/3ueknRK

Spotify

https://open.spotify.com/album/6CHUEENkbpgNITRamzLWSy?si=r4FFgsSNTLuzUTEfkZ6OSw&utm_source=copy-link&utm_medium=copy-link&_branch_match_id=1251145168835559522&_branch_referrer=H4sIAAAAAAAAA8soKSkottLXLy7IL8lMq9TLyczL1vfLDC929S0oDXBJAgDELwNTIAAAAA%3D%3D&nd=1

Apple music

https://music.apple.com/ua/album/skovorodance/1711343424?l=uk

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 Христофор Колумб 15.10.2024 03:55
Філософ Кретов закінчив факультет російської літератури. Його філософські рефлексії є саме хіпстерством. До Сковороди це не має відношення, а є уявою російського філолога
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Хвєдя 13.10.2024 14:53
Сковорода воспєвав корупцію - нашу національную ментальную рису з которой ні одна власть не справилась.
...Всяк, хто не маже, то дуже скрипить:
Хто не лукавить, то ззаду сидить,
Всякому рот дере ложка суха, –
Хто ж є на світі, щоб був без гріха?
:lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100